Απόστολος Λυκεσάς
Την ώρα που το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ασφυκτιά από τα περιστατικά Covid, η αποκατάσταση της καμένης πνευμονολογικής κλινικής «δεν θα υλοποιηθεί αν δεν εξευρεθεί χρηματοδότηση»(!), όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Υγείας
Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να… μην επιδιορθώσει την καμένη Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου αν δεν βρει τα χρήματα! Αν αποδίδονταν βραβεία, προφανώς η δημοσιευμένη απόφαση θα κέρδιζε το Χρυσό Βατόμουρο της δεκαετίας καθώς είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς στα μάτια του βλέποντας τη σχετική διατύπωση εγγράφου της αν. υπουργού Μίνας Γκάγκα με ημερομηνία 3 Αυγούστου, η οποία αποφασίζει ότι «το έργο δεν θα δημοπρατηθεί αν δεν εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την εκτέλεσή του».
Το εξωφρενικό του πράγματος θα οδηγούσε σε γέλια αν δεν αφορούσε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, σε μια στιγμή κατά την οποία -σιωπηλά– οι ασθενείς Covid πολλαπλασιάζονται ανακαλώντας στη μνήμη τις χειρότερες μέρες της πανδημίας.
Αυτά τα τραγελαφικά συμβαίνουν δυστυχώς τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς (7.4.2022) που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και είχε καταστρέψει ολοσχερώς την Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου.
Όχι μόνο κανένα έργο δεν έχει γίνει –εκτός από τον καθαρισμό του καμένου ορόφου– αλλά δεν φαίνεται κανένα φως στον ορίζοντα μετά το «Αποφασίζουμε» της κ. Γκάγκα (3/8/2022): «1. Την έγκριση σκοπιμότητας, μελέτης εφαρμογής, των τευχών δημοπράτησης και την υλοποίηση του έργου: “Επείγουσα αποκατάσταση δευτέρου ορόφου Πνευμονολογικού Τμήματος 5δ πτέρυγας μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς” του ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου”, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.136.561,34 ευρώ…» και «2. Το έργο δεν θα δημοπρατηθεί αν δεν εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την εκτέλεση του»! Και για την… «υλοποίηση» της μη υλοποίησης «θα πρέπει να τηρηθούν πιστά οι κείμενες περί Δημοσίων Έργων διατάξεις»!
Τι έλεγε ο Πλεύρης
Αρκεί να θυμηθεί κανείς τι δήλωνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενώ η κλινική ακόμη κάπνιζε (6 Απριλίου) –«…Από εκεί και πέρα, στον συγκεκριμένο όροφο θα γίνουν όλες οι εργασίες ώστε να είναι άμεσα λειτουργικός»– για να καταλάβει πώς κινούνται τα πράγματα στον χώρο της δημόσιας υγείας. «Απλώς αυτό δεν είναι λύση, για να το πω ευγενικά» λέει ο Αδαμάντιος Χλωρός, διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου» διερωτώμενος: «Δηλαδή περιμένουμε από ιδιώτες να βάλουν τα χρήματα; Με τι ανταλλάγματα; Και δεν ξέρω φυσικά αν υπάρχουν τέτοιοι ευεργέτες στις μέρες μας».
Ο ίδιος περιγράφει με δραματικούς τόνους την εξέλιξη της πανδημίας και τις συνθήκες στο νοσοκομείο αφού «υποτίθεται ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου αλλά έτσι όπως πάει ούτε στο τέλος του χειμώνα πρόκειται να γίνει κάτι. Από την πυρκαγιά χάθηκαν οι 33 κλίνες της Πνευμονολογικής, πολύ καλά εξοπλισμένες, και μετακομίσαμε στον 2ο όροφο όπου διατέθηκαν 24 κλίνες. Ακολούθως επεκταθήκαμε στον 3ο όροφο με άλλα 27 κρεβάτια, δηλαδή σύνολο 51 κλίνες.
Επειδή έρχονταν συνεχώς ασθενείς Covid πήγαμε ασθενείς στη νέα ΜΕΘ, δωρεά της Επιτροπής του 2021, πήραμε τα μισά κρεβάτια αλλά γέμισαν κι αυτά, οπότε επεκταθήκαμε περαιτέρω στη μισή Γαστρεντερολογική, 12 κλίνες, που γέμισαν και αυτές αμέσως, οπότε όλες οι εφημερίες πραγματοποιούνται με μεγάλη αγωνία. Είναι πασιφανές ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και χρειάζεται επείγουσα απόφαση σε επίπεδο επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το τι πρέπει να γίνει. Η ροή ασθενών από άλλες κλινικές του νοσοκομείου (Καρδιολογική, Παθολογική, Ορθοπεδική κ.λπ.) είναι συνεχής και μεγάλη και όπως πάει θα ακυρωθεί ξανά η προσφορά υπηρεσιών άλλων κλινικών σε περιστατικά κοινής ασθένειας».
πηγή: efsyn.gr
e-prologos.gr