του Ανδρέα Κοσιάρη
Η σύλληψη του πληρώματος της θαλαμηγού της οποίας οι επιβαίνοντες προκάλεσαν την πυρκαγιά που έκαψε 300 στρέμματα πευκοδάσους στην Ύδρα την προηγούμενη εβδομάδα, παράλληλα με την πλήρη ελευθερία που είχαν οι εν λόγω επιβαίνοντες να αποχωρήσουν χωρίς καμία επίπτωση, επιβεβαιώνει ξανά τον ελληνικό κανόνα: εμπρηστής είσαι μονάχα όταν είσαι φτωχός.

Θα θυμάστε, φανταζόμαστε, την περσινή πυρκαγιά στον Έβρο — εκείνη που κατάκαιγε δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις στον νομό επί περισσότερες από 13 ημέρες, εξανάγκασε σε προληπτική εκκένωση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και έγινε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάνοντας στάχτη περισσότερα από 730 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Θα θυμάστε, επίσης, πως είχαν απαχθεί τότε από ένοπλες πολιτοφυλακές του Έβρου, με την προτροπή ακροδεξιών πολιτικών και ΜΜΕ, και τη συνεργασία του ελληνικού κράτους και των αρχών, 13 πρόσφυγες και μετανάστες ως υποτίθεται υπεύθυνοι για αυτήν την πυρκαγιά, που ήταν γνωστό πως ξεκίνησε από χτύπημα κεραυνού.

Θα θυμάστε, τέλος, πως σε εκείνη την πύρινη λαίλαπα είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 18 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς, και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε με τον πιο χυδαίο τρόπο ισχυριστεί από το βήμα της Βουλής πως «Είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες», παρά το γεγονός πως γνώριζε ότι ψεύδεται.

Αν δεν τα θυμάστε όλα αυτά, ελπίζουμε να σας τα θυμίσαμε εμείς — και τώρα συγκρίνετέ τα με το πρόσφατο περιστατικό της φωτιάς στην Ύδρα, που έκαψε περισσότερα από 300 στρέμματα πευκοδάσους και προκλήθηκε από βεγγαλικά που έριχναν ζάμπλουτοι επιβαίνοντες από παραπλέουσα θαλαμηγό.

Όπως σίγουρα θα έχετε μάθει από τα δελτία ειδήσεων των κυρίαρχων ΜΜΕ, συνελήφθησαν για τον εξ αμελείας εμπρησμό 13 άτομα, που αντιμετωπίζουν βαριές ποινές φυλάκισης και εξοντωτικά πρόστιμα. Ίσως δεν καταλάβατε, όμως, από αυτά τα «ρεπορτάζ» πως οι 13 άνθρωποι που συνελήφθησαν δεν είναι οι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά, αλλά το πλήρωμα της θαλαμηγού — οι πλούσιοι επιβαίνοντες, σύμφωνα με πληροφορίες υπήκοοι Καζακστάν με διασυνδέσεις με πετρελαϊκό κολοσσό της χώρας, αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Όπως είναι κατανοητό στον καθένα, ακόμα και αν κάποιο μέλος του πληρώματος της θαλαμηγού ήταν εκείνο που έριξε τα βεγγαλικά που προκάλεσαν την πυρκαγιά, δεν το έκανε από δική του πρόθεση και θέληση, αλλά έπειτα από εντολή και για τη διασκέδαση των επιβαινόντων που ναύλωσαν τη θαλαμηγό. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να απασχολεί τις ελληνικές αρχές, που σκοπεύουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στο πλήρωμα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους εντολοδόχους.

Είναι άλλωστε ακριβώς αυτό το σκεπτικό και η πρόθεση πίσω από την πολυδιαφημισμένη «αυστηροποίηση» του Ποινικού Κώδικα που εκτελεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Στόχος δεν είναι η διαχρονική ασυδοσία των ντόπιων ή ξένων «σημαινόντων προσώπων», ούτε κάποια προσφυγή στο «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Στόχος είναι η ποινική εξόντωση εκείνων που, ένοχοι ή μη, δεν έχουν την οικονομική ή πολιτική βαρύτητα να αφεθούν ήσυχοι από το κράτος — στόχος είναι η «πλέμπα» να μην μπορεί να ασκήσει έφεση ή να πάρει αναστολή και να εξοντώνεται με φυλακίσεις και υψηλά πρόστιμα.

Η σύγκριση του περιστατικού με εκείνο του Έβρου είναι αβίαστη. Τον Αύγουστο του 2023 είχαμε μια ολοκληρωτική δαιμονοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως εμπρηστών, από τα ΜΜΕ, ακροδεξιούς πολιτικούς και πολιτοφύλακες, στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και όλα αυτά ενώ όλοι γνώριζαν πως η πυρκαγιά είχε προκληθεί από φυσικά αίτια.

Τον Ιούνιο του 2024 έχουμε μια πυρκαγιά που προκαλείται από πλούσιους επιβαίνοντες σε γιωτ, αλλά δεν έχουμε καμία δήλωση στελέχους της κυβέρνησης για αυτούς, καμία δαιμονοποίηση από τα ΜΜΕ και καμία πολιτοφυλακή να «συλλαμβάνει» άσχετους άλλους πλούσιους. Ο ταξικός χαρακτήρας είναι που ξεχωρίζει. Δεν έχει τόση σημασία η καταγωγή των επιβαινόντων — θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι γόνοι Ελλήνων εφοπλιστών, αντί για γόνοι Καζάκου πετρελαιά, και η αντιμετώπισή τους θα ήταν ακριβώς η ίδια, κανείς δεν θα τους ενοχλούσε.

Αξίζει, παρεμπιπτόντως, να αναφερθούμε και στον διαβόητα μέτριο μπασκετμπολίστα που εκτελεί χρέη υπουργού Πολιτικής Προστασίας, τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ήταν λαλίστατος για το πλήρωμα της θαλαμηγού, αλλά μουγγάθηκε σε ό,τι αφορά τους επιβαίνοντες και ναυλώσαντες τη θαλαμηγό. Ήταν ο ίδιος Κικίλιας, που λίγες ημέρες νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Βάρης-Κορωπίου, είχε προτρέξει να δηλώσει πως υπάρχει βίντεο με εμπρηστές, ενώ επρόκειτο για βίντεο με ανθρώπους που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Τα ΜΜΕ, φυσικά, είχαν σπεύσει να αναπαράγουν με βεβαιότητα τις δηλώσεις του, αλλά δεν αναφέρθηκαν ποτέ στη διάψευση.

Για να αποδειχτεί περίτρανα ότι το ελληνικό κράτος προτιμά να κατηγορήσει ως εμπρηστές ακόμα και ανθρώπους που δρουν πυροσβεστικά, από το να κατηγορήσει πλούσιους εν τη πράξει εμπρηστές.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το