Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση Θέλω να αποφασίσω για το μέλλον μου η οποία πραγματεύεται τις κακουχίες, αλλά και τις απίστευτες αντοχές που έχουν οι γυναίκες, οι οποίες φτάνουν στη χώρα μας.
H Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από πάνω από 100 γυναίκες εντός των Αθηνών αλλά και στα ελληνικά νησιά, οι οποίες θέτουν τους προβληματισμούς τους όσον αφορά την φιλοξενία των προσφύγων του φύλου τους.
Σεξουαλική παρενόχληση
Αρχικά, οι γυναίκες πρόσφυγες είναι υπερβολικά πιθανό να δεχτούν σεξουαλική παρενόχληση. «Όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκλεισαν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες, εμείς οι γυναίκες ήμασταν πιο εκτεθειμένες στις κακοποιήσεις από τους λαθρέμπορους», όπως δήλωσε μία πρόσφυγας από τη Συρία στη Διεθνή Αμνηστία. «Δεν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από την αστυνομία ή από οποιονδήποτε άλλο επειδή είσαι “παράνομη” και οι λαθρέμποροι επωφελούνται από αυτό».
Ο υπερπληθυσμός
Επίσης,, ένα μεγάλο πρόβλημα στα κέντρα κράτησης ( που στην πραγματικότητα αποτελούν στρατόπεδα συγκέντρωσης) είναι ο υπερπληθυσμός , καθώς τα χρήματα που δαπανά η ΕΕ για τους καταυλυσμούς, αλλά και οι συμφωνίες που έχει κάνει με Ελλάδα- Τουρκία δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν πουθενά αλλού. Στα νησιά, περίπου 17.000 άνθρωποι ζουν σε πέντε καταυλισμούς, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν περίπου 6.400 άτομα.
«Κάθε μέρα τα πράγματα χειροτερεύουν … Ο καταυλισμός είναι τόσο γεμάτος» ήταν τα λόγια μιας κατατρεγμένης γυναίκας από τον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο χειρότερος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοξενεί διπλάσια άτομα από τη χωρητικότητά του.
Ιατρική και υγιεινή
Παντελής έλλειψη ιατρικής περίθαλψης καταγγέλλουν οι γυναίκες των hotspots. Συγκεκριμένα , ορισμένες έγκυες κοιμούνται στο πάτωμα, χωρίς προγεννητική περίθαλψη, ενώ μια κοπέλα γέννησε χωρίς τη παραμικρή υποστήριξη από γιατρό.
Ταυτόχρονα, οι τουαλέτες είναι βρώμικες και χωρίς τρόπο να κλειδώσουν, ούτε φωτισμό, γεγονός που κάνει τις κοπέλες να φοβούνται ακόμα και να κάνουν την ανάγκη τους!
Μία γυναίκα από τον καταυλισμό Βαθύ στη Σάμο, είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν υπάρχουν κλειδαριές στην πόρτα του ντους. Οι άνδρες μπαίνουν όταν είσαι μέσα. Δεν υπάρχουν φώτα στις τουαλέτες. Τη νύχτα, μερικές φορές πηγαίνω στην τουαλέτα με την αδερφή μου ή ουρώ σε ένα κουβά».
Γυναίκες πρόσφυγες στις αστικές περιοχές
Όσες γυναίκες κατάφεραν να φύγουν από τους καταυλισμούς, και να καταλήξουν σε κάποια αστική περιοχή, έχουν δημιουργήσει δομές υποστήριξης και χώρους προστασίας, ώστε να διεκδικήσουν την καλύτερη ζωή που τούς αξίζει.
«Καθώς βρέθηκαν μαζί από ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας, οι γυναίκες πρόσφυγες που διέφυγαν από επικίνδυνες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκουν κουράγιο, ομοιότητες και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα η μία στην άλλη», δήλωσε ο Kumi Naidoo.
Αυτές οι γυναίκες καλούν το ελληνικό κράτος να φροντίσει για τις υπόλοιπες “της γης τις κολασμένες”, δηλώνοντας πως οι συνθήκες υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα πρέπει να βελτιωθούν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν στις γυναίκες πρόσφυγες τόσο την επείγουσα υποστήριξη και προστασία που δικαιούνται όσο και το καλωσόρισμα που τους αξίζει.
Πηγή: toperiodiko.gr με πληροφορίες από το amnesty.org/
e-prologos.gr