Σε φάση νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης εισέρχονται οι συγκρούσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μετά τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ, με επιθέσεις με drones και πυραύλους. Λίγο μετά τις 23.00 το Σάββατο 13 Απρίλη, το Ιράν εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ περίπου 350 drones και στη συνέχεια πυραύλους Κρουζ, επικαλούμενο το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ και το «δικαίωμα αυτοάμυνας» με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό. Παράλληλα, επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ εξαπολύθηκαν το ίδιο διάστημα και από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μεταξύ άλλων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, από το Ιράκ και από τους Χούθι της Υεμένης.
Στο έδαφος της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από το κράτος – δολοφόνο από τον περασμένο Οκτώβρη, των εντεινόμενων εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των συγκρούσεων και των επεμβάσεων στην Υεμένη και στην Ερυθρά Θάλασσα, η ιρανική επίθεση αντιποίνων ήταν η πρώτη φορά από το 1973 που μια χώρα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής εξαπολύει άμεσα επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επίθεση της Χαμάς, έχει καταρρίψει τη θεωρία του Ισραήλ για τη δυνατότητα αποτροπής επιθέσεων στο έδαφός του, προβάλλοντας την εικόνα του άτρωτου κράτους. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο εσωτερικό του, ενώ τροποποιεί τους μέχρι τώρα συσχετισμούς στη Μέση Ανατολή.
Οι επιθέσεις ήρθαν ως απάντηση για την ισραηλινή εγκληματική επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1η Απρίλη, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 16 στελέχη της πρεσβείας. Επρόκειτο για άλλη μία ισραηλινή επιδρομή στη Συρία, από τα εκατοντάδες πλήγματα από την έναρξη του πολέμου το 2011, που στοχεύουν σε δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Άσαντ. Τα πλήγματα εντάθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.
Η επίθεση εκείνη, που ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν, είχε χαρακτηρισθεί απ’ την ιρανική κυβέρνηση σαν πολεμική ενέργεια και η Τεχεράνη είχε διαμηνύσει ότι θα απαντήσει στην πειρατεία της κυβέρνησης Νετανιάχου με πλήγμα στο Ισραήλ. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που οι σιωνιστικές- φασιστικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Ισραήλ είχαν εξαπολύσει πειρατικές επιθέσεις σε προξενικές αρχές του Ιράν. Για όλες αυτές τις ενέργειες ο λεγόμενος πολιτισμένος δυτικός κόσμος δεν βγήκε ούτε μια φορά να καταγγείλει την εγκληματική στάση του Ισραήλ.
Σε αντίθεση όμως με αυτές τις επιλογές, σύσσωμος o δυτικός ιμπεριαλιστικός συρφετός έτρεξε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ, να καταδικάσει το Ιράν και να προχωρήσει μάλιστα και σε σοβαρές επιθετικές πολεμικές ενέργειες σε βάρος της Τεχεράνης. Στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης, πέρα από την ισραηλινή αεράμυνα, συμμετείχαν αεροσκάφη και δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ολοένα και αμεσότερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και των συμμάχων τους στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Η Τεχεράνη ανέφερε ότι η επίθεσή της «έπληξε όλους τους στόχους» της, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ» στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι τα ιρανικά drones και οι πύραυλοι αποκρούστηκαν κατά 99%. Ήδη το Ισραήλ προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε μέτρα με «επώδυνο αντίκτυπο» εναντίον του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη «προειδοποιεί» ότι σε περίπτωση ισραηλινών επιθέσεων θα δώσει άμεση και ακόμα πιο ισχυρή απάντηση.
Βέβαια η αρχική δήλωση για άμεση απάντηση του Ισραήλ, “φρενάρησε” από τον εκδηλωμένο φόβο των αμερικανονατοϊκών συμμάχων για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Παρά τις ολονύχτιες διαβεβαιώσεις και τις υστερικές, συχνά τρομολαγνικές, κραυγές πολλών δυτικών και ελληνικών ΜΜΕ, ο τρίτος παγκόσμιος δεν έχει ξεσπάσει ακόμη. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει, προφανώς γιατί οι ΗΠΑ είναι σε αυτή τη φάση αποφασισμένες να μην εμπλακούν σε μια νέα τυχοδιωκτική επιθετική ενέργεια του Τελ Αβίβ εναντίον της Τεχεράνης, και ιδιαίτερα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που είναι εξαρχής και ο πραγματικός στόχος. Απ’ ό,τι φαίνεται, χωρίς την Αμερική το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει το Ιράν, μια μεγάλη και ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Μην ξεχνάμε πως ακόμη και με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ σε στρατιωτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, το Ισραήλ έχει αποτύχει ως τώρα να νικήσει ακόμη και τη Χαμάς,
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Την ώρα όμως που από τον Λευκό Οίκο «διαρρέει» ότι ο Τζο Μπάιντεν συνέστησε στον Νετανιάχου να αποφύγει να απαντήσει στρατιωτικά στα ιρανικά αντίποινα, αυξάνει τις πιέσεις στο Κογκρέσο για να εγκρίνει νέα στρατιωτική βοήθεια στο κράτος – δολοφόνο, για εξοπλισμούς αξίας 14 δισ. Δολαρίων. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, μίλησε για τη διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και για μια «εκπληκτική επιτυχία» σε ό,τι αφορά την αποτροπή των ιρανικών αντιποίνων, ενώ ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ενθάρρυνε τον βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ως «λύση». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν νέα κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ και να προστατεύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανήγγειλε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη, μετά την “αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στη Ρωσία”, φανερώνοντας την έκδηλη πλέον αδυναμία της Ε.Ε. να παίξει αυτόνομο ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έξω από την πολιτική ουράς στις ΗΠΑ. Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε «πιο σκληρές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, προσθέτοντας πως οι ιρανικές ενέργειες «είναι επικίνδυνες». Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα κάνει «ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Μέση Ανατολή». Κατηγόρησε εντούτοις την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Κάμερον, κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης, ισχυριζόμενος ότι η κίνηση του Ιράν ήταν «σχεδόν απόλυτη αποτυχία» και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα.
Ο γγ του ΟΗΕ, Γκουτέρες, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προειδοποίησε ότι «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου». Καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, όπως και τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, τόνισε πως η χώρα του «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση κατά του προξενείου στη Δαμασκό και κατήγγειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι απέτυχε να επιτελέσει το καθήκον του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας επειδή δεν μπόρεσε καν να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση.
Το γεωπολιτικό φόντο της κλιμάκωσης
Η κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι στην πραγματικότητα μόνον ο τελευταίος κρίκος σε έναν σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δυο κρατών, που κρατά εδώ και δεκαετίες και απλώνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με αμέτρητες δολοφονίες, σαμποτάζ κ.ά. Στον πυρήνα αυτού του ακήρυχτου αλλά απολύτως πραγματικού πολέμου, που δεν άρχισε χτες και σίγουρα δεν θα τελειώσει αύριο, ό,τι κι αν συμβεί ή δεν συμβεί τώρα, είναι η προειλημμένη απόφαση των Ισραηλινών ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η σύγκρουση αυτή διαδραματίζεται σε ένα φόντο σημαντικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας, με βασικό στοιχείο την υποχώρηση της επιρροής των ΗΠΑ έναντι των αντιπάλων τους, Κίνας και Ρωσίας. Ούτε το Ιράν, ούτε το Ισραήλ «παίζουν» μόνα τους. Βλέπουμε ήδη πολυμελείς συμμαχίες κρατών να δρουν συντονισμένα. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία λειτούργησαν και πάλι ως «προστάτες» του Ισραήλ, επιχειρώντας να καταρρίψουν τα ιρανικά drones και πυραύλους, είτε με την άδεια της χώρας όπου πέταξαν τα αεροσκάφη τους (Ιορδανία) είτε χωρίς (Κύπρος, Συρία, Ιράκ). Από την άλλη το Ιράν έχει την άμεση υποστήριξη των γνωστών «συνδεδεμένων» μαζί του κυβερνήσεων και οργανώσεων σε Συρία, Λίβανο, Υεμένη και Ιράκ, αλλά και την πολύ πιο σημαντική στήριξη από τους συνεταίρους του πλέον στην ομάδα BRICS+, τη Ρωσία και την Κίνα. Ειδικά η προειδοποίηση του Πούτιν προς τις ΗΠΑ ότι τυχόν επιθετική αμερικανική ενέργεια σε ιρανικό έδαφος θα επιφέρει τη ρωσική εμπλοκή στη σύρραξη, αλλά και η παρουσία ρωσικών και κινεζικών πολεμικών σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, σίγουρα έπαιξε μέχρι στιγμής τουλάχιστον τον ρόλο της.
Το Πεκίνο δήλωσε ότι «η Κίνα καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται σθεναρά στην επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, θεωρώντας την ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαράδεκτη». Η Κίνα «σημείωσε τη δήλωση του Ιράν ότι η δράση που ανέλαβε ήταν περιορισμένη και αποτελούσε πράξη αυτοάμυνας ως απάντηση στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Συρία. Η Κίνα εκτιμά την έμφαση που δίνει το Ιράν στη μη στόχευση περιφερειακών και γειτονικών χωρών, καθώς και την επανάληψη της συνεχούς άσκησης μιας πολιτικής καλής γειτονίας και φιλίας». Πιστεύεται ότι «το Ιράν μπορεί να χειριστεί καλά την κατάσταση και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δική του κυριαρχία και αξιοπρέπεια», πρόσθεσε σε μια άνευ προηγουμένου στήριξη του Ιράν.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν κατακόρυφα την ένταση και ο κίνδυνος της γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή είναι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο, ορατός. Οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης και του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιούν το κράτος του Ισραήλ σαν διεθνή προβοκάτορα και εμπρηστή του πολέμου, επιτρέποντας μάλιστα να κάνει και ένα από τα πιο μεγάλα εγκλήματα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, που είναι ακριβώς η προσπάθεια γενοκτονίας του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού.
Κλιμακώνεται η σφαγή στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη
Προσηλωμένος στη συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ο ισραηλινός στρατός, παρά τον πολεμικό πυρετό που προκάλεσε η επίθεση- απάντηση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε πως η ιρανική επίθεση δεν τον εκτρέπει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, ενώ άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι παζαρεύουν με τις ΗΠΑ και με άλλους συμμάχους τους την αναστολή άμεσων αντιποίνων προς το Ιράν, με αντάλλαγμα την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Ράφα και τον περιορισμό των επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.
Νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ ανέφεραν πως το 90% των κτιριακών δομών στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» της Γάζας, που δημιούργησε μετά την έναρξη του πολέμου ο ισραηλινός στρατός, έχουν ισοπεδωθεί σε βάθος ενός χιλιομέτρου από τον φράχτη με το Ισραήλ, ενώ θεωρείται βέβαιη η εξάπλωση του λιμού στη Γάζα.
Την ίδια περίοδο οι κατοχικές δυνάμεις – στρατός και έποικοι – εντείνουν τις επιθέσεις τους στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης. Από επιθέσεις στρατού και εποίκων που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα εκτός από τις δολοφονίες αμάχων σημειώθηκαν εμπρησμοί σε αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα, ξεριζώθηκαν δεκάδες ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές και έγιναν δεκάδες συλλήψεις.
Διευρύνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο
Χωμένη για τα καλά είναι η κυβέρνηση στον πόλεμο που φουντώνει στη Μέση Ανατολή, ταυτόχρονα με την εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία ακολουθώντας πιστά τις εντολές των ξένων αφεντικών και εκθέτοντας τη χώρα και τον λαό σε απρόβλεπτους κινδύνους. Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή της ιρανικής απάντησης, η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης, το ΥΠΕΞ, μια σειρά υπουργοί έσπευσαν με δηλώσεις τους να καταδικάσουν «απερίφραστα» την «επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», αποσιωπώντας ότι είναι ακριβώς οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και οι ενέργειες του συμμάχου τους, του κράτους – δολοφόνου, που από τον περασμένο Οκτώβρη προχωράει σε γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, αυτά που έχουν φέρει τον πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα, ενώ επισήμως επιστράτευσαν τις ευρωατλαντικής προέλευσης εκκλήσεις «όλες οι πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρ. πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, με δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη θύμιζε ότι «η Ελλάδα είναι ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε», προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τις αρχές, τις αξίες μας, τον δυτικό τρόπο ζωής και να είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τον καναπέ και να μπούμε πρώτοι στην πρώτη γραμμή της μάχης», προαναγγέλλοντας γενίκευση της εμπλοκής και του πολέμου. Θυμίζουμε ότι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ανεπτυγμένη ήδη μαζί με άλλα 3 πλοία από άλλες χώρες της ΕΕ, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Aspides». Ταυτόχρονα, η φρεγάτα «Σπέτσες» έχει σταλεί στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του «Unifil», που βασικά αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην οργάνωση «Χεζμπολάχ». Παραπέρα, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr