Αρχικά παρουσιάζουμε ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους λογιστές φοροτεχνικούς και όχι μόνο, όπως τα έχει διατυπώσει το σωματείο τους στην Αττική, η ΕΦΕΕΑ, και θα τα σχολιάσουμε παρακάτω. Μάλιστα διοργάνωσε στην Αθήνα συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομίας. Την ίδια μέρα διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

«…1. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να είναι πριν την 30/9/2024.

2. MY DATA: Αποστολή στην Α.Α.Δ.Ε μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.

3. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.

4. Καμία ανοχή στο «κλείδωμα» των δηλώσεων εισοδήματος – ΦΠΑ.
Ανάκληση της απόφασης 1020/24.

5. Πραγματική νομοθέτηση της ασθένειας με βάση τις ιατρικές βεβαιώσεις και τα ιατρικά πρωτόκολλα. Επιπλέον για το διάστημα ασθένειας ή λοχείας, χορήγηση επιδόματος ασθένειας και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια δικαιωμάτων.

6. Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου σε λογιστές…».

Όπως ίσως είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστό έχουν «ανοίξει» οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2023, με τον παγκοσμίως πρωτότυπο τρόπο… να έχει οριστεί με νόμο η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, όχι όμως η έναρξη και η διάρκειά τους.
Φέτος σε ένα επικοινωνιακό παραλήρημα η ΑΑΔΕ και το υπουργείο ανακοίνωσαν πως θα υπάρχουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις – κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια… -, με το νέο που θέσπισαν και είναι η αυτόματη οριστικοποίησή τους από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ώστε να αποφεύγεται η δαπάνη στα λογιστικά φοροτεχνικά γραφεία. Κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους φορολογούμενους, εφόσον παρατηρήθηκαν πληθώρα λαθών και αδυναμιών για την τελική υποβολή, που ωστόσο -όπως δήλωσαν οι επικεφαλής υπουργοί- για τα όποια λάθη θα μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέσω -προφανώς- λογιστών.
Το σημαντικότερο πάντως είναι πως φέτος όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις ή είναι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν για μηδενικά ή για ανύπαρκτα εισοδήματα με βάση ένα σύστημα τεκμηρίων που ξεκινά από τις 14 αμοιβές του κατώτερου μισθού, τα χρόνια λειτουργίας, την απασχόληση προσωπικού και του κόστους μισθοδοσίας, και επίσης τον μέσο όρο των δηλωθέντων κερδών από την αντίστοιχη επαγγελματική κατηγορία.
Οι διατάξεις αυτές αν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, εννοείται πως θα ισχύσουν για όλη την περυσινή χρονιά… αναδρομικά. Φανερώνεται έτσι η αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης του «41 τα εκατό», που έγινε ένα πεντάμηνο μετά 28% μόλις προχτές…
Και το κυριότερο η δηλωμένη από χρόνια πρόθεση ΕΕ, κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων μιας δράκας να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό οι 720.000 περίπου ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι μετατρέποντάς τους είτε σε μισθωτούς σκλάβους των μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων, είτε να πεταχτούν σαν σκουπίδια στον Καιάδα της ανεργίας και της εξαθλίωσης.
Άλλωστε από τα χρόνια των μνημονίων η τρόικα τότε, ο Στουρνάρας και το κακόφημο σχέδιο Πισσαρίδη πιο πρόσφατα, μονότονα επαναλαμβάνουν πως βασικό πρόβλημα διαρθρωτικό μάλιστα της ελληνικής οικονομίας είναι η μεγάλη διασπορά μικρών επιχειρήσεων.
