Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, από το φθινόπωρο ήδη, για τη διάλυση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης βρίσκεται σε διαβούλευση. Ο παραπλανητικός τίτλος για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» δεν μπορεί να καλύψει και να αποκρύψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που έρχονται ουσιαστικά να ενισχύσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και να διαλύσουν τις δημόσιες δομές.
Συγκεκριμένα, στην ψυχική υγεία προβλέπεται η κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης χωρίς να αναφέρεται η αντικατάστασή τους από άλλες δημόσιες δομές και κοινοτικές υπηρεσίες. Αντί αυτού, δημιουργείται ένας Φορέας, που θα αποκαλείται «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) και σε αυτό τσουβαλιάζονται δημόσιες μονάδες μαζί με ΜΚΟ, ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες ψυχίατροι, θέλοντας να σπρώξουν την πλειονότητα των αιτημάτων για παροχή υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Αντίστοιχα στον τομέα της απεξάρτησης, προβλέπεται η δημιουργία ενός φορέα, του ΕΟΠΑΕ, που θα είναι νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, και κύριος σκοπός του οποίου σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα είναι η «ενθάρρυνση και ο συντονισμός κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει σκοπό τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εν γένει εξαρτήσεων, εξαρτητικών συμπεριφορών και εθισμών». Η κύρια «θεραπευτική» πολιτική πρόκειται να είναι απλώς με υποκατάστατα και διαχείριση στον δρόμο. Τα «στεγνά» προγράμματα καταργούνται πλήρως. Καταργείται ουσιαστικά η αυτόνομη λειτουργία όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης όπως και η δυνατότητα επιλογής προγράμματος εξάρτησης από τον ίδιο τον εξαρτημένο. Επίσης στοχεύει στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027. Το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο ιατρικοποιεί κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τα οποία βαφτίζει «παρεκκλίνουσες» συμπεριφορές στοχεύοντας στη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων». Ενώ αντιμετωπίζει την εξάρτηση ως «ανίατη νόσο εγκεφάλου» στοχεύοντας σε προγράμματα μείωσης βλάβης σε κόντρα με τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης γίνονται απόλυτα αντιληπτές μέσα από τις δηλώσεις του υφυπουργού υγείας, Βαρτζόπουλου, ο οποίος ξεδίπλωσε το επικίνδυνο, ακροδεξιό και αντιεπιστημονικό παραλήρημά του λέγοντας πως οι γυναικοκτονίες έχουν βιολογική βάση, τονίζοντας την επιθετική φύση του αρσενικού. Καθώς, όπως αναφέρει, το αρσενικό είναι από τη φύση του επιθετικό. Συνέχισε όμως και ανέφερε σχετικά με την εφηβική βία πως «όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια […] δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του».
Η συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων δομών και μονάδων, από την άλλη, δημιουργεί για τους εργαζόμενους ένα επισφαλές μέλλον, με τον κίνδυνο των απολύσεων ή αυτόν της περιπλάνησης από τη μία δομή στην άλλη ή ακόμα και σε άλλη υγειονομική περιφέρεια ή πόλη. Εξάλλου αυτό διατυπώνεται και πολύ καθαρά μέσα στο νομοσχέδιο: προβλέπεται «η μετακίνηση του προσωπικού…σε δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας άλλης Διοίκησης Υ.Πε. με κοινή απόφαση των Διοικητών των αντίστοιχων Υ.Πε, χωρίς γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων».
Εργαζόμενοι, θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στον δρόμο για να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το νομοσχέδιο-τερατούργημα.
Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε στις 16/7 μαζική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας. Τη συγκέντρωση οργάνωσαν σύλλογοι και σωματεία στην απεξάρτηση και την ψυχική υγεία, ενώ σε 24ωρη απεργία κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΕΙΝΑΠ. 5ωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Θησείο με πολλούς καλλιτέχνες να δίνουν το “παρών”.
Η ΕΡΓ.Α.Σ. συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, μοιράζοντας την ανακοίνωσή της, θέτοντας το ζήτημα του αγώνα και της συνέχισής του για να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr