Σε κρεσέντο παραληρηματικών δηλώσεων επιδίδεται καθημερινά η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας συμπαρασύροντας και τον Τύπο, ενισχύοντας έτσι στο έπακρο το δηλητήριο του τουρκικού εθνικισμού. Ταυτόχρονα, πυκνώνουν οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά του Αιγαίου, ενώ οι ΝΑVΤΕΧ, που δεσμεύουν θαλάσσιες περιοχές για στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, διαδέχονται η μια την άλλη.
Από την άλλη η κυβέρνηση Μητσοτάκη κομπάζει για τη δήθεν εξασφάλιση υπεροπλίας στο Αιγαίο μετά τις «στρατηγικές» συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ και επιδίδεται σε καθησυχαστικά ευχολόγια για την προστατευτική ασπίδα, που τάχα παρέχουν ΕΕ και ΗΠΑ έναντι των τουρκικών επιβουλών της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Δεν λείπουν και οι γελοίοι εθνικιστικοί λεονταρισμοί κάθε λογής αντιδραστικών, που επαναφέρουν μεγαλοϊδεατικά κηρύγματα. Χαρακτηριστικό δείγμα ο Άδωνις Γεωργιάδης που μαζί με τα Ραφάλ απογείωσε και τον εθνικιστικό κρετινισμό. Σε συνέντευξή του εκθειάζοντας τη δύναμη πυρός των γαλλικών αεροπλάνων κατάληξε: «Βαρούν και βυθίζουν τα πλοία στο Βόσπορο. Χτυπούν μέσα στην Άγκυρα και διαλύουν 40 στόχους. Τι να σηκώσει εναντίον μας ο Ερντογάν; Τα σαπάκια που έχει;».
Σ’ αυτό το πλαίσιο σε θρίλερ εξελίσσεται η αποστολή οπλισμού από τα νησιά του Αιγαίου στην Ουκρανία. Η αποψίλωση των νησιών από τα οπλικά τους συστήματα (αποθηκευμένα ή όχι, παλιά ή σύγχρονα) αποτελεί έμμεση προσαρμογή στην τουρκική απαίτηση για την αποστρατιωτικοποίησή τους. Στη Βουλή ο Υπουργός Άμυνας, Παναγιωτόπουλος, για να κρατήσει μυστικές τις υποτελείς συμφωνίες της κυβέρνησής του απείλησε για τις «διαρροές» ακόμα και τη στρατιωτική ηγεσία θέτοντας «θέμα στους αρχηγούς να δουν τι θα κάνουν μ’ αυτό το “ελβετικό τυρί” που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα Επιτελεία ή από τις Μονάδες σε κάθε επίπεδο». Όμως οι «διαρροές» προκύπτουν από τους Αμερικανούς και Γερμανούς Νατοϊκούς «συμμάχους» της κυβέρνησης. Πρόσφατο περιστατικό «διαρροής» από την Καγκελαρία είναι η «εξυπηρέτηση», που προσέφερε ο Μητσοτάκης στον Σολτς, για την ανταλλαγή των παλιών ελληνικών τεθωρακισμένων αρμάτων ρωσικής κατασκευής, που θα κατευθυνθούν στην Ουκρανία, με τα ομοίως παλιά γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης, τα οποία θα τα αντικαταστήσουν στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο αυτό το εγχείρημα φαίνεται να βαλτώνει μετά από παρέμβαση Ερντογάν, που αντέδρασε στην προοπτική της εγκατάστασης των γερμανικών τεθωρακισμένων στα «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά του Αιγαίου.
Νατοϊκές ασκήσεις υπονομεύουν προκλητικά την ελληνική εδαφική κυριαρχία
Η «ασφάλεια» και οι «εγγυήσεις» στα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών, που τάχα προσφέρει η ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, καταδεικνύεται από την πρόσφατη συμμετοχή των ΗΠΑ σε τουρκική άσκηση με σενάριο απόβασης, προφανώς σε ελληνικά νησιά! Την ώρα που η Άγκυρα εκπέμπει πολεμικά τελεσίγραφα για την κυριαρχία των νησιών ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί «παρατηρητές» συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που έληξε με σενάριο κατάληψης νησιού. Ακολούθησε αμέσως και νέα αποβατική άσκηση με την επωνυμία «EFES 22» με σενάρια κατάληψης μικρών νησιών και ναυτικό αποκλεισμό μεγαλύτερων. Στην άσκηση της «απομονωμένης» Τουρκίας συμμετείχαν οι «εγγυητές της ασφάλειας και κυριαρχίας» της Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλία και 35 ακόμα χώρες.
Στην άσκηση πήρε μέρος και το αμερικανικό αποβατικό «USS Arlington», το οποίο προηγούμενα είχε ελλιμενιστεί στην «Σούδα του Βορά», την Αλεξανδρούπολη. Στόχος της αμερικανικής συμμετοχής η «ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Στην άσκηση συμμετείχε και λιβυκό σκάφος, που διέπλευσε το Αιγαίο συνοδευόμενο από τουρκικό πλοίο, για να υπενθυμίζει την ισχύ τού Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.
Αυτό το πολεμικό σκηνικό, με τη συμβολή Γαλλίας και ΗΠΑ, ξεσκίζει τα φληναφήματα του Μαξίμου για τη δήθεν προστασία με τις περιβόητες αμυντικές συμφωνίες για «αμοιβαία» τάχα συνδρομή σε περίπτωση απειλών.
Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση ο Ερντογάν έδωσε το στίγμα της άσκησης. Αναστρέφοντας την κατάσταση υποστήριξε ότι «καταπατώνται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο». Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα παραβιάζει» συμφωνίες και «εξοπλίζει τα νησιά», προσθέτοντας ότι «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, η κυριαρχία των νησιών θα έρθει ως θέμα για συζήτηση». Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο. Κάλεσε «την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά από τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα. Συνέλθετε… Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει»! Ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο και ότι «στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να εκτελεστεί οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες». Αργότερα με αναρτήσεις του στα ελληνικά στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις, για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το Καστελόριζο αλλά και την «καταπίεση της τουρκικής μειονότητας που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω».
Συνεχίζοντας τις προκλήσεις ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Τσελίκ, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», με φωτογραφίες από την άσκηση.
Μείγμα εφησυχασμού και κατευνασμού
Σε απάντηση η ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, τηρεί «υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση» και δεν παρασύρεται από τις τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα, το ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά χάρτες που «απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις». Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo, που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947), που περιορίζει την τουρκική κυριαρχία μέχρι τα 3 μίλια από τις μικρασιατικές ακτές και καταλήγουν στην πρόσφατη τουρκική θεώρηση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Όμως οι χάρτες, πέρα από τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας, αποτυπώνουν και τους διαχρονικούς συμβιβασμούς των ελληνικών κυβερνήσεων, που με τις προτροπές και πιέσεις του ιμπεριαλιστικού παράγοντα εφαρμόζουν πολιτική «κατευνασμού» αποδεχόμενες ενδοτικές και υποχωρητικές συμφωνίες (Ελσίνκι, Μαδρίτη, «ευχαριστώ» Σημίτη στα Ίμια, Κυπριακό). Ταυτόχρονα έχουν αναθέσει την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη «βοήθεια» και την παρέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το μήνυμα ετοιμότητας της κυβέρνησης για νέους συμβιβασμούς έστειλε ο Δένδιας θυμίζοντας ότι συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας, συμφωνία που προέβλεψε μειωμένη επήρεια για τις Στροφάδες και Διαπόντιες Νήσους και αναγνώρισε αλιευτικά δικαιώματα στους Ιταλούς μέχρι τα 6 μίλια από τις ελληνικές ακτές.
Απειλές Τσαβούσογλου από την κατεχόμενη Κύπρο
Απάντηση στις γεωτρήσεις ΕΞΟΝ ΜΟΜΠΙΛ και ΕΝΙ ΤΟΤΑΛ σε αδειοδοτημένες από τη Λευκωσία περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ ετοιμάζει η Άγκυρα με το νεοαποκτηθέν τέταρτο γεωτρύπανο με το όνομα του σουλτάνου «Αμπντουλχαμίτ». «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις έρευνες και γεωτρήσεις, που προηγουμένως πραγματοποιούσαμε μισθώνοντας γεωτρύπανα, με δικά μας μέσα. Κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν.
Στο μεταξύ επίσκεψη στα κατεχόμενα έκανε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό, το Βαρώσι, τη σχέση των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, το ζήτημα του φυσικού αερίου και τα ελληνοτουρκικά.
Σε συνέντευξή του τόνισε ότι «για την έναρξη και την επιτυχία της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι σαφές ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρόκειται για τα ‘δικαιώματα’ (των Τ/κ) τα οποία καταχωρήθηκαν το 1960 αλλά τα οποία σφετερίστηκαν αργότερα (οι Ε/κ) και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν… Οι διαπραγματεύσεις είναι εφικτές μεταξύ ίσων (πλευρών). Διαφορετικά δεν έχουν νόημα».
Προκλητική ήταν και η αναφορά του για τα Βαρώσια που ισχυρίστηκε ότι: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να πάρει πίσω το Βαρώσι. Επαναλαμβάνω από αυτό το βήμα ότι το Βαρώσι είναι το έδαφος της ‘ΤΔΒΚ’… Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προσπαθήσει μάταια να εντάξει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Ε.Ε».
Τέλος σχετικά με τους υδρογονάνθρακες απείλησε: «Δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας. Για αυτόν τον σκοπό λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Ταυτόχρονα, δείχνουμε τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr