Για να καλύψει η κυβέρνηση τα κενά δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια, καλεί ασκούμενους δικηγόρους να δουλέψουν με ΕΣΠΑ και 450 ευρώ καθαρά εκεί. Έτσι, η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις μόνιμων που θα της στοίχιζαν παραπάνω, ενώ ένα κομμάτι ασκούμενων το δέχεται γιατί είναι καλύτερο από 200 ευρώ σε δικηγόρο και χωρίς ωράριο. Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση έβαλε τους ασκούμενους να υπογράψουν μια σύμβαση στην οποία ΔΕΝ προβλέπονται κανονικές άδειες, γιατί είναι «πρακτικάριοι», παρά μόνο δικαιολογημένες από δημόσια αρχή, δηλαδή νοσοκομείο! Επίσης, ενώ προβλεπόταν να πληρωθούν τέλη Οκτώβρη για το πρώτο δίμηνο, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα! Μετά τη σχετική αναταραχή που δημιουργήθηκε πριν από 20 μέρες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε μέιλ που δήλωνε ότι για το πρώτο δίμηνο οι ασκούμενοι θα πληρωθούν τον Δεκέμβρη, για το Νοέμβρη τον Γενάρη και ούτω καθ’εξής! Προφανώς αυτή η εξέλιξη, δεν θα μπορούσε παρά να εξοργίσει τους ασκούμενους, οι οποίοι απαιτούν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την κανονική πληρωμή τους στη συνέχεια, καθώς και τη ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι ηγεσίες των Ενώσεων Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων, με κυρίαρχες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, κήρυτταν την αναμονή και την αποστολή μέιλ στο Υπουργείο. Οι δυνάμεις της «Κίνησης» (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) μάζευαν ηλεκτρονικές υπογραφές, για να στείλουν μέιλ, αλλά με …υπογραφές. Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στην Αθήνα, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, προέβη μόνο σε ορισμένες παρεμβάσεις στα δικαστήρια και σε ορισμό μίας κινητοποίησης ντουφεκιάς στον αέρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να προσπαθήσει ουσιαστικά να αποτελέσει δίαυλο και αρωγό της οργάνωσης των ίδιων των πληττόμενων ασκούμενων, οι οποίοι μόνο μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων και συλλογικών αποφάσεων των ιδίων μπορούν πραγματικά να ανοίξουν τον δρόμο του μαζικού αγώνα.

Απέναντι σε όλες αυτές τις απόψεις της αναμονής και εν τέλει της υποταγής, η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» σε ανακοίνωσή της στις 12 Νοέμβρη τόνιζε τα εξής: «…Το ζήτημα είναι πώς θα δημιουργηθεί μια ευρύτερη πίεση ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα. Θα πρέπει το πρόβλημα να λάβει ευρύτερη δημοσιότητα, οι ασκούμενοι να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις, που αν χρειαστεί θα πρέπει να φτάσουν ως και την επίσχεση εργασίας. Το πρώτο βήμα είναι: οι ίδιοι οι ασκούμενοι να βρεθούν και να πραγματοποιήσουν ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ συνελεύσεις-συζητήσεις, όπου είναι δυνατό…».

Έτσι και έγινε. Μετά από τρέξιμο κάποιων ημερών, βασικά ανένταχτος κόσμος, αλλά και μέλη της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» (και στη συνέχεια και των άλλων δυνάμεων), στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, έπιασαν τους συναδέλφους τους, γραφείο το γραφείο, τους ενημέρωσαν και πραγματοποίησαν συνελεύσεις τις Πέμπτες 18 και 25/11, με δεκάδες να τις παρακολουθούν (80 συνολικά εργάζονται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης). Εκεί αποφάσισαν παραστάσεις διαμαρτυρίας και ευρύτερη καμπάνια για τη δημοσιοποίηση του ζητήματος, καθώς και προσπάθεια συντονισμού με άλλες πόλεις. Ακόμα, βρίσκεται πάντα στη συζήτηση η επίσχεση εργασίας.

Το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά διοργανώνονται τέτοιες συνελεύσεις και ότι οι ασκούμενοι μαθαίνουν τον δρόμο της συλλογικής πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ότι μάλιστα οι ασκούμενοι δεν έρχονται απλά στις συνελεύσεις, αλλά ότι μια μερίδα εξ αυτών ξεσηκώνεται, ενημερώνει τους συναδέλφους και δεν τα αφήνει αυτά μόνο «στους οργανωμένους». Δείχνει ακόμα, ότι όταν εμπιστευόμαστε τις δικές μας δυνάμεις και τη δύναμη του κόσμου, τότε μπορούμε να κινητοποιούμε δυνάμεις, κόντρα σε κυβερνητικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις που κηρύσσουν τη σιωπή και την αναμονή.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το