Ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τη διερεύνηση φρικιαστικών εγκλημάτων από τα κατοχικά στρατεύματα του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων αναφέρονται σε καταγγελίες ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε ζωντανούς Παλαιστίνιους σε ομαδικούς τάφους, όπου βρέθηκαν και πτώματα με σημάδια βασανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ απαγορεύει τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις αιτίες θανάτου των εκατοντάδων Παλαιστινίων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους μετά το πέρασμα του ισραηλινού στρατού από το νοσοκομείο Nasser και Al Shifa.
Στην ανακοίνωσή τους οι εμπειρογνώμονες μεταφέρουν επίσης τις απάνθρωπες συνθήκες πόνου κάτω από τις οποίες γεννούν χιλιάδες νεαρές γυναίκες αλλά και το γεγονός ότι μικρά κορίτσια έχουν ξεκινήσει να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια για να διακόψουν την περίοδό τους καθώς δεν έχουν βασικά είδη ατομικής υγιεινής.
Οι Εμπειρογνώμονες καταγγέλλουν επίσης την εξαφάνιση γυναικών και παιδιών και τη σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών που έχουν απαχθεί από τον ισραηλινό στρατό.
Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ* καταδίκασαν σήμερα τη συνεχιζόμενη και συστηματική επίθεση βίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά τους τελευταίους επτά μήνες.
«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τους μαζικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 390 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στα νοσοκομεία Nasser και Al Shifa, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Πολλά από αυτά φέρονται να παρουσιάζουν σημάδια βασανιστηρίων και συνοπτικών εκτελέσεων ενώ υπάρχει πιθανότητα άνθρωποι να θάφτηκαν ζωντανοί», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.
Σημείωσαν ότι οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά συνολικά είναι μεταξύ εκείνων που εκτίθενται περισσότερο σε κίνδυνο σε αυτή τη σύγκρουση και ότι μέχρι τις 29 Απριλίου 2024, από τους 34.488 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα, οι 14.500 ήταν παιδιά και οι 9.500 γυναίκες. Άλλοι 77.643 φέρονται να έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων το 75% εκτιμάται ότι είναι γυναίκες. Πάνω από 8.000 άλλοι φέρονται να αγνοούνται ή να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια – και οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς μπορεί να υποτεθεί ότι είναι γυναίκες και παιδιά. Σημείωσαν επίσης ότι υπολογίζεται ότι 63 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων 37 μητέρων, σκοτώνονται καθημερινά και 17.000 παιδιά πιστεύεται ότι έχουν μείνει ορφανά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και 1,1. εκατομμύρια προβλέπεται να αντιμετωπίσουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ένας αριθμός γυναικών και κοριτσιών έχουν επίσης εξαφανιστεί βίαια από τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ. Οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης τη μεγαλύτερη κλινική γονιμότητας της Γάζας, η οποία φέρεται να αποθήκευε 3.000 έμβρυα.
«Η μεταχείριση των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών συνεχίζει να είναι τρομακτική, με τον άμεσο βομβαρδισμό των νοσοκομείων και την εσκεμμένη άρνηση πρόσβασης στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης από τους ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές, σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών και ιατρικών πόρων να θέτουν σε αφάνταστο κίνδυνο περίπου 50.000 έγκυες Παλαιστίνιες γυναίκες και 20.000 νεογέννητα μωρά. Πάνω από 183 γυναίκες ημερησίως γεννούν χωρίς ανακούφιση από τον πόνο, ενώ εκατοντάδες μωρά έχουν πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων», ανέφεραν. «Οι φρικτές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αποβολών έως και 300%. Το 95 τοις εκατό των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια».
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι γυναίκες γεννούν υπό φρικτές συνθήκες. Σύμφωνα με το UNFPA, περίπου 155.000 έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες αγωνίζονται να επιβιώσουν και να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι 690.000 γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα που χρειάζονται προμήθειες υγιεινής της περιόδου δεν μπορούν να διαχειριστούν τον κύκλο τους με ιδιωτικότητα και αξιοπρέπεια, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνονται αντισυλληπτικά χάπια για να αποφευχθούν οι ανθυγιεινές συνθήκες της περιόδου.
Είπαν ότι η άνευ προηγουμένου μαζική καταστροφή των κατοικιών και οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης σε σκηνές έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στις γυναίκες και τα κορίτσια, μεταξύ άλλων στην προσωπική τους ασφάλεια και ιδιωτικότητα.
«Τίποτα δεν απεικονίζει καλύτερα τη συστηματική βία που ασκείται στις γυναίκες και τα παιδιά τους από την ιστορία ενός βρέφους που σώθηκε από τη μήτρα της μητέρας του, αφού αυτή σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, και πέθανε μέρες αργότερα σε θερμοκοιτίδα στις 26 Απριλίου», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.
Έδειξαν αποτροπιασμό για τις συνεχιζόμενες αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις και βία κατά γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αποτυγχάνει συνεχώς να διεξάγει μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για τα αναφερόμενα εγκλήματα.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι οι γυναίκες γίνονται στόχος του Ισραήλ με τέτοιες άγριες, αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις, φαινομενικά δεν φείδεται μέσων για να καταστρέψει τις ζωές τους και να τους αρνηθεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους», δήλωσαν.
«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες και τα κράτη πρέπει να σταματήσουν αμέσως την εξαγωγή όλων των όπλων προς αυτό. Τα κράτη αυτά δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το γεγονός ότι τα όπλα χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν αθώες γυναίκες και παιδιά. Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες δικαιολογίες», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. «Οι γυναίκες και τα παιδιά δικαιούνται ειδική προστασία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
*Οι εμπειρογνώμονες: Reem Alsalem, Ειδικός Εισηγητής για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τις αιτίες και τις συνέπειές της- Francesca Albanese, Ειδικός Εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη που κατέχονται από το 1967- Balakrishnan Rajagopal, Ειδικός Εισηγητής για το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση- Michael Fakhri, Ειδικός Εισηγητής για το δικαίωμα στην τροφή, Pedro Arrojo Agudo, Ειδικός Εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση- Paula Gaviria Betancur, Ειδικός Εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων- Ben Saul, Ειδικός Εισηγητής για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών κατά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
πηγή: info-war.gr
e-prologos.gr