Δικαστική απόφαση: Αντισυνταγματική η διάταξη στον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη

Η δικαίωση συνδικαλίστριας, ένα πιάτο που τρώγεται κρύο

Ιωάννινα: Έγινε δεκτή η αγωγή εργαζόμενης στην Pizza Fan, η οποία απολύθηκε ενώ ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του Σωματείου, κρίνοντας άκυρη την απόλυσή της και υποχρεώνοντας την εργοδότρια να την επαναπασχολήσει με το συμφωνημένο ωράριό της ● Η εταιρεία δεν κατάφερε να βρει κανέναν εργαζόμενο να την υποστηρίξει -σε αντίθεση με την απολυμένη-, με τη δίκη να μετατρέπεται σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης εργαζομένων και εργοδοσίας.

«Υπάρχουν δικασταί» στα Ιωάννινα! Πολλαπλό είναι το κέρδος από την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», μετά τη δίκη που έγινε στις 7 Φλεβάρη.

Το δικαστήριο δέχτηκε την αγωγή εργαζόμενης στην Pizza Fan, η οποία απολύθηκε ενώ ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του Σωματείου, έκρινε άκυρη την απόλυσή της και υποχρέωσε την εργοδότρια να την επαναπασχολήσει με το συμφωνημένο ωράριό της, όπως ήταν πριν από τη βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασίας της, με ποινή 5.000 ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Επιπλέον, υποχρέωσε την εργοδότρια να καταβάλει στην εργαζόμενη 10.263,45 ευρώ για μισθούς υπερημερίας, λόγω μονομερούς βλαπτικής μεταβολής και άκυρης απόλυσης, με τους νόμιμους τόκους, καθώς και τη δικαστική δαπάνη.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι ότι η απόφαση έκρινε τη διάταξη του νόμου 4808/2021 (Χατζηδάκη) για υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ) αντίθετη στο Σύνταγμα (άρθρο 23 §1), στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον συνδικαλιστικό νόμο και τον Ν. 1876/90 και συνεπώς είναι ανεφάρμοστη, στο μέτρο που προβλέπει αναστολή της συνδικαλιστικής προστασίας σε περίπτωση μη εγγραφής.

Αυτό ακριβώς υπογραμμίζουν σε δήλωσή τους στην «Εφ.Συν.» οι δικηγόροι της εργαζόμενης και του σωματείου ΣΒΕΔΙ, Δημήτρης Βλαχόπουλος και Παναγιώτα Γούλα. Οπως εξηγούν, το δικαστήριο «έκρινε ότι το, κατακτημένο εδώ και δεκαετίες, δικαίωμα των μελών της διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων να μην απολύονται λόγω της συνδικαλιστικής ιδιότητάς τους δεν μπορεί να περιοριστεί με την προαναφερόμενη διάταξη νόμου, την οποία έκρινε ανεφάρμοστη, στο πλαίσιο του διάχυτου δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων, δηλαδή της υποχρέωσης που έχει κάθε δικαστήριο, ανεξαρτήτως βαθμού, να μην εφαρμόζει νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο με το Σύνταγμα.

»Η κρίση αυτή του δικαστηρίου ναι μεν ισχύει μόνο για τους διαδίκους της συγκεκριμένης διαφοράς, έχει όμως γενικότερο ενδιαφέρον, αφού μπορεί να λειτουργήσει ως δικαστικό προηγούμενο σε όμοιες υποθέσεις».

Η εργαζόμενη ήταν διανομέας στη γνωστή αλυσίδα εστιατορίων, πρόεδρος της τοπικής συνδικαλιστικής οργάνωσης διανομέων, με έντονη συνδικαλιστική δράση, η οποία υπασφαλιζόταν (για αποδοχές υπολειπόμενες των πραγματικών). Αρχικά, υπέστη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασίας της με μείωση του ωραρίου και των αποδοχών της στο μισό και, στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2022, απολύθηκε ενώ ήταν σε άδεια.

Ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης είναι ότι η εργαζόμενη, σε μικρή ηλικία, κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που καλύπτει εργαζόμενους ενός απολύτως ανδροκρατούμενου επαγγέλματος, καθώς μόλις το 2% των διανομέων στα Ιωάννινα είναι γυναίκες. Και ότι αντεπεξήλθε στα καθήκοντά της με επιτυχία, όπως προκύπτει από την απόφαση.

Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ), σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως αποδείχθηκε ότι η εργοδοτική τρομοκρατία μπορεί να νικηθεί. Οπως υπογραμμίζει, «η Pizza Fan είχε ηττηθεί πολύ πριν πάρει απόφαση το δικαστήριο. Οι συνθήκες γαλέρας είχαν βγει στην επιφάνεια, ο κλάδος των διανομέων αλλά και η τοπική κοινωνία γνώριζαν. Η εταιρεία έκανε ό,τι μπορούσε για να παρουσιάσει “το άσπρο ως μαύρο”, έφερε τον μεγαλοδικηγόρο της από την Αθήνα, κουβάλησε τη λογίστριά της κι έβαλε τους υπευθύνους του μαγαζιού να αναμασήσουν ένα σωρό αναλήθειες, για να σώσουν την κατάσταση. [..] Τελικά ο “μεγάλος”, η πολυδιαφημισμένη PIZZA FAN, με τα 77 καταστήματα και τον τζίρο των δεκάδων εκατομμυρίων, αποδείχτηκε πολύ μικρή μπροστά στη δράση του ακηδεμόνευτου ταξικού κινήματος. Οταν η ιστορία “πάει ταμείο”, οι Γολιάθ βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος, γιατί από την υπεροψία τους δεν είδαν την πέτρα που τους βάρεσε κατακούτελα».

Η δίκη διεξήχθη ύστερα από καθυστερήσεις και αναβολές σχεδόν δύο ετών. Η εταιρεία δεν κατάφερε να βρει κανέναν εργαζόμενο να την υποστηρίξει -σε αντίθεση με την απολυμένη-, με τη δίκη να μετατρέπεται σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης εργαζομένων και εργοδοσίας. Στο πλευρό τής εργαζόμενης και του ΣΒΕΔΙ βρέθηκαν, το τελευταίο διάστημα, πλήθος εργατικών σωματείων, εκατοντάδες κείμενα μοιράστηκαν, εκδόθηκαν 15 ψηφίσματα αλληλεγγύης και η πόλη γέμισε πανό και αφίσες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το δικαστήριο δημοσίευσε την απόφασή του σε ασυνήθιστα σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε έναν μήνα από την εκδίκαση της αγωγής, τη στιγμή που ο μέσος χρόνος έκδοσης απόφασης στις εργατικές διαφορές ξεπερνά το εξάμηνο, στοιχείο πολύ ενθαρρυντικό για όλους όσοι διστάζουν να ξεκινήσουν δικαστικό αγώνα λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων.

Το ΣΒΕΔΙ θεωρεί πως η εταιρεία «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε η εργαζόμενη να μην επιστρέψει στη δουλειά της. Θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο με νομικά τερτίπια και δικαιολογίες. Δεν θα μας κάνει εντύπωση ακόμη και αν κλείσουν το κατάστημα στα Γιάννενα, όπως έκαναν λίγα χρόνια νωρίτερα. Τώρα είναι η στιγμή που απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση και ένταση των αγώνων μας».

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το