Με το mydata, ένα ανολοκλήρωτο σύστημα που έχει επιβληθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων, με το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ και από την επόμενη χρονιά των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων, που προωθείται βίαια, χωρίς να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής με συγκεκριμένα βήματα. Με το σύστημα λοιπόν αυτό, στην ουσία έχουμε καταστρατήγηση αρχών της λογιστικής, την κατάργηση στην ουσία των λογιστικών αρχείων και βιβλίων μιας επιχείρησης και την ταυτόχρονη αναγόρευση του mydata ως μοναδικού κριτήριου. Αν για παράδειγμα θα εκπέσει μια δαπάνη ή όχι, αρκεί να έχει «ανέβει» στην πλατφόρμα του mydata.
Για να δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πχ τα ημερήσια «Ζ» μιας ταμειακής μηχανής ενός καταστήματος λιανικής «ανεβαίνουν» αυτόματα σε μια πλατφόρμα που λέγεται «esend», η οποία ωστόσο ακόμα δεν επικοινωνεί με το mydata, ώστε να αναγκάζονται οι λογιστές να τα «ανεβάζουν», εάν όμως προκύψει φορολογικός έλεγχος και βρει πως σε κάποια πλατφόρμα δεν έχουν «ανέβει», τότε επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα μέχρι και κλείσιμο του καταστήματος για μερικές μέρες.
Βέβαια οι δαπάνες και τα πρόστιμα δεν σταματούν εδώ. Για τους επαγγελματίες που έχουν ταμειακές μηχανές, αφού τις άλλαξαν μέχρι τώρα δύο φορές για να είναι συμβατές με το esend, οι φωστήρες της ΑΑΔΕ αποφάσισαν πως πρέπει να είναι και συμβατές με τα POS, τα μηχανάκια δηλαδή που υποχρεώνονται να έχουν όταν γίνονται πληρωμές με κάρτα. Άρα νέες παραγγελίες ή αγορές ταμειακών μηχανών και ραντεβού με τεχνικούς για τη σύνδεσή τους με τα POS, με ασφυκτικές προθεσμίες καθότι εάν δεν έχει γίνει η σύνδεση, επιβολή τεράστιων προστίμων, αρχικά μέχρι τέλος Απριλίου, μετά από παράταση τέλος Μαΐου, με νέα παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου και βλέπουμε…
Ακόμα ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος επαγγελματιών που δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, οι γυναίκες να εγκυμονούν και να γεννήσουν όπως έχουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες. Βέβαια για να μην είναι και αχάριστοι, όταν πεθάνουν δίνεται από την εφορία παράταση των υποχρεώσεων για τους πελάτες τους, ενώ δεν ισχύει αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος ο κλάδος αυτός οφείλει με τον νόμο 4557 που ψηφίστηκε επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας ευρωπαϊκές ντιρεχτίβες, να προσέχουν πώς ακριβώς διάγουν οι πελάτες τους, αν έχουν ύποπτες συναλλαγές, (ναρκωτικά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά.), να τηρούν αρχείο αυτών των παρακολουθήσεων, και αν δεν το κάνουν θεωρούνται συνυπεύθυνοι με απειλή φυλάκισης και μίνιμουμ δέσμευση της περιουσίας τους και των λογαριασμών τους.
Η αντίληψη που κυοφορείται τις μέρες αυτές και με βάση τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό από μερικούς ελεύθερους επαγγελματίες πως αν εκπαραθυρωθεί ο ανεπάγγελτος Χατζηδάκης από υπουργός Οικονομίας και το ανάλογο επιτελείο του, τότε τάχα θα αλλάξουν τα πράγματα, είναι απόλυτα αδιέξοδη και αποπροσανατολιστική.
Όποια αλλαγή και να προκύψει στο κυβερνητικό σχήμα, αυτή δεν θα συνδέεται με αλλαγή πολιτικής παρά μόνο ενδεχόμενα με ρυθμό και ύφος υλοποίησής της, εφόσον το κλείσιμο των μικρών επαγγελματιών αποτελεί ομολογημένο στόχο, τόσο της κυβέρνησης όσο και των εντολέων της ΕΕ.
Μόνο με διαρκή παρατεταμένο αγώνα, με σύμπηξη μετώπου ελευθέρων επαγγελματιών από πολλούς κλάδους, με στόχους ολοκάθαρους ενάντια στα φορομπηχτικά μέτρα και τον αφανισμό τους, είναι πιθανό να αποτραπεί η εξόντωση της πλειοψηφίας τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το