Τα τελευταία χρόνια η τιμή του ρεύματος έχει σπάσει σε δύο τμήματα. Σε αυτό καθεαυτό το κόστος του ρεύματος, και στο κόστος συντήρησης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Η αλλαγή αυτή της τιμολόγησης, από μόνη της, έφερε αυτόματα και αυξήσεις στον τελικό λογαριασμό του ρεύματος. Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρείται ένα ξέφρενο ράλι αύξησης των τιμών του ρεύματος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το χαρακτήρισε ως….«εξορθολογισμό» των τιμολογίων και υποστήριξε ότι αυτό επιτεύχθηκε με την εισαγωγή ρήτρας CO2. Παρόλο τον «εξορθολογισμό» και η ρήτρα αυτή θα αντικατασταθεί από τον Αύγουστο με μια άλλη, αυτή της χονδρεμπορικής αγοράς. Κατά τον Γ. Στάσση η νέα ρήτρα θα «αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας», που στην πραγματικότητα σημαίνει τη μεταφορά των αυξήσεων της μεγαβατώρας στον Ελληνικό λαό, ενώ τις μειώσεις στην τσέπη της εταιρείας.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύξηση ή η μείωση της τιμής της μεγαβατώρας, δηλαδή της τιμής του ρεύματος, είναι αποτέλεσμα τζογαρίσματος στο ονομαζόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτές τις μέρες μάλιστα με πρόφαση την αύξηση της ζήτησης εξαιτίας του… καύσωνα η τιμή ξεπέρασε την τιμή – ρεκόρ των 130 ευρώ. Και για να γίνει αυτό ακόμα πιο χειροπιαστό, η μεγαβατώρα σημείωσε αύξηση 82% εντός έξι ημερών (από 70,25 ευρώ στις 19.06 σε 128,15 ευρώ στις 24.06.21).
Ταυτόχρονα η τιμή του ρεύματος επηρεάζεται και από την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, το οποίο μετά από ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά κυρίως απαιτήσεις εκ μέρους της ΕΕ, ήρθε να αντικαταστήσει τον… «βρώμικο και ακριβό» εγχώριο λιγνίτη. Η τιμή του φυσικού αερίου (και, λόγω της μεγάλης μείωσης της χρήσης λιγνίτη, που πλέον έχει την πρώτη θέση στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής) βρίσκεται σταθερά σε άνοδο. Τους τελευταίους ειδικά μήνες παρατηρείται εκτόξευση των τιμών. Ο Ιούνιος άνοιξε με μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στα 26 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον Μάιο ήταν στα 25 και τον Απρίλιο στα 20,5 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2020 η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής ήταν 4,9 ευρώ/μεγαβατώρα. Επομένως η τιμή Ιουνίου του 2021 είναι αυξημένη κατά 26,8% έναντι του Απριλίου του 2021, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 η αύξηση ανέρχεται σε 430,6%!
Και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσουν οι αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος μιας και αναμένεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που θα επιφέρει και νέες αυξήσεις.
Οι κυβερνητικές επιλογές έχουν ένα μόνο στόχο: την αύξηση των κερδών των ιδιωτικοποιημένων, κατά μεγάλο ποσοστό, πλέον εταιρειών κοινής ωφέλειας. Σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρονται για την κάλυψη βασικών αναγκών του ελληνικού λαού, μιας και καθ’ όλη τη διάρκεια των ραγδαίων αυξήσεων η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μια προσπάθεια να κρατήσει σταθερές τιμές στα τιμολόγια αυτά. Αλλά αντίθετα έχει βάλει σε εφαρμογή τις επιταγές της ΕΕ για εξαγορά από ξένες εταιρείες σημαντικών, στρατηγικών, αλλά κυρίως κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού κράτους.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr