Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν Αφιέρωμα στα Παλαιστινιακά Γράμματα που οργάνωσαν η Πορεία και το ΣΗΜΑ.

Την εκδήλωση στο ΣΗΜΑ άνοιξε η Θέμις Αμάλλου, τεχνοκριτικός, η οποία αναφέρθηκε για τα βασικά ρεύματα που διαμορφώνονται ιστορικά στην Παλαιστινιακή λογοτεχνία -ποίηση και πεζογραφία- πριν και μετά τη Νάκμπα, καθώς και στο Παλαιστινιακό θέατρο. Παρουσίασε τη λογοτεχνία -μεταξύ άλλων- και ως μια μορφή αντίστασης απέναντι στην επιβολή της κυρίαρχης αφήγησης, έδειξε πόσο σημαντικός στην Παλαιστινιακή λογοτεχνία ο δεσμός των Παλαιστινίων με τη γη τους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Παλαιστίνιους συγγραφείς και καλλιτέχνες της διασποράς.

Ακολούθησε η Κάρολ Σανσούρ, Παλαιστίνια ποιήτρια, ιδρύτρια του «Ντουνιάς» (πλατφόρμας αφιερωμένης στην ανάπτυξη, την παραγωγή και προβολή του πολιτισμού της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου στο ελληνικό κοινό) η οποία αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις της Παλαιστινιακής λογοτεχνίας, στη σχέση των νεότερων λογοτεχνών με τους μεγάλους δημιουργούς του παρελθόντος, στη δύναμη του έργου τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και στη σημαντική παρουσία των Παλαιστινίων γυναικών στη Λογοτεχνία.

Τέλος, ο Βασίλης Αλεξίου, Καθηγητής της Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο έργο του σημαντικού Παλαιστίνιου στοχαστή Έντουαρντ Σαΐντ. Παρουσίασε συνοπτικά τη ζωή του, την πανεπιστημιακή του καριέρα, τη στήριξή του στον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος και έκανε ιδιαίτερες αναφορές στα βιβλία του «Οριενταλισμός» και «Πολιτισμός και ιμπεριαλισμός» καθώς και στη σοβαρή ενασχόλησή του με τη μουσική ως πιανίστας και μουσικός κριτικός.

Ποιήματα και σύντομα λογοτεχνικά-θεατρικά κείμενα διάβασαν, από την Πορεία, οι Χρυσάνθη Κοσμά και Βάιος Κανδήλας, ενώ τη μετάφραση της εισήγησης της Κάρολ Σανσούρ έκανε ο Σπύρος Κατσαφάδος.

Το μίνι φωτο-ρεπορτάζ προέρχεται από το χώρο του ΣΗΜΑτος στο βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος γέμισε για μία ακόμη φορά σε εκδήλωση στήριξης του Παλαιστινιακού Αγώνα, την πρώτη που οργανώθηκε για την ανάδειξη των παλαιστινιακών γραμμάτων χωρίς την αφορμή κάποιας βιβλιοπαρουσίασης, αλλά με στόχο τον φωτισμό αυτής της πλευράς του Πολιτισμού και του Αγώνα των Παλαιστινίων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το