Ψυχροπολεμικές κινήσεις κατά του Λουκασένκο και της Ρωσίας – στοχοποίηση των εγκλωβισμένων μεταναστών
Χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και την Λιθουανία σε απάνθρωπες συνθήκες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον εφτά ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, την έλλειψη τροφίμων, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Επιπλέον το δράμα των ξεσπιτωμένων ανθρώπων, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους και την εκμετάλλευση, με την ΕΕ να πρωτοστατεί, γίνεται μοχλός γεωπολιτικών πιέσεων ένθεν κακείθεν.
Οι δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές με πολιορκητικό κριό τις ανατολικές χώρες της ΕΕ (Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία) βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία για επίδειξη πυγμής προς τη Λευκορωσία. Σκοπός η παρέμβαση στο εσωτερικό της, στοχεύοντας τον πρόεδρο Λουκασένκο και κατ’ επέκταση τη Μόσχα.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, η οποία εκφράζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ» στις τρεις αυτές χώρες, κάλεσε τα κράτη – μέλη «να εγκρίνουν το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση». Κάτι που βέβαια δεν έκαναν στην περίπτωση της Τουρκίας, την οποία αντίθετα επιβράβευσαν με επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιπροσφυγική της πολιτική.
Όπως δήλωσε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, η ΕΕ πρέπει να είναι συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες για να περάσουν στην ΕΕ, αναφερόμενος βεβαίως στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Λευκορωσία και ότι χώρες από τις οποίες πρόσφυγες εισέρχονται στην ΕΕ «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο».
Στην κρίση παρενέβη και το ΝΑΤΟ στην ίδια γραμμή με την ΕΕ. Ανώτατος αξιωματούχος καταδίκασε ως απαράδεκτο τον τρόπο, με τον οποίο το Μινσκ χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό και το κάλεσε να «συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών μελών του και ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, «η οποία ασκεί πίεση» σε τρεις σύμμαχες χώρες.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανταλμπέρ Γιανς δήλωσε πως «πρόκειται για συνέχιση της απεγνωσμένης προσπάθειας του καθεστώτος του Λουκασένκο να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε».
Οι «αξίες» των Δυτικών δεν έχουν βέβαια καμιά σχέση με τα δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών τα οποία αδίστακτα καταπατούν σε Ευρώπη και Αμερική, ούτε με την υποτιθέμενη ασφάλεια για την οποία δήθεν κόπτονται οι ΝΑΤΟϊκοί. Στην πραγματικότητα κλιμακώνουν προσχεδιασμένα την ένταση με στόχο τον Λουκασένκο και στην ουσία τους Ρώσους συμμάχους του. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπαρατάσσονται τώρα στα σύνορα δεκάδες χιλιάδες στρατού, θέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους την ασφάλεια και ειρήνη σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του ενέπλεξε ευθέως τη Μόσχα στην κρίση λέγοντας πως: «Δεν εκφοβίζουμε…επειδή γνωρίζουμε ότι εάν, θεός φυλάξοι, κάνουμε κάποιο λάθος, αν υποχωρήσουμε, αυτό θα εμπλέξει αμέσως τη Ρωσία σε αυτή τη δίνη». Ο Λουκασένκο, στη συνέντευξή του αυτή, υπογράμμισε ότι η Ρωσία «είναι η μεγαλύτερη πυρηνική υπερδύναμη», και πρόσθεσε: «Δεν είμαι τρελός. Αντιλαμβάνομαι περίφημα πού μπορεί να οδηγήσει αυτό… Έχουμε επίγνωση, γνωρίζουμε τη θέση μας. Αλλά δεν θα γονατίσουμε». Απαντώντας στις επικρίσεις των δυτικών ότι «εργαλειοποιεί» το προσφυγικό, τόνισε ότι «το να κάνεις πόλεμο εναντίον των δύστυχων αυτών ανθρώπων με άρματα μάχης Leopard είναι ανεπίτρεπτο».
Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Πολωνίας σχετικά με τις αβάσιμες, όπως ανακοίνωσε, κατηγορίες για την εμπλοκή του στρατιωτικού προσωπικού της Λευκορωσίας στη μεταναστευτική κρίση.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Β. Πούτιν όπου συζήτησαν το θέμα εκφράζοντας ανησυχία για την παρουσία πολωνικών στατευμάτων στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.
Η κατάσταση μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις δεδομένου ότι παρατηρείται αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα των χωρών αυτών. Η Πολωνία, η οποία κατηγορεί το Μινσκ για παραβίαση των συνόρων και «ένοπλη διασυνοριακή εισβολή» έχει αναπτύξει τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες, ενώ απαγόρευσε την κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Κουζνίκα.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα και πως μετακινεί και αναδιατάσσει τα στρατεύματά της στην μεθοριακή γραμμή. Στο πλαίσιο της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, το Βίλνιους ξεκίνησε το χτίσιμο τείχους μήκους 500 χλμ. στα σύνορά, δαπάνης 152 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβρη του 2022.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr