Η Τουρκία σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη γεωπολιτική της ισχύ εμπλέκεται ολοένα και πιο ενεργά στις αντιπαραθέσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Η κυβέρνηση Ερντογάν, δεν χάνει ευκαιρία, να επικαλείται το παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για την προβολή «των βαθιών ιστορικών δεσμών της Τουρκίας με την περιοχή».

Στα πλαίσια αυτά, κατά την τελετή παρουσίασης του νέου μαχητικού drone, ο Τούρκος πρόεδρος δεν περιορίστηκε να κατατάξει τη χώρα του ανάμεσα στις τρεις καλύτερες χώρες στον πλανήτη στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά επιδεικνύοντας το μεγαλοϊδεατισμό της τουρκικής άρχουσας τάξης και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μέχρι τα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν, έφτασε στο σημείο να πει πως οποιοσδήποτε θέλει να κάνει κάποιο «βήμα» θα πρέπει πρώτα να ρωτήσει την Τουρκία. «Όποιος θέλει να μετακινήσει έστω και μια πέτρα στην περιοχή μας, θα ζητήσει τη συγκατάθεση της Τουρκίας. Όποιος σκοπεύει να επιχειρήσει στην περιοχή μας, θα λάβει υπόψη την προσέγγιση της Τουρκίας», διακήρυξε ο Ερντογάν.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, πρώτα πρώτα την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο ίδιος φρόντισε να επαναλάβει το μηνυμα αυτό σε ομιλία του κατά την πρόσφατη επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής.
Εξίσου προκλητικές είναι και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ακάρ, ο οποίος ενσωματώνει στη γαλάζια πατρίδα και την Κύπρο δηλώνοντας ότι: «Δίνουμε αγώνα στη γαλάζια πατρίδα μας, που συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο». Αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο Ακάρ έθεσε ανοιχτά θέμα συγκυριαρχίας. Ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες «έχουν διεκδικήσεις λες και είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του Αιγαίου και προσπαθούν να εξοπλίσουν όλα τα νησιά». Χαρακτήρισε τις ελληνικές θέσεις «εκτός πραγματικότητας» και υποστήριξε ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες», για να καταλήξει λέγοντας ότι το θέμα της κυριαρχίας «θα λυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων».

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η τουρκική κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την επεκτατική πολιτική των διευρυμένων «συνόρων της καρδιάς» και της Γαλάζιας Πατρίδας, επιδιώκοντας σταθερά να ενισχύσει τη θέση της σαν ισχυρή περιφερειακή -και όχι μόνο- δύναμη. Ο Ερντογάν κομπάζει ακόμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Φτάσαμε στο σημείο να προσφέρουμε βοήθεια στους φίλους μας, όταν και πιο ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε απελπισία. Προσφέρουμε βοήθεια σε 55 χώρες και στέλνουμε ιατρικό υλικό από τα Βαλκάνια ως την Αφρική». Είναι τέτοιος ο «ανθρωπιστικός» οίστρος της Τουρκίας, που την ώρα που μαίνονταν οι φωτιές στο έδαφός της, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών.

Και ενώ η Άγκυρα εκφράζει με κάθε τρόπο τις προθέσεις της να παίζει σε πολλά ταμπλό, πηγαίνοντας κόντρα στις Ευρωατλαντικές επιλογές, με αποκορύφωμα τους σχεδιασμούς της για αγορά και δεύτερης συστοιχίας S-400, οι ελληνικές κυβερνήσεις παραμένουν προσηλωμένες στη πολιτική του «γιες μεν» με τη σημερινή διατύπωση τής προβλέψιμης σχέσης τής χώρας με τις επιλογές των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Έχουν εναποθέσει την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας στους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές γι’ αυτό μοιράζουν «χρυσά κλειδιά» και «μεγαλόσταυρους» στους πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Πρόσφατο παράδειγμα η προβεβλημένη επίσκεψη του Γερουσιαστή, Μενέντεζ, σε Ελλάδα και Κύπρο, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο των σκανδάλων της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ και υπηρετεί τις πιο επιθετικές τάσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, από τη στήριξη της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία μέχρι τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Κούβας και την επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. Αυτόν τον υπέρμαχο στην προώθηση των σχέσεων (αλυσόδεμα) Κύπρου και Ελλάδας με (από) τις ΗΠΑ, που δηλώνει ότι «ο στόχος μου είναι να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να αποχωρεί από το νησί», τίμησε ο Αναστασιάδης σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, τιμώντας έτσι στο πρόσωπο του Μενέντεζ, αυτούς που σχεδίασαν και έφεραν στο πολύπαθο νησί τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το