Στον δρόμο της διαβόητης πολιτικής Σαλβίνι στην Ιταλία με τη στοχοποίηση οργανώσεων διάσωσης προσφύγων και την παρεμπόδιση του έργου τους προχωρά αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες απελάσεων που συζητείται σήμερα κατ’ άρθρον στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Παρασκευή, περιλαμβάνεται διάταξη που παρεμποδίζει τη δράση των οργανώσεων διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο και τις θέτει υπό τον στενό κλοιό του Λιμενικού.
Με δεδομένο ότι το Λιμενικό κατηγορείται πως στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν διασώζει πρόσφυγες, αλλά αντιθέτως τους βάζει σε κίνδυνο, εγκαταλείποντάς τους σε ακυβέρνητες φουσκωτές σχεδίες liferaft κατά τη διάρκεια παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης, είναι εμφανές ότι το άρθρο δεν στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό της διάσωσης, αλλά στην παρεμπόδισή της, όπως επίσης στον αποκλεισμό οργανώσεων που επιτηρούν και καταγράφουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνικού Λιμενικού.
Μάλιστα, η πρωτοφανούς αυθαιρεσίας διάταξη αποκλείει οργανώσεις αναδρομικά, ακόμη δηλαδή και αυτές που στο παρελθόν είχαν επιχειρήσει διάσωση προσφύγων χωρίς έγκριση από το Λιμενικό.
Προϋπόθεση για τη δραστηριότητα των οργανώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου, είναι: να είναι εγγεγραμμένες οι ίδιες και ο κάθε συνεργάτης τους στα μητρώα ΜΚΟ του υπουργείου Μετανάστευσης, «να ενεργούν υπό τις εντολές και οδηγίες των λιμενικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκ των προτέρων συμπεριληφθεί στα Τοπικά Σχέδια Εκτακτης Ανάγκης των Λιμενικών Αρχών για περιστατικά έρευνας-διάσωσης και ότι δεν έχουν εκτελέσει οποιονδήποτε πλου προς παροχή συνδρομής χωρίς την προηγούμενη έγκριση ενεργοποίησής τους από την αρμόδια λιμενική αρχή» και «δραστηριοποιούνται σε περιστατικό διαχείρισης παράτυπης εισόδου προσώπων μέσω θαλάσσης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αδύνατη η δράση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και έχει προηγηθεί απαραιτήτως ενημέρωση των αρμοδίων Λιμενικών Αρχών και χορήγηση σχετικής, έγγραφης, έγκρισής τους».
Η παράβαση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, ή, αν προκληθεί ατύχημα, σε τουλάχιστον τρία έτη, ενώ προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα τόσο για την οργάνωση όσο και για τα μέλη της.
Μάλιστα, η σχετική διάταξη περιλήφθηκε αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να έχει τεθεί στην εκδοχή του νομοσχεδίου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Διάταξη έμπνευσης Σαλβίνι που ποινικοποιεί τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ακόμα και από αναγνωρισμένες οργανώσεις με ανθρωπιστική δράση στο πεδίο και παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας.
Την καταψήφιση του «παράνομου νομοσχεδίου», όπως το ονομάζει, ζητά η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, που σημειώνει: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την τακτική της εισαγωγής νομοθετικών ρυθμίσεων για τον περιορισμό της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα να εκφεύγουν του δημοσίου σχολιασμού και ελέγχου.
Το άρθρο 40, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις συνεχείς καταγγελίες που δέχεται η χώρα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, θέτει αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις στο έργο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε “χώρο αρμοδιότητας” του Λιμενικού Σώματος, παραβλέπει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων και διοικητικού προστίμου ύψους έως 2.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και 12.000 ευρώ για κάθε φορέα».
e-prologos.gr