Μέχρι στιγμής η υπεράσπιση έχει παραιτηθεί από την εξέταση 66 μαρτύρων από τους 98, ενώ δύο φορές η πρόεδρος διέκοψε λόγω μη προσέλευσης μαρτύρων. Και αυτοί που καταθέτουν προσφέρουν σημαντικές επιβεβαιώσεις στοιχείων αλλά και εύγλωττες αντιφάσεις.
Παραιτήσεις και ασυνέπεια
Οι συνήγοροι της υπεράσπισης φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό που έχει τεθεί από την έδρα για την εξέταση των μαρτύρων. Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη έκλεισε την 344η δικάσιμο (κατά την προπερασμένη βδομάδα) με τη φράση: «Να γραφεί ότι διακόπτουμε λόγω μη προσέλευσης μαρτύρων παρά τη σχετική ενημέρωση». Την ίδια μέρα είχε αντιμετωπίσει εκφράσεις όπως «θα φέρουμε από βδομάδα», ενώ σε προηγούμενη δικάσιμο δεν είχε μπορέσει να εξετάσει μάρτυρα που ήταν παρόντας επειδή ξαφνικά απουσίασε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Κατά τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες της δίκης, σε 13 ως τώρα δικασίμους (335 έως 348), στο δικαστήριο καταθέτουν οι μάρτυρες που έχει προτείνει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Μέχρι την Παρασκευή 5 Απριλίου, έχουν κληθεί μάρτυρες υπεράσπισης για τους 24 πρώτους από τους 68 κατηγορούμενους. Από τους 98 μάρτυρες που αντιστοιχούσαν σε αυτούς τους κατηγορουμένους, εξετάστηκαν μόνο οι 32, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης παραιτήθηκαν από τους υπόλοιπους 66. Δηλαδή ως τώρα έχουν εξεταστεί λιγότεροι από το 1/3 των αρχικά δηλωθέντωνμαρτύρων. Με δεδομένο ότι ο αρχικός κατάλογος για όλους τους κατηγορούμενους είχε 253 μάρτυρες, υπολογίζεται ότι τελικά θα εξεταστούν γύρω στους 80.
Μόνο συγγενείς και χρυσαυγίτες
Οι περισσότεροι μάρτυρες είναι στενοί συγγενείς και φίλοι που κατέθεσαν, ως επί το πλείστον, την άποψή τους για τον χαρακτήρα των κατηγορουμένων. Πράγμα που δείχνει – μαζί με τον μεγάλο αριθμό παραιτήσεων – και την ένδεια πια της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών να βρει πρόσωπα που θα πάρουν το ρίσκο να εξεταστούν από τους δικαστές που έχουν δει, ακούσει και διαβάσει όλο το πλήθος των συντριπτικών στοιχείων που περιλάμβαναν τα αναγνωστέα.
Οι υπόλοιποι μάρτυρες είναι στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως π.χ. επικεφαλής τοπικών οργανώσεων και μέλη ή έμμισθοι συνεργάτες του κόμματος και των βουλευτών. Οι μάρτυρες αυτοί καταθέτουν κυρίως για λογαριασμό των πιό υψηλόβαθμων από τους κατηγορουμένους. Όμως κάποιοι από αυτούς εμπλέκονται και σε γεγονότα που έχει πια υπ’ όψη του το δικαστήριο και, όταν τους γίνονται ερωτήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, επικοινωνίες ή ενέργειες, οι απαντήσεις που δίνουν είναι είτε η εύκολη οδός διαφυγής «δεν θυμάμαι», είτε εξώφθαλμες προσπάθειες παραποίησης γεγονότων για τα οποία υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες, είτε η πλήρης άρνηση.
Πυρήνες, μέλη και ιεραρχία
Φαίνεται πως τα βασικά στοιχεία της υπερασπιστικής γραμμής είναι τα εξής:
- «Δεν υπάρχουν μέλη». Ωστόσο αυτό έχει καταρριφθεί, καθώς άλλοι μάρτυρες έχουν παραδεχτεί ότι υπήρχαν, άλλοι χαρακτηρίζουν τα μέλη «υποστηρικτές», που δεν αλλάζει την ουσία, ενώ άλλοι αναφέρονται σε «επανακαταγραφή των μελών» μετά τις εκλογές του 2012, πράγμα που υποδηλώνει ότι υπήρχαν ήδη κατάλογοι μελών.
- «Δεν υπάρχει εκπαίδευση». Οι μάρτυρες που είναι και στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, επιχείρησαν να παρουσιάσουν «χαλαρή» την ένταξη στην Χρυσή Αυγή, αρνούμενοι ότι υπάρχει ιδεολογική εκπαίδευση που κάνει στα νεοεισερχόμενα μέλη η Χ.Α. Ωστόσο, μάρτυρες ανέφεραν τους «πυρήνες δόκιμων μελών», τα σεμινάρια εθνικοσοσιαλισμού, ουσιαστικά, που έκανε στα νέα μέλη ο «υπεύθυνος ιδεολογικής επιμόρφωσης» Γερμενής. Απλώς ισχυρίστηκαν ότι ήταν «επιμόρφωση στελεχών».
- «Δεν υπάρχουν τοπικοί πυρήνες». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται κάποιοι μάρτυρες. Ωστόσο ο ίδιος ο βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης, Ευ. Καρακώστας, κατέθεσε ξεκάθαρα ότι δημιούργησε τον «πυρήνα» στη Λειβαδιά. Το ίδιο ακριβως επιβεβαίωσε και η γνωστή χρυσαυγίτισσα, με καταγωγή από το Δίστομο, Μαρία Σιδέρη-Τσάμη. Πράγμα που δένει με τον ρόλο του Πατέλη ως παλιού «πυρηνάρχη» της Νίκαιας, ιδρυτή δηλαδή του πυρήνα που εξελίχθηκε σε τοπική οργάνωση.
