Εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου“ Πολυτεχνείο Η μεγάλη ύβρις” στη Βέροια
Σε εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου “ Πολυτεχνείο Η μεγάλη ύβρις” του σ. Παύλου Αλεξίου για το Πολυτεχνείο προχωρά, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, η Κ.Ο. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ. Να αναφέρουμε ότι η προγραμματισμένη για τις 10 του Νοέμβρη κομματική εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.
Μπορεί κάποιος να επισημάνει πως η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει περάσει και ότι είναι εκτός χρόνου μία τέτοια εκδήλωση. Ωστόσο κι εμείς με τη σειρά μας θα επισημάνουμε πως η μνήμη του Πολυτεχνείου και των γεγονότων που σημάδεψαν το εργατολαϊκό και το νεολαιίστικο κίνημα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι ποτέ πράγματα άκαιρα. Το αντίθετο. Διατηρούν άσβεστη την επικαιρότητά τους και συνδέονται με τους καθημερινούς αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, δουλειά, ειρήνη, πραγματική δημοκρατία, για το άνοιγμα του δρόμου προς τον σοσιαλισμό. Κι αυτή είναι μία υπόθεση διαρκής που δε χωρά υποχρεωτικά στο πλαίσιο των επετειακών γιορτασμών. Εξάλλου τα όσα γράφονται και περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου των ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ είναι εξόχως διαφωτιστικά και σημαντικά για τους σημερινούς αγώνες. Φωτίζουν όχι μόνο τα πραγματικά γεγονότα εκείνων των ημερών, δείχνοντας τις ασταμάτητες ως σήμερα προσπάθειες καπηλείας και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, αλλά αποτελούν γενικότερη παρακαταθήκη και γνώση για τους μαρξιστές-λενινιστές στον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στον ρεβιζιονισμό.
Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1967-1974 (Γ2 τόμος)
Μια και ο λόγος για τον ρεβιζιονισμό, εκδόθηκε ο πέμπτος κατά σειρά τόμος του “Δοκίμιου Ιστορίας του ΚΚΕ, 1967-1974”, ο οποίος και παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Είναι αλήθεια πως οι ρεβιζιονιστές του ΚΚΕ με τις αλλεπάλληλες ιδεολογικές και πολιτικές στροφές του τελευταίου διαστήματος “ανανεώνουν” την ιστορία, στην πραγματικότητα την αναθεωρούν και της δίνουν άλλο χαρακτήρα, που πολύ απέχει από μαρξιστικές-λενινιστικές εκτιμήσεις. Κοινώς, για να το πούμε σε απλά ελληνικά, στους προηγούμενους 4 τόμους του “Δοκιμίου” φρόντισαν να κάνουν την ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος- ιδιαίτερα τις επαναστατικότερες περιόδους του- αγνώριστη, τέτοια που να ταιριάζει με τις “σύγχρονες” θεωρητικές τους εκτιμήσεις. Τα πάντα κρίνονται υπό το πρίσμα τροτσκιστικών αντιλήψεων και υπό το πλαίσιο μιας ακατάσχετης υπερεπαναστατικής κενολογίας. Μεγάλες ιστορικές στιγμές του λαού μας σε αυτή τη διαδικασία αλλοίωσης της πραγματικότητας, οι πιο ένδοξες στιγμές του κομμουνιστικού κινήματος του πρώτου μισού στον 20ό αι., διαστρεβλώνονται δραματικά.
Στον πέμπτο τόμο του “Δοκιμίου”, που ακόμη βέβαια δεν έχουμε διαβάσει, η ιστορική “σκαπάνη” του ρεβιζιονισμού ασχολείται με την περίοδο 1967-1974. Έχοντας γνώση των ανακοινώσεων του συγκεκριμένου κόμματος για την περίοδο αυτή, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, έχοντας γνώση και εμπειρία για τις ιδεολογικές αντιλήψεις και θεωρήσεις από τα κομματικά του ντοκουμέντα, ξέροντας καλά τη ρεβιζιονιστική “κακοποίηση” ενάντια στις επαναστατικές παραδόσεις του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος από την πλευρά του, είμαστε σίγουροι πως και το νέο “Δοκίμιο” δεν μπορεί παρά να ακολουθεί την ίδια πεπατημένη. Ωστόσο, θα το μελετήσουμε για να διαπιστώσουμε εκ νέου τα παραπάνω.
Ματιές… από τη Βόρεια Ελλάδα
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr