Επίδειξη ισχύος και σταθερότητας του καθεστώτος Πούτιν
Ξέφρενες επιθέσεις από τη Δύση – Συχαρίκια από την Ανατολή
Σαρωτική νίκη πέτυχε ο Βλ. Πούτιν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές λαμβάνοντας το 87,28 % των ψήφων, το υψηλότερο που έχει λάβει ποτέ. Αυτό συνέβη σε συνθήκες αύξησης της συμμετοχής στο 77,3%, ποσοστό ρεκόρ για τη Ρωσία.
Οι εκλογές, που διενεργήθηκαν ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη νομιμοποίηση της πολιτικής του Ρώσου προέδρου και την εμπέδωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας παρά τις πολυποίκιλες δυτικές κυρώσεις και παρεμβάσεις. Έχοντας απαγορεύσει επί ποινή φυλάκισης κάθε αντίθετη άποψη σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι μοναδικές άλλες υποψηφιότητες συνηγορούσαν και αυτές στις στρατηγικές επιλογές του ρωσικού ιμπεριαλισμού και μεγαλοϊδεατισμού. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι, που τάσσονται στη γραμμή Πούτιν, πήραν ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 5%. Ο Ν. Χαριτόνοφ του ρεβιζιονιστικού ΚΚΡΟ ήρθε δεύτερος με 4,31%, τρίτος με 3,85% ο Βλ. Νταβάνκοφ του «Νέου Λαού» και τέταρτος Λ. Σλούτσκι του κόμματος LDPR με 3,2%. Ο τελευταίος, σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα, έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη την εκτέλεση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.
Δύο υποψήφιοι που τάχθηκαν εναντίον του πολέμου αποκλείστηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Είχε προηγηθεί ο αιφνίδιος θάνατος (κατ’ άλλους η εξόντωση) του, πρώην πλέον «προστατευόμενου» της Δύσης, Ναβάλνι. Ο Πούτιν αποκάλυψε πως λίγες μέρες πριν τον θάνατό του είχε συμφωνήσει να τον ανταλλάξει με Ρώσους κρατουμένους στη δύση, με την προϋπόθεση να μην επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.
Δεκάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα εξαιτίας διαμαρτυριών. Ο Πούτιν προέτρεψε να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε όσους έριξαν άκυρο ή κατέστρεψαν ψηφοδέλτια (πχ γράφοντας το όνομα του Ναβάλνι), καθώς αυτό είναι ποινικό αδίκημα στη Ρωσία. Άραγε πώς θα τους ανακαλύψει;
Οι εκλογές συνέπεσαν με τη 10η επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ σε αυτές συμμετείχαν και οι πρόσφατα προσαρτημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος συνοδεύονταν από τους τρεις εκλογικούς του «αντιπάλους», με τους οποίους ανέβηκε στην εξέδρα. Από εκεί ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν συνθήκες για «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση» και υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους της. Ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις «προελαύνουν καθημερινά», προκειμένου «να προστατεύσουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας». Τόνισε πως «δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον».
Αναφερόμενος στην πρόταση Μακρόν για αποστολή δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι αυτό «θα οδηγήσει τον κόσμο στο χείλος του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου». Αν και δήλωσε ότι «όλα είναι εφικτά στον σύγχρονο κόσμο», εκτίμησε ότι «δεν νομίζω ότι θέλει κανένας κάτι τέτοιο». Μάλιστα έκανε άνοιγμα στον Μακρόν λέγοντας πως «η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία».
Σε ό,τι αφορά την Κριμαία τόνισε πως «η επιστροφή στην πατρίδα αποδείχθηκε πιο δύσκολη, πιο τραγική, αλλά τα καταφέραμε και είναι ένα μεγάλο γεγονός στην ιστορία του κράτους μας». Αποκάλυψε ότι σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέσει το Ροστόφ με τη Σεβαστούπολη. Έτσι ακόμη και αν ανατινάξουν οι Ουκρανοί τη γέφυρα της Κριμαίας δεν πρόκειται να διακοπεί ο ανεφοδιασμός των ρωσικών δυνάμεων.
Αναφερόμενος στις «παράνομες» εκλογές στα Ουκρανικά εδάφη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, είπε πως οι Βρυξέλλες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Ακόμη δήλωσε πως η επανεκλογή του Πούτιν βασίστηκε «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό».
Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι ρωσικές εκλογές «προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», αφού ο Πούτιν «φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα». Επίσης η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε το ότι διεξήχθη ψηφοφορία σε ουκρανικές περιοχές υπό την κατοχή της Μόσχας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, ενώ ο πάλαι ποτέ «φιλορώσος» πρόεδρος της Γερμανίας, Σταϊνμάιερ, καθώς και ο Καγκελάριος, Όλ. Σολτς, έκαναν γνωστό πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να «συγχαρούν» τον Πούτιν.
Σε πιο αυστηρό ύφος το ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της «ρωσοφάγου» Μπέρμποκ, ανέφερε πως η Ρωσία «είναι τώρα μια δικτατορία και βρίσκεται υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν» και πως δεν θα τον αποκαλεί πλέον πρόεδρο, ανοίγοντας ουσιαστικά θέμα μη αναγνώρισής του.
Το γαλλικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι προϋποθέσεις για ελεύθερες, πλουραλιστικές και δημοκρατικές εκλογές για άλλη μια φορά δεν πληρούνται», ενώ το Πολωνικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτές «δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες».
Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως ο Πούτιν είναι «μεθυσμένος από την εξουσία» και θέλει να «βασιλεύσει αιώνια». Ότι η διαδικασία στα κατεχόμενα εδάφη στερείται νομιμοποίησης, ότι είναι μια «απομίμηση εκλογών» και ότι ο Πούτιν «θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη».
Αυτές οι αντιδράσεις της «συλλογικής» Δύσης φαίνεται πως αφήνουν παγερά αδιάφορο τον Πούτιν ο οποίος έχει στρέψει το βλέμμα του ανατολικά και στον λεγόμενο «παγκόσμιο Νότο». Τον Ρώσο πρόεδρο συνεχάρησαν μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, της Βολιβίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, κρατών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.
Ο Σι Τζινπίνγκ σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση δήλωσε, απευθυνόμενος στον Πούτιν: «Αυτά τα τελευταία χρόνια, ο ρωσικός λαός ενώθηκε για να ξεπεράσει τις προκλήσεις (…) Η επανεκλογή σας αποδεικνύει την πλήρη στήριξη των Ρώσων στο πρόσωπό σας».
Ιδιαιτέρως θερμά ήταν τα συγχαρητήρια του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος ζήτησε να ενισχυθεί η «ειδική και προνομιακή» σχέση των δύο χωρών.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Reuters, το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του Πούτιν κατά τη νέα του θητεία, που έχει πάντα συμβολική σημασία, θα γίνει τον Μάιο στην Κίνα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι. Το αντίστροφο ταξίδι έκανε, έναν χρόνο πριν, ο Κινέζος πρόεδρος μετά τη δική του εκλογή. Πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη Πούτιν θα γίνει πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του Σι στην Ευρώπη.
Έκκληση Ζελένσκι για την αμερικανική βοήθεια
Εκλιπαρεί την αμερικανική βοήθεια ο λακές του Κιέβου, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών στο μέτωπο. Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ιδέα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης εντός του ουκρανικού εδάφους είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Μόσχα σχεδιάζει να κλιμακώσει τον πόλεμο.
Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στερέψει σε χρήμα, εξαιτίας της αντιπαλότητας ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λ. Όστιν, δήλωσε πως η κυβέρνησή του εξοικονόμησε άλλα 300 εκ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια. Κατά τη συνάντηση του «Σχήματος Ράμσταϊν», των υπουργών Άμυνας των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, ζήτησε από τους συμμάχους του να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία μέχρι να ξεμπλοκάρει το θέμα στο Κογκρέσο, καθώς «η βοήθεια προς την Ουκρανία αποτελεί επένδυση της Δύσης στη δική της ασφάλεια».
Κατά τη συνάντηση που είχε ο Ζελένσκι με τον Αμερικανό γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, δήλωσε πως είναι «κρίσιμης σημασίας» μια ταχεία απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το πακέτο των 60 δισ. δολαρίων της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, που είναι μπλοκαρισμένο εδώ και μήνες. Ο Γκρέιχαμ, πιστός του Τραμπ, επισκέφτηκε το Κίεβο για να υποστηρίξει την πρόταση του Αμερικανού πρώην προέδρου να χορηγηθεί βοήθεια στην Ουκρανία με τη μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο και όχι μέσω «δωρεάς» όπως προτείνουν οι Δημοκρατικοί.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε πως η χώρα του είναι «σοκαρισμένη» από αυτή την καθυστέρηση. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει την αμερικανόδουλη ευπιστία του τονίζοντας ότι η «η αμερικανική βοήθεια θα έρθει». Είπε ότι η Ουκρανία δεν αποκλείει την ιδέα του δανεισμού γνωρίζοντας ότι το βάρος αυτό θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο Ουκρανικός λαός με νέες αιματηρές θυσίες. «Δεν σοκαριζόμαστε όταν ακούμε αυτή την πρόταση να έρχεται από τις ΗΠΑ (…) πρέπει πραγματικά να δούμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε.
Ήδη το πλιάτσικο στην περιουσία του ουκρανικού λαού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με έκθεση του 2023, του βραβευμένου Ινστιτούτου Όκλαντ, το 28% των ουκρανικών χωραφιών έχει περάσει στα χέρια δυτικών κολοσσών. Η έκθεση περιγράφει πως η «δωρεάν» δυτική βοήθεια, ύψους 205 δισ. δολαρίων έως τώρα, έχει εξαρτηθεί με μέτρα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα της γης και περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση.
Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ουκρανίας, η Τσεχία προωθεί σχέδιο για την αγορά 800.000 βλημάτων πυροβολικού τα οποία θα τα προωθήσει στο Κίεβο. Πρωτεργάτης σε αυτό είναι η αμερικανόδουλη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόσφατα, φορτηγά άδειασαν αποθήκες από στρατόπεδα στην Κορινθία, στα Γιάννενα και στη Δράμα για πώληση δεκάδων χιλιάδων βλημάτων 105 χιλιοστών. Ακόμη την πώληση στην Τσεχία 32 οβιδοβόλων των 105 χιλιοστών, που κι αυτά θα καταλήξουν στο Κίεβο.
Από την έναρξη του πολέμου η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Το 2023 προμήθευσε σταθερά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως, οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα «δωρεές» σε στρατιωτικό υλικό αξίας 60 εκατ. δολαρίων, για να αντικατασταθεί το υλικό αυτό. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάρια, για άλλες τέτοιες αποστολές προς το Κίεβο.
Αυτά και άλλα πολλά συζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την επεισοδιακή επίσκεψή του στην Οδησσό, με τον Ζελένσκι. Όπως τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, Αθήνα και Κίεβο ετοιμάζουν μια διμερή συμφωνία για μελλοντικές «δεσμεύσεις στον τομέα της ασφάλειας».
Ο πάντα «προβλέψιμος» Μητσοτάκης έχει παραχωρήσει γη και ύδωρ στους αμερικανονατοϊκούς για την προώθηση στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων στη μεθόριο με τη Ρωσία και την Ουκρανία, εμπλέκοντας τη χώρα και τον λαό μας στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr