Α-Β-Γ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας

Δελτίο Τύπου

Σε μία μαζική σύσκεψη των “νεο”διόριστων συναδέλφων της Γ΄ Αθήνας στις 18/2/2025 με πρωτοβουλία των Α΄, Β΄ ΕΛΜΕ της Γ΄  Αθήνας και την συμμετοχή της Γ΄ ΕΛΜΕ με θέμα την συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και την αποτελεσματική απάντηση στην τρομοκρατία των διώξεων που “αποφασίζει και διατάζει” η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, τα επόμενα βήματα που αποφασίστηκαν συλλογικά είναι τα εξής:

1.       Καλούμε το σύνολο των νεοδιόριστων συναδέλφων και των συναδελφισσών των ετών 2023 και 2024 -που δέχονται τα πυρά της αξιολόγησης από την επομένη του διορισμού τους, να μην υποκύψουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ και των συμβούλων, και να συστρατευθούν στις αγωνιστικές αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία-αποχή των ΑΔΕΔΥ-ΕΛΜΕ. Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι, παρά τις παράνομες τρομοκρατικές εγκυκλίους, η απεργία-αποχή του κλάδου από την ατομική αξιολόγηση είναι σε ισχύ. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αναγκάστηκε να ομολογήσει ακόμη και ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΑΙΘΑ στην πρόσφατη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον Γενικό Γραμματέα Γ. Κατσαρό, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ενάντια στις διώξεις των αγωνιζόμενων συναδέλφων στις 31/5/2025. Συνεχίζουμε με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη για τέταρτη χρονιά την αναμέτρησή μας για την κατάργηση της αξιολόγησης που είναι εργαλείο για την κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών-σχολείων-μαθητών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα αναφαίρετα δικαιώματά μας στην αυτοδίκαιη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων και στην εργασιακή μας αξιοπρέπεια σε ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές.

2.        Η νομική υποστήριξη του αγώνα μας συνεχίζεται αδιάλειπτα με τις κατατεθειμένες προσφυγές–αιτήσεις ακύρωσης των απεχόντων-απεργών “νεο”διόριστων των ετών 2020-2021-2022 εναντίον της Διοίκησης, η οποία αρνείται πεισματικά να προβεί στην άμεση μονιμοποίησή τους μετά τη λήξη της διετούς δόκιμης περιόδου, όπως ισχύει σε όλο το υπόλοιπο Δημόσιο και σύμφωνα άλλωστε με τις πολλαπλές δικαστικές αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων το τελευταίο εξάμηνο, που δικαίωσαν πανηγυρικά τον κλάδο. Καλούμε το σύνολο των “νεο”διόριστων συναδέλφων των ετών 2020 (χωρίς διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης)-2021-2022 που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην πρώτη συλλογική ή ατομική αίτηση μονιμοποίησης, να καταθέσουν τις επόμενες μέρες αίτηση μονιμοποίησης, προκειμένου να προχωρήσουμε και σε νέες για αυτούς προσφυγές-αιτήσεις ακύρωσης.

3.       Η αποφασιστικότητα των συναδέλφων, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι ανυποχώρητες διεκδικήσεις και οι παρεμβάσεις των τριών ΕΛΜΕ της Γ΄ Αθήνας έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει τολμήσει μέχρι στιγμής η Διοίκηση να προχωρήσει στην κλήση πειθαρχικών, περιοριζόμενη στη χρήση των συμβούλων και διευθυντών ως μοχλών πίεσης με παραινέσεις έως και απειλές για την αποδοχή της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, εάν η Διοίκηση τολμήσει να στείλει πειθαρχικά και στην περιοχή μας, ενημερώνουμε άμεσα τις ΕΛΜΕ και όλοι μαζί γινόμαστε ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης στους συναδέλφους που ασκούν το αναφαίρετο απεργιακό δικαίωμα. Επισημαίνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε και  νομικά μέσα.

4.       Tο επιχείρημα «αξιολογηθείτε για να ξεμπερδεύετε», που ακούγεται, προφανώς δεν ισχύει από τη στιγμή που ο νόμος Κεραμέως προβλέπει την αξιολόγηση ανά διετία, δηλαδή θεατρικές παραστάσεις αναξιοπρέπειας με προβαρισμένα μαθήματα, “σημαιοστολισμένες” τάξεις και μαθητές-κομπάρσους υπό το άγρυπνο βλέμμα των αξιολογητών, προκειμένου να επιβληθεί η σύνδεση μισθού-αξιολόγησης στο σύνολο του κλάδου και η κατατηγοριοποίηση των σχολείων. Άλλωστε, με βάση τη διεθνή εμπειρία, σε όσες χώρες επιβλήθηκε η αξιολόγηση, οι συνέπειές της ήταν καταστροφικές για τη δημόσια εκπαίδευση: σχολεία υποβαθμισμένα μπροστά στον κίνδυνο του λουκέτου για τους πολλούς και σχολεία «άριστα» για τους λίγους, ξέφραγα αμπέλια των χορηγών, με εκπαιδευτικούς εξουθενωμένους εργασιακά από τον ασφυκτικό έλεγχο, την παιδαγωγική ανελευθερία και τους εξευτελιστικούς μισθούς, με φόβητρο διευθυντές-managers!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ:

  • Ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων (και του 2021 και 2022) χωρίς αξιολόγηση, με την άμεση έκδοση διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης. Άρση των “αστερίσκων” στις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020 στην Γ’ Αθήνας.
  • Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Καμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης.
  • Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

Όλοι στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου – Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ της Γ Αθήνας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το