γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Κάθε ώρα που συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων • Κραυγαλέο έγκλημα πολέμου από τους Ουκρανούς στο Ντονέτσκ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άτομα από πύραυλο – τέρας • Αιματηρές ρωσικές επιθέσεις στα δυτικά της χώρας

Με εκατέρωθεν πλήγματα σε βάρος αμάχων συνεχίστηκε και χθες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η 19η μέρα του πολέμου δεν επιφύλασσε ιδιαίτερα σπουδαίες στρατιωτικές εξελίξεις, με τους Ρώσους να προωθούνται αργά και βασανιστικά γύρω από το Κίεβο, πλήττοντας επιλεκτικά τα περίχωρά του, και να σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον θωρακισμένο κλοιό τους γύρω από το Τσερνιχίβ (Τσέρνιγκοφ, στα ρωσικά) και το Χάρκοβο στο Βορρά, ενώ μια φάλαγγα από 50 -60 άρματα μάχης προχωρούν προς την πόλη Ιζιούμ. Αλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η σταδιακή προώθηση μέσα και γύρω από τη νότια πόλη – λιμάνι Μικολάιβ ή Νικολάγεφ, κλείνοντας σταδιακά τον στρατιωτικό «βρόχο» τεθωρακισμένων μεταξύ Κιέβου και Οδησσού.

Το χειρότερο χτύπημα της ημέρας, ένα αδιαμφισβήτητο έγκλημα πολέμου, σημειώθηκε στο κέντρο του Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης εξεγερμένης ανατολικής επαρχίας, που επλήγη από ουκρανικό τακτικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου Toshka-U, πιο γνωστό στη Δύση ως SS-21 και βάρους δύο τόνων, που έφερε πολεμική κεφαλή θραυσματοποίησης (fragmentation): πρόκειται για ένα όπλο για χρήση κατά προσωπικού, με κεφαλή που διαλύεται σε πυρωμένα θραύσματα («σράπνελ») κατά την πρόσκρουση και σκοτώνει ή ακρωτηριάζει οτιδήποτε κινείται γύρω από τον στόχο του σε ακτίνα μεγαλύτερη από 200 μέτρα.

Ο στόχος όμως, αυτή τη φορά, ήταν άμαχοι που περίμεναν στην ουρά σε ένα τραπεζικό ΑΤΜ και μια στάση λεωφορείου, και δεκάδες ακόμη αμέριμνοι περαστικοί και πελάτες των γύρω καταστημάτων: τουλάχιστον 23 εξ αυτών σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και τουλάχιστον ένα παιδί, ενώ 28 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ενας Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος διέψευσε τις κατηγορίες των Ρώσων, λέγοντας ότι επρόκειτο «για ρωσικό πύραυλο ή άλλου τύπου βλήμα». Ομως, πλάνα από τη βομβαρδισμένη περιοχή επιβεβαίωσαν το είδος του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, καθώς έδειχναν μεταλλικά θραύσματα, που κάπνιζαν ακόμη αρκετά λεπτά μετά την έκρηξη.

Σε αντίποινα για το χτύπημα αυτό, η Ρωσία προειδοποίησε πως θα πλήξει, τις επόμενες ώρες, ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά. Και όντως χτύπησε με μπαράζ οβίδων το περίφημο εργοστάσιo αεροσκαφών και αεροπορική βάση «Αντονοφ», μόλις έντεκα χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, σκοτώνοντας τουλάχιστον δυο άτομα και –αν πιστέψουμε τις ουκρανικές πληροφορίες– καταστρέφοντας μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένων τροφίμων. Σε άλλη συνοικία του Κιέβου, το Ομπολόν, πήρε φωτιά από βολή πυροβολικού μια εννιαώροφη πολυκατοικία: ένας άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον 15 άλλοι απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία της αποκλεισμένης από τρεις πλευρές πόλης.

Ομως, το πλέον πολύνεκρο χθεσινό ρωσικό πλήγμα έγινε και πάλι στη δυτική Ουκρανία, στην επαρχία Ρίβνε, όπου χτυπήθηκε από αεροσκάφος (;) ραδιοτηλεοπτικός «πύργος» που στέγαζε μηχανήματα εκπομπής και τηλεοπτικές κεραίες, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννιά άτομα που εργάζονταν σε αυτό. Να θυμίσουμε ότι, τα ξημερώματα της Κυριακής, ρωσικοί πύραυλοι cruise τύπου «Καλίμπρ» ανατίναξαν μεγάλη αεροπορική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα, με δεκάδες νεκρούς.

Τα μόνα «καλά νέα» της ημέρας ήταν από τη μαρτυρική Μαριούπολη, όπου για πρώτη φορά χθες έγινε δυνατή η απομάκρυνση εκατοντάδων πολιτών που επέβαιναν σε περίπου 160 αυτοκίνητα, μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που οδηγούσε στην κατειλημμένη από τους Ρώσους πόλη Μπερντιάνσκ. Είχαν προηγηθεί αμέτρητες αντίστοιχες αποτυχημένες προσπάθειες, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται πως άνοιγαν συστηματικά πυρ για να εμποδίσουν την εκκένωση της πολιορκημένης πόλης, που έχει μείνει επί μέρες χωρίς ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες. Αρκετές συνοικίες της πόλης φέρονται πλέον να έχουν περιέλθει σε ρωσικό έλεγχο, αλλά είναι βέβαιο ότι η επόμενη μέρα της μάχης θα αποκαλύψει τρομακτικές εικόνες και εκατόμβες νεκρών αμάχων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών, αλλά σημείωσε πως ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στη διασταύρωση αναφορών από τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο.

Μία από αυτές τις ειδήσεις που είναι «αδύνατο να διασταυρωθούν» είναι και ο θάνατος της ανώνυμης ώς σήμερα εγκύου που φωτογραφήθηκε να μεταφέρεται σε φορείο από πάνοπλους στρατιώτες -και όχι νοσοκόμους ή τραυματιοφορείς-, έξω από μαιευτήριο της Μαριούπολης, που φέρεται να βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους: η βαριά τραυματισμένη αυτή κοπέλα, που, περιέργως πώς, έγινε πρωτοσέλιδο και σύμβολο σε όλο τον δυτικό κόσμο, χωρίς να μάθουμε τίποτε γι’ αυτήν, φέρεται, σύμφωνα με Ουκρανό χειρούργο ονόματι Τιμούρ Μαρίν, να πέθανε σε άλλο νοσοκομείο της πόλης μαζί με το μωρό της, που γεννήθηκε νεκρό. Η ρωσική πλευρά, φυσικά, επιμένει πως το εν λόγω μαιευτήριο είχε εκκενωθεί τρεις μέρες νωρίτερα από ασθενείς και προσωπικό και είχε εξελιχθεί σε ορμητήριο των εθνοφρουρών του νεοναζιστικού «Τάγματος του Αζόφ», οπότε, κατ’ αυτούς, αποτελούσε πλέον «νόμιμο στόχο». Για πόσα από αυτά τα εγκλήματα, πραγματικά ή «στημένα», θα μάθουμε άραγε ποτέ την αλήθεια; Το μόνο βέβαιο είναι πως, καθώς οι μάχες έχουν περιοριστεί στο εσωτερικό των πόλεων, ο φόρος του αίματος αυξάνεται συνεχώς…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το