Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων διεξάγει εκλογές στις 22/10 και 23/10 (Λεωφ. Πατησίων 4 1ος όροφος) την Παρασκευή από 08.00 έως 13.00 και από 17.00 έως 22.00 και Σάββατο ώρα 09.00 έως και 19.00.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων που στηρίζεται από την ΕΡΓΑΣ συμμετέχει στις εκλογές και καλεί τους μισθωτούς δικηγόρους να συσπειρωθούν στο σωματείο, να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον δρόμο του αγώνα για εργασία με δικαιώματα και για διεκδίκηση ζωής με αξιοπρέπεια. Το καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και στέρησης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο. Ο αγώνας είναι μακρόπνοος αλλά δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την συλλογική πάλη και συσπείρωση μαζικά, πλατιά και ενωτικά του κλάδου στο σωματείο.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ – ΨΗΦΙΣΤΕ
ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Η διακηρυκτική ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων, η οποία μοιράστηκε πλατιά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου :
«1. Μέσα από το σωματείο μας η προοπτική για δουλειά ανθρώπινη με δικαιώματα!
Η μισθωτή απασχόληση στον κλάδο των δικηγόρων είναι μία αδιαμφισβήτη πραγματικότητα. Όσο και αν επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από τον τίτλο του “συνεργάτη” ή της δήθεν “ανεξαρτησίας του δικηγόρου” η πραγματικότητα βωά. Αυτό, παρά τις επίμονες αντίθετες φωνές, αποτελεί συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθωτών δικηγόρων, οι οποίοι ξέρουμε πολύ καλά πόσο “ανεξάρτητοι” και πόσο “συνεργάτες” είμαστε, υπακούοντας πλήρως στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη και περιμένοντας τον μισθό μας για να ζήσουμε. Μισθωτή δικηγορία σημαίνει εργασιακό περιβάλλον χωρίς κανένα κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα (κατώτατο μισθό, ωράριο εργασίας, άδειες, ευθύνη ασφάλισης, κ.ο.κ.). Όλα εξαρτώνται από την ατομική συνεννόηση του καθενός με τον εκάστοτε εργοδότη. Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το πεδίο της παντελoύς έλλειψης θεσμικής προστασίας, ο κλάδος βιώνει μαζικά εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ακραία εκμετάλλευση. Εξαντλητικά ωράρια (10-12-14 ώρες εργασίας μέχρι να βγει η δουλειά), μισθοί πολύ χαμηλοί (ασκούμενοι με 100 και 200 ευρώ ή και τζάμπα στην επαρχία), ανάληψη του βάρους της ασφάλισης κ.ά.
Η ατομική “διαπραγμάτευση” του κάθε δικηγόρου με τον εργοδότη του έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και καμία προοπτική βελτίωσης μαζικά των όρων εργασίας του κλάδου δεν μπορεί να προκύψει με αυτό τον τρόπο. Σ ε αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να σταθούμε ενάντια στον “ατομικό” δρόμο. Τα προβλήματα είναι συλλογικά και μόνο έτσι μπορούν να απαντηθούν.Η ίδρυση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων (Σ.Μ.Δ.) στην Αττική αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθότι μόνο η συλλογική διεκδίκηση και ο ενωτικός αγώνας μπορεί πραγματικά να προωθήσει τα αιτήματα του κλάδου για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων στηρίζει με τις δυνάμεις της την προσπάθεια αυτή και παρεμβαίνει ενεργά.
2. Η πάλη για εργασία με δικαιώματα συνδέεται με την πάλη ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική
Οι ασκούμενοι και οι μισθωτοί δικηγόροι, μαζί τους και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί δικηγόροι δεν ζουν σε γυάλα, αλλά ακριβώς στενάζουν μαζί με τον υπόλοιπο λαό κάτω από την ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται με ένταση ιδιαίτερα μετά την επιβολή των μνημονίων ΕΕ-ΔΝΤ-κυβερνήσεων έως σήμερα, τα οποία σήμαναν κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μεγάλη μείωση στους μισθούς, αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων, πετσόκομμα των συντάξεων, μεγάλη αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, φτωχοποίηση, διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής βιώνουν σήμερα οι μισθωτοί δικηγόροι.
Ειδικά δε την τελευταία περίοδο με πρόσχημα την πανδημία και καλώντας τον λαό να “μείνει σπίτι”, η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να περάσει μέχρι σήμερα δεκάδες νομοσχέδια και διατάξεις, τα οποία κατεδαφίζουν σημαντικές κατακτήσεις δεκαετιών, χτυπάνε βάναυσα τα εργασιακά, μορφωτικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Την ίδια στιγμή, δεν υπήρχε καμία μέριμνα για ουσιαστική πρόνοια στήριξης των μισθωτών και ασκούμενων, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν σε αναστολή χωρίς κανένα εισόδημα και έμειναν να “ζουν” με τα κακόφημα voucher.
Μέσα στη ζοφερή κατάσταση των απαγορεύσεων, των αντιλαϊκών μέτρων και εν μέσω κορονοϊού, η κυβέρνηση χτύπησε μάλιστα και την δημόσια δωρεάν υγεία, αφού στον προϋπολογισμό του 2021, μείωσε τις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια εν μέσω πανδημίας (!!). Έχει αφήσει τα νοσοκομεία με χιλιάδες κενά και τώρα με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό απολύει υγειονομικούς και κλείνει νοσοκομεία. Όσον μας αφορά, οι μισθωτοί δικηγόροι πληρώνουν περίπου 200 ευρώ το μήνα στην ασφάλιση τους, αλλά την ίδια στιγμή το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να τους περιθάλψει σε περίπτωση που ασθενήσουν!
