Το Σάββατο 13/3 πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ συλλόγου στο χώρο του ΑΠΘ, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό το θεωρούμε καταρχάς θετικό στοιχείο, ιδιαίτερα λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία, αλλά κυρίως εξαιτίας της αυταρχικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που επιζητά μια μαζική απάντηση από τον ίδιο τον λαό με αιχμή του δόρατος την σπουδάζουσα νεολαία.

Η Γ.Σ αφορούσε τις δράσεις που θα κάνει ο Σύλλογος για τη συνέχιση του αγώνα εναντίον του Νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Εξελίχθηκε ένας πλούσιος διάλογος για τον νόμο, για τις πρόσφατες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στο χώρο του ΑΠΘ με την δεύτερη εισβολή και καταπάτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής, αλλά κυρίως η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δράσεις του Συλλόγου. Να τονίσουμε πως ο διάλογος αυτός και ακόμα περισσότερο η παρουσία των συναδέλφων στη συλλογική τους διαδικασία, δηλώνει πως υπάρχει πραγματική θέληση του κόσμου να αγωνισθεί ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της δεξιάς, επιζητώντας την λύση του μαζικού και ενιαίου αγώνα στους Συλλόγους τους.

Η Φοιτητική Πορεία έθεσε το ζήτημα της ουσιαστικής συνέχισης του αγώνα με κάλεσμα σε διαδήλωση, ξανά την Πέμπτη 18/3, στη 1μμ, στο Άγαλμα Βενιζέλου, από τον ίδιο τον Σύλλογο, ανεξάρτητα αν τα δύο συντονιστικά φοιτητών που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, ακολουθήσουν την γραμμή της διάσπασης και της αναστολής των αγώνων. Και το τονίζουμε αυτό, γιατί αρχικά το Δελτίου Τύπου των ΦΣ (το συντονιστικό ΚΝΕ-ΕΑΑΚ), το οποίο κατατέθηκε, δεν καλούσε σε διαδήλωση για την Πέμπτη, ενώ το πλαίσιο της Συνάντησης (παράταξης που παρεμβαίνει στο Σύλλογο) καλούσε γενικά σε στήριξη των κινητοποιήσεων που θα οριστούν. Τελικά, μετά από συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα, ομόφωνα ψηφίστηκε το κάλεσμα στη διαδήλωση, την επόμενη Πέμπτη.

Επίσης, προτάχθηκε το αίτημα της κατάργησης του νόμου με διαδηλώσεις και όχι αυτό της μη εφαρμογής του με το παράλληλο σύρσιμο του Συλλόγου σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διοικητικές δομές του Πανεπιστημίου, με σκοπό την απόσπαση δηλώσεων «μη εφαρμογής» του. Επιπλέον, θίξαμε και το ζήτημα του πραγματικού συντονισμού των συλλόγων σε αντιπαράθεση με τα δύο υπάρχοντα συντονιστικά-καπέλα. Για να γίνει πραγματικός συντονισμός, θα πρέπει η ΓΣ να εκλέξει συντονιστική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να υλοποιεί τις αποφάσεις του Συλλόγου και της ΓΣ και να είναι υπόλογη σε αυτήν. Να συζητάει πάνω στη βάση αυτή τον όποιο συντονισμό και να μην γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή τα «συντονιστικά» χωρίς να είναι υπόλογα σε κανέναν να παίρνουν αποφάσεις για τους Συλλόγους.

Η ψηφοφορία έγινε κατά αίτημα και δράση ξεχωριστά. Σε ορισμένα εκφράσαμε τις διαφωνίες μας, ωστόσο οι αποφάσεις που πάρθηκαν και τα αιτήματα που τέθηκαν είναι προς μια σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλουμε από το δικό μας μετερίζι να γίνουν κτήμα ακόμα περισσότερων συναδέλφων.

πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το