Από την 1η Ιουλίου ξεκινάει η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας σε αντίθεση με πολλές χώρες που προωθούν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

Καθώς οι χώρες και οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας, κάποιοι επιλέγουν να επιστρέψει η οικονομία τους σε μια εξαήμερη εβδομάδα εργασίας.

Η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα και οι εμπνευστές αυτής της αναχρονιστικής πολιτικής υποστηρίζουν πως μέσω της εξαήμερης εργασίας αντιμετωπίσουν προβλήματα παραγωγικότητας της εργασίας που προκύπτουν από την ανεργία και τη συρρίκνωση του πληθυσμού. Η επιστροφή της Ελλάδας στην εξαήμερη εργασία και την οποία η κυβέρνηση αποκαλεί μεταρρύθμιση ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, ισχύει για εργαζόμενους σε επιλεγμένους ιδιωτικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου, της γεωργίας και ορισμένων τομέων υπηρεσιών. Ισχύει επίσης για επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο.

«Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούν να μειώσουν την εβδομάδα σε τέσσερις ημέρες εργασίας, όμως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους εργοδότες να την παρατείνουν μέχρι και την έκτη ημέρα», σημειώνει η Deutsche Welle σε άρθρο της για την εργασία και τα νέα μέτρα στην Ελλάδα. Και επισημαίνει: «Στην Ελλάδα, ο νόμος είναι γνωστός μόνο με τον αριθμό 5053/2023 και στην πραγματικότητα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Όμως, λόγω του φόβου πώς θα επηρεάσει τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη την ανέβαλε για τις αρχές Ιουλίου. Γιατί είναι ένας νόμος που δύσκολα θα αρέσει στους εργαζόμενους στην Ελλάδα».

Ο νέος νόμος «θα σκοτώσει οριστικά την πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα», υποστηρίζει ο Άρης Καζάκος, καθηγητής εργατικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας πως «ο εργοδότης έχει την εξουσία να απαιτεί από το προσωπικό να εργάζεται την έκτη μέρα της εβδομάδας και το προσωπικό δεν μπορεί να αρνηθεί να εργαστεί». Μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλε ο Άρης Καζάκος εκφράζει τις ανησυχίες του για τους κινδύνους ασφάλειας που που με το νέο νόμο αυξάνονται για το προσωπικό σε βιομηχανικούς τομείς. Με δεδομένο πως στην Ελλάδα το 2023, 179 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν εύλογες είναι οι ανησυχίες του καθηγητή του ΑΠΘ.

Η πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα καθιερώθηκε πρωταρχικά για τους εργαζομένους στη βιομηχανία το 1975, ενώ το μέτρο της πενθήμερης εργασίας (και των 40 ωρών εργασίας) επεκτάθηκε συνολικά στους εργαζομένους το 1984.

Είναι γεγονός πως οι έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ακόμη και πριν από το νέο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εργάζονται κατά μέσο όρο 36 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία εργάζονται λιγότερο από 30 ώρες. Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ εργάζονται περίπου 35 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Η εξαήμερη εργασία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν άλλες χώρες για να μειώσουν τον αριθμό των εργάσιμων ημερών.

Τον Απρίλιο, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα θα μπορούν σύντομα να ζητούν μικρότερες εβδομάδες εργασίας και ευέλικτο ωράριο. Η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία έχουν πειραματιστεί με τετραήμερες εβδομάδες εργασίας. Από τις 61 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν στην εξάμηνη δοκιμή το 2022, οι 54 συνέχισαν τη συντομευμένη εβδομάδα, με 31 από αυτές να λένε ότι θα το έκαναν μόνιμα. πηγή: www.rosa.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το