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αγώνας των μισθωτών δικηγόρων είναι απόλυτα συνδεδεμένος και σε συμπόρευση με τους αγώνες του ευρύτερου εργατολαϊκού κινήματος, του οποίου αποτελεί κομμάτι και μέσα από αυτήν την συμπόρευση μπορεί να χαράξει προοπτικές νίκης.
3. Κόντρα στην υπονόμευση – Κόντρα στην διάσπαση
Πετυχημένος αγώνας χωρίς μαζικότητα δεν υπάρχει και κανένας αγώνας δεν γίνεται δια αντιπροσώπων. Τα προβλήματα (και) των μισθωτών δικηγόρων μπορούν να λυθούν και θα λυθούν μόνο όταν οι ίδιοι πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και βγουν στον δρόμο. Από αυτήν λοιπόν την αφετηρία, αντιπαλεύουμε λογικές “συμβολικών κινητοποιήσεων” και αναστολής των αγώνων, όπως και λογικές “μετά θα λογαριαστούμε”, που εκφράζονται από δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά. Χαρακτηριστική ήταν η στάση των δυνάμεων αυτών κατά την περίοδο της πανδημίας, που στην πραγματικότητα συντάχθηκαν πίσω από το αντιδραστικό κυβερνητικό αφήγημα “Μένουμε Σπίτι”. Στο νεαρό σωματείο μας, που δεν είχε κάνει εκλογές όλο αυτό το διάστημα με ευθύνη της Προσωρινής Διοίκησης (ΠΑΜΕ) που το είχε υπό τον έλεγχο της, αυτό μεταφράστηκε σε σημαντική καθυστέρηση διεξαγωγής εκλογών ώστε να μπορεί να εκκινήσει ομαλά την λειτουργία του με Γενικές Συνελεύσεις, με ανακοινώσεις κινητοποιήσεων χωρίς καλέσματα και με απουσία ζωντανών διαδικασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ακόμα, με ευθύνη των δυνάμεων αυτών, το σωματείο δεν λειτούργησε μέχρι τώρα πραγματικά ενεργά, διότι στο ΣΜΔ ακολουθήθηκε από το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο η λογική – πρακτική του να λαμβάνει αυτό αποφάσεις για κινητοποιήσεις, οι οποίες μάλιστα ανακοινώνονταν (ηλεκτρονικά) τελευταία στιγμή ή στις καλύτερες περιπτώσεις ανακοινώνονταν σαν τετελεσμένα στις ελάχιστες συσκέψεις που έγιναν. Οι κινητοποιήσεις αυτές προφανώς στηρίζονταν από πολύ περιορισμένες δυνάμεις, καθότι είτε δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος ή είχε ενημερωθεί τελευταία στιγμή και εν πάση περιπτώσει δεν είχε αποτελέσει και προϊόν συλλογικής συζήτησης και απόφασης.
Εμείς θεωρούμε επιβλαβείς αυτές τις λογικές δυνάμεων που θέλουν σωματείο-σφραγίδα, το οποίο θα σέρνουν πότε στις διαφορετικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, πότε στης ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ακόμα και όταν γίνονται ζωντανές διαδικασίες θα καθιστούν πρόβλημα του σε ποια από τις δύο κάθε φορά συγκεντρώσεις θα πάει, καταλήγοντας να διασπά το σωματείο και να αποπροσανατολίζει από τους κοινούς στόχους. Συμπληρωματικά σε αυτό, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η αντιμετώπιση όμως των ξεπουλημένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι απόλυτα συμφιλιωμένες με το σύνολο της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, δεν γίνεται με τον αναχωρητισμό (παίρνω τους δικούς μου και φεύγω). Αυτό είναι μεγάλη υπηρεσία προς αυτές στην πραγματικότητα. Η αντιμετώπιση αυτών των ηγεσιών γίνεται με το ξεμπρόστιασμα τους και την πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών.
4. Η δική μας παρέμβαση και οι θέσεις μας
Για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων το σωματείο πρέπει να είναι υπόθεση και του τελευταίου μέλους, να γίνονται ζωντανές και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις όπου ο κάθε συνάδελφος να μπορεί να εκφράσει την γνώμη του, να υπάρχει άμεση και ουσιαστική ενημέρωση και οι κινητοποιήσεις να προετοιμάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν πάντα την μέγιστη δυνατή παρουσία μελών και όχι απλώς τα μέλη του Δ.Σ.
Ακόμη, θεωρούμε ότι για την διεκδίκησή των δικαιωμάτων μας χρειάζεται μαζικά οι μισθωτοί δικηγόροι και οι ασκούμενοι να βγουμε ενωτικά στον αγώνα. Αυτό πρέπει και μπορεί να γίνει μέσα από την πάλη στο σωματείο για την πιο πλατιά ενότητα και συσπείρωση πάνω στα φλέγοντα προβλήματα, με μια γραμμή μαζικής και αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει νίκες. Όπως έκαναν οι φοιτητές την προηγούμενη περίοδο, όταν βγήκαν στο δρόμο και έσπασαν τις απαγορεύσεις. Όπως έκαναν οι υγειονομικοί, οι δάσκαλοι-καθηγητές και βεβαίως οι ντελιβεράδες που πέτυχαν μάλιστα και μια μεγάλη νίκη.
Παλεύουμε για ενιαίο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα. το οποίο για να έχει προοπτική επιτυχίας πρέπει να αντιπαλέψει την διάσπαση
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΩΡΑΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ
e-prologos.gr