- «Οι μπλούζες ‘Χρυσή Αυγή’ πωλούνταν στις λαϊκές». Κάποιοι μάρτυρες έχουν ισχυριστεί ότι την, γνωστή από όλα τα σχετικά ντοκουμέντα, ομοιόμορφη ενδυμασία των ταγμάτων εφόδου «μπορούσε να την βρει οποιοσδήποτε στη λαϊκή». Ωστόσο, άλλοι μάρτυρες τους διέψευσαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά «μαύρες μπλούζες μόνο οι χρυσαυγίτες φορούσαν, το ξέρουν όλοι».
- «Είχαμε οπλισμένες ομάδες γιατί δεχόμασταν επιθέσεις». Τουλάχιστον αυτό φτάνουν να παραδεχτούν κάποιοι από τους μάρτυρες, κυρίως στελέχη τοπικών οργανώσεων, όταν τους επιδεικνύονται τα ντοκουμέντα που έχει ήδη υπόψη του το δικαστήριο. Βέβαια, ο ισχυρισμός ότι «δέχονταν επιθέσεις» έρχεται για να συγκαλύψει την σωρεία εγκληματικών πράξεων στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη της Χ.Α., για τις οποίες οι μάρτυρες υπεράσπισης «δεν έχουν ακούσει» και «δεν θυμούνται».
Παρ’ όλα αυτά, οι μάρτυρες έχουν ταυτοποιήσει πολύ από το υλικό των αναγνωστέων της δίκης, καθώς και τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορητηρίου.
Είναι χαρακτηριστικό για το ηθικό των χρυσαυγιτών ότι, ένας από τους μάρτυρες, αφού παραδέχθηκε πως είχε ορκιστεί στην γνωστή, ναζιστικού τυπικού, ορκωμοσία μελών του 2011, αναγκάστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου να απαρνηθεί τον εθνικοσοσιαλισμό.
Από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν έλειψαν και τα ευτράπελα. Ένας ισχυρίστηκε ότι όταν είπε «περιφρούρηση» εννοούσε «όπως περιφρουρούμε σε ένα γάμο, μη τυχόν έρθει ο γκόμενος», ενώ ο πρόεδρος του «σωματείου» της Χ.Α. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη κατέθεσε ότι ο ίδιος είναι μόνο τυπικά πρόεδρος, καθώς για πρόεδρο έχουν τον Άγιο Νικόλαο…
Αναλυτικά οι μέχρι τώρα μάρτυρες υπεράσπισης
Ας δούμε, λίγο πιό αναλυτικά, μερικά από τα κυριότερα σημεία από την εξέταση όλων των μαρτύρων υπεράσπισης ως τώρα:
335η δικάσιμος, 4/3/2019
- Ο Αγιοβλασίτης γνώριζε τον Καζαντζόγλου (επιχειρησιακό επικεφαλής της Νίκαιας, επίσης κατηγορούμενο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα).
- Ο Αγιοβλασίτης πήγε στην μοτοπορεία με τον (επίσης κατηγορούμενο) Γαλανάκη.
- «Μπορεί» ο Αγιοβλασίτης να ειδοποιήθηκε από τηλέφωνο με τον Καζαντζόγλου.
336η δικάσιμος, 12/3/2019
Συνεχίστηκε η εξέταση της Ολ. Τούμπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναγνώρισε τον γιό της σε κάποιες από τις φωτογραφίες που της επιδείχθηκαν, ενώ θέλησε να «διορθώσει» την απάντηση που έδωσε την προηγούμενη ημέρα, λέγοντας ότι «από το ίντερνετ ειδοποιήθηκε» ο Αγιοβλασίτης για να πάει στην μοτοπορεία.
Ειρήνη Παξινού, μητέρα κατηγορούμενου Αγριογιάννη (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών).
- Ο Αγριογιάννης «έτυχε» να βρίσκεται στο σημείο όπου αστυνομικοί του ΑΤ Κερατσινίου έκαναν έλεγχο στους συγκατηγορουμένους του και τους προσέγγισε «από περιέργεια».
- Η ίδια έφερε ρούχα στον Αγριογιάννη για να αλλάξει, όταν αυτός κρατούνταν στη ΓΑΔΑ. Η μάρτυρας έτσι επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα μέλη του τάγματος εφόδου άλλαξαν τα ρούχα τους μετά τη σύλληψή τους.
Μιχ. Αθανασέλης, γνωστός του κατηγορούμενου, πρώην βουλευτή Αλεξιάδη.
- Ο Αλεξιάδης διαφοροποιούνταν από τους όσα «έλεγε ο αρχηγός»
- Προσπαθούσε να πείσει τον Αλεξιάδη να αποχωρήσει, πιστεύει ότι «ξεκάθαρα η ΧΑ τρέφεται με τη βία».
- Η ΧΑ είναι ναζιστική και έχει το μανδύα κόμματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπόλοιποι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν λεκτικά στην συνήγορο του Αλεξιάδη (και Μπούκουρα), Πανταζή, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα, λέγοντας «τί μας τον έφερες εδώ αυτόν», «άντε τελείωνε», «θα τα πούμε» κλπ.
Αθανάσιος Αναδιώτης, πατέρας του κατηγορούμενου Αναδιώτη (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα).
- Ο Άγγος (επίσης κατηγορούμενος) είχε πάρει τηλέφωνο τον Αναδιώτη
- Ο μάρτυρας είπε ότι ο Αναδιώτης πέρασε κοντά από το σημείο της δολοφονίας και, ξαφνιασμένος από την «φασαρία» πήρε τηλέφωνο τον Άγγο που τον είχε καλέσει πριν.
- Ισχυρίστηκε ότι ο Αναδιώτης πήγαινε επίσκεψη σε φιλικό του σπίτι στις 12 τα μεσάνυχτα.
- Κατόπιν ερωτήσεων παραδέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος Αναδιώτης «μπορεί να μίλησε και με τον Σαντοριναίο» (επίσης κατηγορούμενο, με τον οποίο υπάρχουν καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις τη νύχτα της δολοφονίας).
- Για φωτογραφία του κατηγορούμενου Αναδιώτη σε ναζιστικό χαιρετισμό ισχυρίστηκε «χαιρετάει κάποιον φίλο του στο καράβι. Έναν στρατιώτη».
- Για τις φωτογραφίες με τον Χίτλερ που είχε στον υπολογιστή του ο κατηγορούμενος, ισχυρίστηκε ότι «μελετούσε όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, είχε και τον Στάλιν».
Κων/νος Σφυρής, οικογενειακός φίλος του κατηγορούμενου Αναδιώτη.
- Επιχείρησε να επιβεβαιώσει το άλλοθι που ισχυρίστηκε και ο πατέρας Αναδιώτης.
- Ισχυρίστηκε ότι ο Αναδιώτης δεν είχε καμμία σχέση με τη Χ.Α. αλλά «είχε κάνει μια απερισκεψία να γραφτεί μέλος».
Π. Δημητρίου, μητέρα του κατηγορούμενου Αποστολόπουλου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, μαχαίρωμα μαθητή έξω από σχολείο στο Π. Φάληρο)
- Επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι ο Αποστολόπουλος δεν έχει καμμία σχέση με τη Χ.Α., λέγοντας ότι «θα της το είχε πει». Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, ο Αποστολόπουλος της είχε πει επίσης ψέμματα για την παρουσία του έξω από το σχολείο, στην επίθεση με μαχαίρι (για την οποία έχει καταδικαστεί τελεσίδικα).
Λ. Μοντεσάντου, μητέρα του κατηγορούμενου Γαλανάκη (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο»).
- Ισχυρίστηκε ότι ο Γαλανάκης πήγε στην μοτοπορεία γιατί του το ζήτησε ο Αγιοβλασίτης, ενώ αντίθετα – όπως παρατήρησε η εφέτης κ. Τσουλφόγλου – ο ίδιος ο Γαλανάκης στην κατάθεσή του έλεγε ότι ενημερώθηκε από την ιστοσελίδα της Χ.Α.
- Παραδέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος για διεύθυνση της εγκλ. οργάνωσης, Γιάννης Λαγός βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα όταν είχαν προσαχθεί οι χρυσαυγίτες μετά την επίθεση στο «Συνεργείο».
337η δικάσιμος, 13/3/2019
Κων/νος Αλεξανδράκης, επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή Παναγιώταρου (επίσης κατηγορούμενου για ένταξη και διεύθυνση εγκλ. οργάνωσης), αρθρογράφος στην εφημερίδα «Εμπρός» της Χ.Α. Κατέθεσε για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Γερμενή (ένταξη στην εγκλ. οργάνωση και διεύθυνσή της).
- Ισχυρίστηκε ότι η Χ.Α. «δεν προβαίνει σε έκνομες ενέργειες» και ότι θα διέγραφε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε τέτοιες. Ωστόσο δεν γνώριζε κάτι ούτε για τον Σιατούνη (τελεσίδικα καταδικασμένο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα το 2008) ο οποίος αναφέρεται σε έγγραφο από τον δίσκο Μιχαλολιάκου ως μέλος της Κ.Ε., ούτε για τον Αποστόλου (τελεσίδικα καταδικασμένο για την επίθεση κατά μελών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά το 212).
- Παραδέχτηκε την ύπαρξη «πυρήνων δόκιμων μελών» και επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ήταν παρών στην – ναζιστικού τυπικού – ορκωμοσία νέων μελών το 2011.
- Επιχείρησε να παρουσιάσει τις αναφορές του Γερμενή σε «αιώνιο Εβραίο», κατά την ομιλία του στην ίδια ορκωμοσία, ως έκφραση «ποιητική αδεία».
Γεώργιος Παπαγεωργίου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χ.Α., γραμματέας της Τ.Ο. Αρτέμιδας και έμμισθο στέλεχος της Χ.Α., στο «ίδρυμα ΑΙΓΙΣ». Κατέθεσε για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Γερμενή.
- Έγινε μέλος της Χ.Α. από το 2007, επιβεβαίωσε την ύπαρξη «πυρήνων δόκιμων μελών».
- Επιβεβαίωσε ότι ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Πατέλης, εργαζόταν στα κεντρικά της Χ.Α.
- Απέδωσε τις αναφορές του Γερμενή στον «αιώνιο Εβραίο» ως «βάσει λογοτεχνίας, για το χρήμα» (ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας και αυτός την αντισημιτική ιδεολογία της Χ.Α.).
338η δικάσιμος 14/3/2019
Γεώργιος Μπελιμπασάκης, υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. εν αποστρατεία. Κατέθεσε για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Αριστόδημου Δασκαλάκη (ένταξη στην εγκλ. οργάνωση, επικεφαλής της Τ.Ο. Χ.Α. Ιεράπετρας, επίθεση και εμπρησμός σε σπίτι Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα).
- Ισχυρίστηκε για τον κατηγορούμενο ότι «δεν είχε ποτέ πάρε-δώσε με την πολιτική» καθώς «είναι σεμνό παιδί» από «αγροτική οικογένεια». Ωστόσο, μετά από ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής παραδέχτηκε ότι είχε ακούσει πως ο Δασκαλάκης ήταν υποψήφιος με τη Χ.Α. το 2012.
Κίμων Παπαδόπουλος, γραμματέας της Τ.Ο. Χ.Α. Νοτίων Προαστίων, για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Γερμενή.
- Χαρακτήρισε «υποτυπώδη» την εγγραφή και «χαλαρή την ένταξη», ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπήρχαν πυρήνες δόκιμων μελών, ως «επιμόρφωση στελεχών».
- Ο ίδιος δεν χρειάστηκε να περάσει την «επιμόρφωση» των «πυρήνων» γιατί είχε εμπειρία από την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ.
- Ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για βίαιες πράξεις από στελέχη της Χ.Α.
- Ισχυρίστηκε ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ ήταν μέχρι το 2012 μέλος της ΟΝΝΕΔ, χωρίς ωστόσο αυτό να διαψεύδει κάτι, καθώς και ο ίδιος ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι ήταν στην ΝΔ έως το 2012.
- Ισχυρίστηκε ότι ο Ρουπακιάς ήταν απλώς «δραστήριος υποστηρικτής». Κατόπιν ερωτήσεων του εφέτη κ. Ντόκου, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «ενδεχομένως να ήταν μέλος».
- Έβλεπε τον Πατέλη στα κεντρικά, επιβαβαιώνοντας ότι εργαζόταν εκεί ως «πόρτα».
- Παρ’ ότι ο ίδιος είναι στέλεχος, για τις εσωτερικές διαδικασίες της Χ.Α., είτε δεν θυμόταν τίποτα, είτε τις περιέγραφε σχεδόν σαν αυτοοργανωμένες, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν υπάρχει καμμία εσωτερική οργάνωση και ιεραρχία.
339η δικάσιμος 19/3/2019
Παναγιώτης Αντώναρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Χ.Α. στον Πειραιά, νονός του κατηγορούμενου Αποστόλου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, επίθεση και εμπρησμός σε σπίτι Πακιστανών στην Ιεράπετρα. Ο Αποστόλου είναι επίσης τελεσίδικα καταδικασμένος για επίθεση κατά μελών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας στον Πειραιά το 2012).
- Επιχείρησε να απαξιώσει τον Αποστόλου, υποστηρίζοντας ότι «λέει πολλά που δεν ισχύουν», «γελάγαμε με αυτά που μας έλεγε». Για να γίνει κατανοητό αυτό, αξίζει να θυμηθούμε ότι από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Αποστόλου προκύπτουν: η στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα, η συγκάλυψη μετά τη δολοφονία με «καθάρισμα» των σπιτιών των χρυσαυγιτών από μαχαίρια, γκλοπ και άλλα όπλα, καθώς και η απόλυτη ιεραρχία εντολών («παίρνεις πρώτα τον Γιάννη, ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο»).
- Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο «παραμυθάς» Αποστόλου είναι σήμερα γραμματέας του «σωματείου» της Χ.Α. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος («Άγ. Νικόλαος»).
- Αναγνώρισε τον Αποστόλου σε φωτογραφίες δίπλα στον Λαγό και τον Παναγιώταρο, καθώς και σε «αγώνες πυγμαχίας» που διοργάνωσε η Χ.Α. στις 16/12/2017 στα κεντρικά της γραφεία στη Μεσογείων, όπου παρακολουθούσε και αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος.
- Χαρακτήρισε «αγύμναστο» τον Αποστόλου, ωστόσο παραδέχτηκε ότι εργάστηκε ως «πορτιέρης» σε νυχτερινό μαγαζί στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2013.
- Παραδέχτηκε ότι ο ίδιος και άλλα μέλη του «σωματείου» της Χ.Α. προσλήφθηκαν στον ναυπηγείο Πυρινή, στις 19/9/2013, μια βδομάδα μετά την επίθεση των ταγμάτων εφόδου Περάματος και Νίκαιας κατά των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
- Παραδέχτηκε ότι το «σωματείο» της Χ.Α. λειτουργούσε ως «γραφείο εύρεσης εργασίας», λέγοντας «Μας έπαιρναν οι εργολάβοι τηλέφωνο και στέλναμε κόσμο για δουλειά».
Νεκτάριος Γουρλομάτης, ιδιοκτήτης του νυχτερινού μαγαζιού στα Μάλια όπου ο Αποστόλου δούλευε πορτιέρης.
- Επιβεβαίωσε ότι ο Αποστόλου εργαζόταν ως πορτιέρης στο κατάστημά του.
- Ενώ αρχικά επιχείρησε να παρουσιάσει τον ρόλο του πορτιέρη ως απλή βιτρίνα («εμείς θέλουμε να είναι εμφανίσιμος, πρόσχαρος και να μιλάει αγγλικά»), αναγκάστηκε να παραδεχθεί, μετά από επίμονες ερωτήσεις της προέδρου, Μ. Λεπενιώτη, ότι «πρέπει να είναι χειροδύναμος».
Γεώργιος Χασιώτης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης και επιστημονικός συνεργάτης του Ι. Λαγού στη Βουλή, για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Γρέγου (ένταξη στην εγκλ. οργάνωση και διεύθυνσή της).
- Είπε ότι ο Ηλίας Σταύρου, που έχει καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, ήταν όχι απλά υποστηρικτής αλλά μέλος, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη μελών.
- Επιβεβαίωσε τον ρόλο του «περιφερειάρχη» στη Χ.Α., ως εποπτεύοντα των τοπικών.
- Επιβεβαίωσε ότι οι τοπικές διοικούνταν από πενταμελή επιτροπή (όπως είναι γνωστό από την περίπτωση της Νίκαιας, στο 5μελές της οποίας μετείχε και ο Ρουπακιάς), η οποία «λάμβανε τις εγκυκλίους από την Κεντρική Επιτροπή».
- Επιβεβαίωσε την εκπαίδευση που περνούσαν τα νέα μέλη στους «πυρήνες δόκιμων μελών».
- Υποστήριξε ότι μπλούζες Χρυσής Αυγής «πουλούσαν μικροπωλητές στη λαίκή το 2012» γιατί «είχε γίνει μόδα η Χ.Α.».
- Επιβεβαίωσε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο της Χ.Α. διορίζεται κατά βούληση από τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο.
- Παραδέχτηκε ότι ο Στάθης Βαλάκος, που είχε συλληφθεί στις 20/9/2013 έξω από τα γραφεία της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη με στιλέτο και πτυσσόμενο γκλοπ, ήταν στέλεχος της Χ.Α. και μέλος της «ομάδας περιφρούρησης». Για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ισχυρίστηκε ότι «ε, όλοι μας έχουμε μαχαίρια σπίτια μας» για τα στιλέτα τύπου πεταλούδα που βρέθηκαν σπίτι του Βαλάκου.
340ή δικάσιμος, 20/3/2019
Γερ. Μανιφάβας, γαμπρός του κατηγορούμενου Δήμου (ένταξη στην εγκλ. οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα)
- Επιβεβαίωσε ότι ο κατηγορούμενος Δήμου δέχτηκε SMS για να πάει στα γραφεία της Νίκαιας το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα.
- Ανέφερε ότι ο Δήμου δέχτηκε απειλές κατόπιν, για να πει ότι ήταν και ο ίδιος στο σημείο της δολοφονίας.
Διονύσιος Λιαρόπουλος, οδοντίατρος, οικογενειακός φίλος της κατηγορούμενης Ζαρούλια (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της).
- Γνωρίζει την Ζαρούλια από την δεκαετία του ’80 και είναι οδοντίατρος του Μιχαλολιάκου αλλά δεν συζήτησε ποτέ μαζί τους «για τέτοια θέματα».
- Παρουσίασε την Ζαρούλια ως «φιλόζωη» και τον Μιχαλολιάκο ως ποιητή «φιλοσοφικού περιεχομένου».
- Περιέγραψε τον εαυτό του: «δημοκρατικός, φιλήσυχος πολίτης που δεν ασχολούμαι με πολιτικά πράγματα».
- Ερμήνευσε τον χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι» της Ζαρούλια για τους μετανάστες ως «απολίτιστοι».
341η δικάσιμος, 21/3/2019
- Επιχείρησε να μειώσει την αξία όσων κατέθεσε ο μάρτυρας Ηλίας Σταύρου λέγοντας ότι «ήταν αποτέλεσμα της φαντασίας του» και «εμφάνιζε ψυχολογικά προβλήματα».
- Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος «δεν είχε ορκιστεί» αλλά είχε πάει στο βουνό «με συναγωνιστές» για «μπριζόλες και πανσέτες» στις 20 Δεκεμβρίου 2009, μια μέρα πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο. Έτσι επιβεβαίωσε το έγγραφο που είχε βρεθεί στον δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, στο οποίο ήταν το όνομά του μεταξύ άλλων που αναφέρονται ως «ορκισθέντες» σε «ορκωμοσία μελών στον Όλυμπο» στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2009. Παρ’ όλο που ο ίδιος επιχείρησε να το αρνηθεί, λέγοντας «τί σχέση έχω με την Ουρανία;».
- Ο Ιωάννου αναγνώρισε τον Κασιδιάρη και τον νεκρό Γ. Φουντούλη στις γνωστές φωτογραφίες από την τελετή μύησης νέων μελών σε βουνό, στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012. Επιχείρησε ωστόσο να επαναλάβει τον ισχυρισμό Κασιδιάρη ότι «είναι φωτομοντάζ» η ναζιστική σημαία της φωτογραφίας, χωρίς να μπορεί να απαντήσει όμως στο πώς μπορεί να είναι φωτομοντάζ η φωτογραφία που βρέθηκε στο κινητό του Κασιδιάρη.
- Ισχυρίστηκε ότι από μέλη της ΧΑ δεν έχει τελεστεί «όχι κακούργημα, ούτε καν πλημμέλημα».
Ιωάν. Λασκαρίδης, πεθερός του κατηγορούμενου Ι. Καστρινού (ένταξη στην εγκλ. οργ., επίθεση κατά συνδικαλιστών ΠΑΜΕ/ΚΚΕ στο Πέραμα)
- Ισχυρίστηκε ότι ο Καστρινός απλά έτυχε να περνάει από το σημείο της επίθεσης στα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ενώ ήταν σε οικογενειακή βόλτα με το αυτοκίνητό του.
- Έπεσε σε ισχυρή αντίφαση, λέγοντας ότι αυτό συνέβη πριν τις 22:30 ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα.
- Ωστόσο γνωρίζει ότι ο Πανταζής (κατηγορούμενος για την επίθεση στους Αιγύπτιους) είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Πέραμα με τη Χ.Α.
342η δικάσιμος, 22/3/2019
Κων/νος Σπανός, οικονομολόγος, πρώην διευθυντής σε δημόσια νοσοκομεία και αποσπασμένος δημόσιος υπάλληλος από το «Ελπίς» στη Βουλή, επιστημονικός συνεργάτης του κατηγορούμενου Π. Ηλιόπουλου(ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της).
- Ισχυρίστηκε ότι ο Ηλιόπουλος δεν έχει ρατσιστικές θέσεις, «μόνο αν έρχονται πολλοί εδώ θα υπάρχει αλλοίωση του πληθυσμού, κάτι που λένε πολλοί».
- Δεν ήξερε ότι ο Ηλιόπουλος είχε τατουάζ «Sieg Heil» στο μπράτσο.
- Δεν θυμόταν ότι ο Ηλιόπουλος είχε ονομάσει το δεύτερο παιδί του «Χρυσαυγή»
Αλέξανδρος Γέροντας, μέλος της κεντρικής επιτροπής της Χ.Α., μετακλητός υπάλληλος στα κεντρικά της Χ.Α. στη Μεσογείων, κατέθεσε για την υπεράσπιση του Ηλιόπουλου.
- Δήλωσε «απλός υποστηρικτής της Χ.Α.», παρόλο που είναι μέλος της Κ.Ε., ενώ επίσης δήλωσε ότι συμμετείχε από το 2004.
- Για την ομοιόμορφη ενδυμασία των ταγμάτων εφόδου δήλωσε ότι «φοράμε μαύρα σε ένδειξη πένθους»
- Όταν του επιδείχτηκε φωτογραφία του Κασιδιάρη με εκπαίδευση χρυσαυγιτών στη σκοποβολή είπε «πρέπει να είναι από κάποιον σκοπευτικό όμιλο».
343η δικάσιμος, 28/3/2019
Χρήστος Φραγκάκης, «οπαδός» της Χ.Α., φίλος του κατηγορούμενου Ζησιμόπουλου (ένταξη στην ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της).
- Δήλωσε «οπαδός φυσικά» της Χ.Α.
- Γνώρισε τον Ζησιμόπουλο από το γήπεδο του Παναθηναϊκου.
- Ενώ είπε ότι δραστηριοποιείται 7 χρόνια στη Χ.Α., όταν ρωτήθηκε για τις υποθέσεις που εκδικάζονται είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι γιατί «έγιναν σε άλλη περιοχή του νομού Αττικής».
- Παραδέχτηκε ότι είχε συμμετάσχει ο ίδιος σε ομάδα ασφάλειας.
Δέσποινα Βόγλη, Τ.Ο. Χ.Α. Βορείων Προαστίων, υποψήφια με τη Χ.Α., φίλη του κατηγορούμενου Ζησιμόπουλου.
- Γνωρίζει πολλά χρόνια τον Ζησιμόπουλο για τον οποίο ανέφερε ότι είναι «άψογος οικογενειάρχης» και τρεις φορές ότι «είναι απόστρατος».
- Δήλωσε «απλή ψηφοφόρος» και ότι σαγηνεύτηκε από τις ομιλίες του Μιχαλολιάκου. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο απάντησε ότι δεν θυμάται και δεν την ενδιαφέρει.
- Παρουσίασε μια εικόνα σχεδόν αυτοοργάνωσης στα γραφεία της Χ.Α., ισχυριζόμενη ότι «δεν υπάρχουν υπεύθυνοι» αλλά ομολόγησε ότι τα μαύρα ρούχα ήταν εντολή «από το κόμμα».
- Για τις επιμέρους υποθέσεις (δολοφονία Φύσσα, επίθεση σε Αιγύπτιους και ΠΑΜΕ), απάντησε «Συγγνώμη, εγώ είμαι μάρτυρας του κ. Ζησιμόπουλου. Γιατί να με ενδιαφέρουν αυτά;»
- Παρουσίασε μια εικόνα σχεδόν αυτοοργάνωσης στα γραφεία της Χ.Α., ισχυριζόμενη ότι «δεν υπάρχουν υπεύθυνοι» αλλά ομολόγησε ότι τα μαύρα ρούχα ήταν εντολή «από το κόμμα».
344η δικάσιμος, 29/3/2019
Ιωάννης Σέρβος, υποστηρικτής Χ.Α., φίλος του κατηγορούμενου Ηλιόπουλου.
- Έχει πάει σε όλες τις εκδηλώσεις της Χ.Α. αλλά δεν έχει δει ποτέ στρατιωτικά παραταγμένους.
- Δεν γνώριζε καμμία έκνομη ενέργεια αλλά σε ερώτηση της έδρας για το βίντει με τους ελέγχους σε πάγκους μικροπωλητών και την επίθεση, αναγκάστηκε να απαντήσει ότι «έχει ξεφύγει η κατάσταση με το παραεμπόριο», δικαιολογώντας έτσι τις ενέργειες αυτές.
- Δεν ήξερε κάτι για τα γεγονότα στον Μελιγαλά, παρ’ ότι ήταν εκεί, ούτε είχε δει τα σχετικά βίντεο.
Μαρία Μαργέτη, σύζυγος του κατηγορούμενου Ηλιόπουλου.
- Αρχικά είπε ότι το τατουάζ «Sieg Heil» του Ηλιόπουλου απλά «δεν τον εξέφραζε πια», ωστόσο αργότερα έπεσε σε αντίφαση, λέγοντας ότι «δεν ήξερε τί ήταν».
- Επιβεβαίωσε τις επαφές που είχε ο Ηλιόπουλος με στελέχη της ΝΔ, λέγοντας ότι μίλησε και με τον Σπηλιωτόπουλο.
- Κατόπιν επανειλημμένων «δεν ξέρω», η εφέτης κ. Τσουλφόγου παρατήρησε «Είστε σύζυγος κατηγορουμένου. Προφανώς δε θέλετε να απαντήσετε», ενώ αργότερα και η πρόεδρος «Ό,τι και να απαντήσει δεν έχει νόημα».
- Αναγνώρισε παρ’ όλα αυτά σε φωτογραφία τον Ηλιόπουλο στην Τ.Ο. Νίκαιας μαζί με τον Ρουπακιά.
- Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε Τ.Ο. Μαγνησίας, πράγμα που αναγκάστηκε να πάρει πίσω όταν της επιδείχτηκαν φωτογραφίες με παραταγμένα μέλη της Χ.Α. που φορούσαν μπλούζες «Τ.Ο. Μαγνησίας».
- Χαρακτήρισε τον Βόλο «άβατο, όπου έχουν ιδιότυπη ασυλία οι αναρχικοί».
- Όταν ρωτήθηκε για μηνύματα της ίδιας με τον Ηλιόπουλο στα οποία κανονίζουν να ζητήσει άδεια ο Λαγός «από τον Μεγάλο» για να «τσακίσει στο ξύλο» κάποιον στη Μαγνησία, απάντησε ότι εννοούσε «λεκτικό ξύλο».
345η δικάσιμος, 2/4/2019
Λεωνίδας Μπάρδας, γιατρός, υποστηρικτής Χ.Α. στην Τ.Ο. Μαγνησίας, κατέθεσε για τον κατηγορούμενο Ηλιόπουλο.
- Ισχυρίστηκε ότι «δεν ανήκει σε κόμματα» αλλά παραδέχτηκε ότι είχε κάνει ομιλία στην Τ.Ο. Μαγνησίας.
- Σε φωτογραφίες με τον Ηλιόπουλο σε ναζιστικό χαιρετισμό, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να τον διακρίνει» αλλά και ότι «Είναι γνωστός χαιρετισμός, ρωμαϊκός, αρχαιοελληνικός».
Ιωάννης Τσιάμπας, οπλουργός και εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ., κατέθεσε ως εμπειρογνώμονας για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Η. Κασιδιάρη(ένταξη στην ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της, διακεκριμένη οπλοκατοχή).
- Έχει γνωρίσει τον Κασιδιάρη σε σκοπευτικούς ομίλους και συνέταξε έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τα όπλα που βρέθηκαν σπίτι του (λειόκαννες καραμπίνες) καθώς και στο σπίτι του Μιχαλολιάκου.
- Δεν αρνήθηκε ότι ο Κασιδιάρης μπορεί να εκπαίδευε άλλους στα όπλα, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και καταθέσεις μαρτύρων, λέγοντας «η εκπαίδευση δεν είναι παράνομη πράξη».
Ευάγγελος Καρακώστας, πυρηνάρχης Χ.Α. Λειβαδιάς και βουλευτής Χ.Α. Βοιωτίας, για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Κασιδιάρη.
- Κατέθεσε ότι μετά τις εκλογές του 2012 έγινε «επέκταση των γραφείων της Χαλκίδας και έγινε πυρήνας στη Λειβαδιά» με υπεύθυνο τον ίδιο.
- Θεωρεί ότι είναι μέλος του κόμματος αλλά «δεν έχει κομματική ταυτότητα».
- Δεν ξέρει πώς γίνεται κάποιος μέλος.
- Έμαθε ότι θα γινόταν «επανακαταγραφή» των μελών.
- Σε ερώτηση της προέδρου αν έχει δει άγημα της Χ.Α. σε στρατιωτική παράταξη απάντησε «ποτέ». «Δεν ήταν σε παράταξη, ήταν τυχαίο απόλυτα».
- Ο καθένας πήγαινε όπως ήθελε, «αυτά που λέτε να φοράνε μαύρο μπλουζάκι τα έχω δει μόνο σε ΜΜΕ».
- Έχει ακούσει πολλές ομιλίες του Κασιδιάρη αλλά όχι αναφορές κατά αλλοδαπών.
- Για τον ναζιστικό χαιρετισμό: «εννοείτε τον χαιρετισμό της νεολαίας του Μεταξά».
- Ενώ έχει γράψει άρθρο στο περιοδικό της Χ.Α. για την δίκη, «δεν θυμάται» το περιεχόμενό του.
- Ξέρει το καταστατικό του 2012 αλλά δεν θυμάται τί προβλέπει για την εγγραφή μελών.
- Για την γνωστή ομιλία του Μιχαλολιάκου «οι λόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια», που την έχει ακούσει και το δικαστήριο, απάντησε «όχι, δεν λέγονται τέτοια πράγματα».
- Δεν ξέρει όλη τη δικογραφία, του «αρκούσαν οι δηλώσεις της Χ.Α.»
Μαρία Σιδέρη – Τσάμη, υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Χ.Α., για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Κασιδιάρη.
- Σε ερώτηση της προέδρου για το αν ξέρει κάτι για τα γεγονότα, μιας και είναι και υποψήφια της Χ.Α., απάντησε: «γι’ αυτό ήρθα να μιλήσω σήμερα! Και να πω ότι ο Κασιδιάρης είναι αθώος!».
- Παραδέχτηκε ότι στην είσοδο των κεντρικών εργάζονται άνθρωποι του κόμματος.
- «Δεν υπάρχουν γραφεία» των βουλευτών στους 6 ορόφους των κεντρικών της Χ.Α.
- Περιέγραψε το «γραφείο Τύπου» ως απλώς μια αίθουσα με ένα γραφείο, χωρίς υπολογιστή.
- Όταν της έγιναν ερωτήσεις για φράσεις από ομιλίες του Κασιδιάρη, η υπεράσπιση παρενέβη λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανακαλέσει ομιλίες του 2014». Παρ’ όλα αυτά σχολίασε την φράση «μέχρι το βράδυ θα έχουμε νεκρούς», λέγοντας ότι «γι’ αυτό αθωώθηκε», πράγμα που οδήγησε την πρόεδρο να παρατηρήσει: «Είδατε ότι τη γνωρίζει και τη θυμάται;»
- Επιβεβαίωσε την ύπαρξη πυρήνα σην Βοιωτία.
- Σε ερώτηση για δικό της tweet στο οποίο έγραφε «Να ξεβρωμίσει ο τόπος, πρώτα τους ανθέλληνες και μετά τους μετανάστες», παραδέχτηκε ότι το έχει πει και διεευκρίνισε ότι εννοούσε «οποιοσδήποτε είναι εχθρός του κράτους και του ελληνισμού» (!)
346η δικάσιμος, 3/4/2019
Αλέξανδρος Παναγόπουλος, υποστηρικτής της Χ.Α., απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, κατέθεσε για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Κορκοβίλη (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα).
- Ανήκει «πολιτικά» στη Χ.Α., ως υποστηρικτής. Σε ερώτηση αν είναι μέλος, απάντησε «με ταυτότητα και τέτοια, όχι».
- Ενώ είχε κληθεί να καταθέσει για την υπεράσπιση του συγγενή του, κατηγορούμενου Κορκοβίλη, δεν ήξερε τίποτε σχετικά, αντίθετα όμως γνώριζε «αρκετούς» από τα κεντρικά της Χ.Α. και «με τον αρχηγό 30 ετών φιλία, όχι φιλία, γνωριμία». Όταν η πρόεδρος ρώτησε αμέσως μετά «άλλους;», απάντησε «όχι».
- Σε παρατήρηση ότι ο Κορκοβίλης κατηγορείται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, απάντησε «Είναι κατηγορία αυτό; Εγώ κινδυνεύω τώρα δηλαδή;»
- Είπε ότι «για το Μιχαλολιάκο, και η γνώμη του και η δική μου είναι να καταδικαστεί όποιος δολοφόνησε», ενώ σε ερώτηση για τον δολοφόνο ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει καλά το όνομα. Επίσης αναπαρήγαγε τη γνωστή γραμμή της Χ.Α. «ο Ρουπακιάς ήταν ΚΚΕ, ήταν παλιά στην ΚΝΕ και τον έβαλαν να το κάνει για να ενοχοποιήσει τη Χ.Α.».
