Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Σάββατο, τους δρόμους σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, διαδηλώνοντας για λευτεριά στην Παλαιστίνη, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, καλώντας σε κατάπαυση πυρός και ζητώντας να σταματήσει η πώληση όπλων στο Τελ Αβίβ. 

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και στη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Τουρκία και αλλού. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και μνήμης συνεχίζονται την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Στη Ρώμη, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του παλαιστινιακού λαού, υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ δεν έλειψε και η ένταση. Οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα κατά της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την κινητοποίηση οργάνωσαν, μεταξύ των άλλων, οργανώσεις παλαιστινίων της Ιταλίας, αυτόνομα συνδικάτα της αριστεράς και το αριστερό Κόμμα «Εξουσία στο Λαό».

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια. Μια κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλοπ, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και σίδερα κατά των αστυνομικών.

Υπό έντονη αστυνομική εποπτεία και η συγκέντρωση στο Λονδίνο που διοργανώθηκε από την Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και άλλες οργανώσεις. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν: «Ελευθερία στην Παλαιστίνη». 

Για κάποιο χρονικό διάστημα επικράτησε ένταση, καθώς οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδιαδήλωση από την οργάνωση «Σταματήστε το μίσος» και άτομα που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες. Σύμφωνα με τις αρχές, ξέσπασαν συμπλοκές όταν αστυνομικοί απώθησαν διαδηλωτές που επιχείρησαν να περάσουν αστυνομικό κλοιό. Συνελήφθησαν 15 άτομα ως ύποπτοι για παραβάσεις της δημόσιας τάξης και επίθεση.

Στη Γερμανία και το Αμβούργο, πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση, με τους συγκεντρωμένους να κυματίζουν σημαίες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, και να φωνάζουν «Σταματήστε τη Γενοκτονία». 

Στη Γαλλία, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και σε μεγάλες πόλεις όπως η Λιόν (νοτιοανατολικά), η Τουλούζη (νοτιοδυτικά) και το Στρασβούργο (ανατολικά) για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους. 

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη γενοκτονία», «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κάτω τα χέρια από τον Λίβανο». 

Στο Εδιμβούργο, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την οργάνωση Σκοτσέζοι Φίλοι της Παλαιστίνης και την Έκτακτη Επιτροπή για τη Γενοκτονία στη Γάζα, με σιωπηλή πορεία που είχε προγραμματιστεί στη μνήμη όλων των αμάχων που έχουν σκοτωθεί. 

Οι διοργανωτές ζήτησαν κατάπαυση του πυρός, και από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκοτίας να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ μετά την πρόσφατη έκθεση της Oxfam που ανέφερε ότι 11.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση τα τελευταία 18 χρόνια, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ. Ακτιβιστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το ένα εκατομμύριο των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το νότιο Λίβανο μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Oxfam.

Στο Δουβλίνο, στην ιρλανδική πρωτεύουσα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των κατοίκων της Γάζας φωνάζοντας «ελευθερία και δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους».

Στη Βασιλεία της Ελβετίας, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό με την ευκαιρία μιας εθνικής φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε μετά το κάλεσμα της Ελβετο-Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας και περίπου εκατό οργανώσεων.

Στην Ουάσιγκτον το Σάββατο το απόγευμα, χιλιάδες διαδηλωτές, που ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, πραγματοποίησαν πορεία και συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, απαιτώντας τον τερματισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, και φώναζαν συνθήματα για κατάπαυση του πυρός. Ένας διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί στη διαδήλωση.

Μαζική πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με χιλιάδες ανθρώπους έγινε στη Νέα Υόρκη, όπου το πλήθος των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην περίφημη Times Square.

Στην Αθήνα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία από το Πάρκο Ελευθερίας προς την Ισραηλινή πρεσβεία και έστειλαν μήνυμα «ενάντια στο μακέλεμα των λαών στη Μέση Ανατολή και στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο». Επίσης, διαδήλωση οργάνωσε και το ΚΚΕ από την Ομόνοια στη Βουλή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το