- Θεωρεί ότι η Χ.Α. είναι «λαϊκή δεξιά».
Μαρία Σταύρου, υποστηρίκτρια και υποψήφια της Χ.Α., αποσπασμένη δημόσια υπάλληλος στη Βουλή, φίλη του κατηγορούμενου Νικ. Κούζηλου(ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της).
- Πριν κάν προλάβει η πρόεδρος να ολοκληρώσει την ερώτηση «ο κατηγορούμενος προέτρεπε…» η Σταύρου απάντησε «Ποτέ, πιστέψτε με ποτέ σε έκνομες ενέργειες». Πράγμα που προκάλεσε την εύλογη παρατήρηση «Καταλάβατε τί σας ρώτησα; Κι αν σας έλεγα για αγαθοεργίες;»
- Επανέλαβε τη γραμμή της Χ.Α. περί «πολιτικής δίωξης», «βίντεο Μπαλτάκου», «μεμονωμένου δράστη».
- Αναγνώρισε ωστόσο τον Κούζηλο σε φωτογραφίες από την επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο», την οποία χαρακτήρισε «πολιτική δράση».
347η δικάσιμος, 4/4/2019
Αναστασία Μανούκα – Μπενέκη, προϊσταμένη σε νοσομείο, συνδικαλίστρια με τη ΔΑΚΕ, μητέρα της κατηγορουμένης Νικολέττας (Νικόλ) Μπενέκη(ένταξη στην εγκληματική οργάνωση).
- Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός της, που αποδείχθηκε ψευδής, ότι η κόρη της θα είναι υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος με τον Κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα.
- Διαφωνούσε με το να είναι η κόρη της μέλος της ΧΑ «γιατί είμαστε ΝΔ εμείς».
- Δεν της άρεσε μια εκδήλωση της ΧΑ που πήγε «γιατί είχαν γένεια».
- Κατά τη συνέχιση της εξέτασής της, στην 349η δικάσιμο, την Δευτέρα 8/4/2019, η πρόεδρος της απηύθυνε έντονη παρατήρηση «τέλος με τα ψέμματα».
- Παραδέχτηκε ότι η ίδια θεωρεί πως «δεν έχει σχέση η ΧΑ» με τα εγκλήματα που εκδικάζονται.
348η δικάσιμος, 5/4/2019
Χρήστος Κυριτσόπουλος, μέλος της Χ.Α. και υποψήφιος δήμαρχος Περάματος, πρόεδρος του «σωματείου» της Χ.Α. στη Ν/Ζ «Άγ. Νικόλαος», κατέθεσε για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Ιωάννη Λαγού (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της, διακεκριμένη οπλοκατοχή).
- Παραδέχτηκε ότι το «σωματείο» της ΧΑ στη Ν/Ζ Περάματος «Άγ. Νικόλαος» ιδρύθηκε γιατί τα σωματεία της Ζώνης «έκαναν απεργίες».
- Παραδέχτηκε ότι κάλεσαν τους χρυσαυγίτες βουλευτές Λαγό, Μίχο και Παναγιώταρο για υποστήριξη αλλά δεν θυμόταν την φράση «θα τους πετάξουμε στη θάλασσα» που ειπώθηκε κατά την – καταγεγραμμένη σε βίντεο – συζήτηση.
- «Δεν τον ενδιέφερε» να μάθει για την επίθεση στους Αγύπτιους αλιεργάτες.
- Ήξερε ότι ο Πατέλης ήταν στη Νίκαια.
- Γνωρίζει τον Πανταζή και το κατάστημά του με τα μπαλόνια.
- Ισχυρίστηκε ότι τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα ο ίδιος κάλεσε «15 ανθρώπους για δουλειά», προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα γνωστά τηλεφωνήματα μελών της Τ.Ο. Νίκαιας.
- Παραδέχτηκε ότι ο Λαγός ενημερώθηκε τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα: «είχαν ειδοποιήσει τον Γιάννη τον Λαγό ότι μαζεύονται κάτι αναρχικοί στο Κερατσίνι».
- Ισχυρίστηκε ότι του είπαν πως τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα ο Λαγός είπε στους χρυσαυγίτες «απεμπλακείτε ακόμη κι αν σας κάνουν ρεζίλι», χωρίς να μπορεί, ασφαλώς, να καταδείξει την πηγή της πληροφορίας αυτής.
- Παρ’ ότι αρχικά αρνήθηκε ότι υπήρχε «ομάδα κρούσης Περάματος», εν τέλει αναγκάστηκε να αναγνωρίσει σε φωτογραφία ότι τα μπλουζάκια της έγραφαν… «ομάδα κρούσης Περάματος».
- Επιβεβαίωσε ότι τα αρχικά «ΣΕΜΝΕΖ» που αναφέρονται ως αποστολέας σε μήνυμα από τη Χ.Α. αναφέρονται στο «σωματείο».
- Δεν θυμόταν ποιούς είχε επιλέξει για να προσληφθούν στο ναυπηγείο του Πυρινή αλλά από την άλλη επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος τους επέλεξε.
- Ενημέρωσε ότι ο ίδιος είναι «μόνο τυπικά» πρόεδρος του «σωματείου», γιατί «έχουμε και τον Άγιο Νικόλαο και θεωρώ εκείνον πρόεδρο…».
Η δίκη συνεχίζεται
Κατά την τρέχουσα εβδομάδα είχαν προγραμματιστεί τρεις δικάσιμοι, από τις οποίες η μία για σήμερα Δευτέρα 8/4/2019, που όμως έκλεισε στις 10:46με την εξέταση «μισού μάρτυρα» – όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.
Επόμενες δικάσιμοι:
- Πέμπτη 11 Απριλίου – αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών
- Παρασκευή 12 Απριλίου – αίθουσα γυναικείων φυλακών κορυδαλλού
Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.
Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:
- της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
- του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.
Πηγή: Λουκάς Σταμέλλος – omniatv.com
e-prologos.gr