Τη δυνατότητα συμμετοχής με επιστολική ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επέκτασης της δυνατότητας αυτής και στις εθνικές εκλογές. Όπως είπε άλλωστε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κάτι τέτοιο «θα συζητηθεί».

Μάλιστα, κατά την ανακοίνωση του μέτρου στο υπουργικό συμβούλιο στις 30 Νοέμβρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτή η -ομολογουμένως διάτρητη- διαδικασία θα ισχύει όχι μόνο για κατοίκους του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και για όσους κατοικούν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πάντως ότι η νέα ρύθμιση έρχεται μετά την ψήφιση του νόμου με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Ο νόμος προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να συμμετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη και έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Οι κίνδυνοι της επιστολικής ψήφου

Ο σημαντικότερος κίνδυνος που ελλοχεύει από την επιστολική ψήφο είναι η ακύρωση του αδιάβλητου της διαδικασίας των εκλογών και της μυστικότητάς τους. Δεν μπορεί κανείς δηλαδή να διασφαλίσει ότι όποιος ψηφίζει από το σπίτι του, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα, μερικές φορές από την άλλη άκρη της γης, δεν θα δεχτεί πιέσεις και εκβιασμό από συγγενείς, εργοδότες κλπ, προκειμένου να ψηφίσει συγκεκριμένο κόμμα ή πρόσωπο. Επιπλέον, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ακόμα και το εάν πράγματι κάποιο άτομο ψήφισε ή αν κάποιος άλλος το έκανε στη θέση του χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του.

Ταυτόχρονα, το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα υποβιβάζει τη συμμετοχή του λαού στην κατά τα άλλα… «γιορτή της δημοκρατίας», όπως την αποκαλεί, σε μια απλή επιστολή που στέλνεται με φάκελο. Κανείς δικαστικός λειτουργός, καμία εφορευτική επιτροπή δεν θα μπορούν πλέον να εγγυηθούν ότι η ψήφος είναι μυστική, ότι η συμμετοχή δεν έγινε υπό το βλέμμα τρίτου ή ότι δεν αποτελεί απόρροια άμεσης ψυχολογικής πίεσης κατά τη διαδικασία.

Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι που, πέραν των συναισθηματικών δεσμών, δεν συνδέονται με κανέναν άλλον ουσιαστικά τρόπο με τη χώρα μας, θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική στην Ελλάδα, μόνο με μία αποστολή φακέλου, χωρίς καν την προσέλευση σε εκλογικό τμήμα.

Ο σκοπός πίσω από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτό που προκύπτει φυσικά είναι ότι η επιστολική ψήφος δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μία κίνηση που ουσιαστικά επιδιώκει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος προς όφελος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το πρόσχημα δε ότι το μέτρο εφαρμόζεται τάχα για να χτυπηθεί η αποχή, μόνο ως ανοιχτή κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί.

Ουσιαστικά επιχειρείται η διαμόρφωση ενός εκλογικού σώματος που να αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που ουσιαστικά οι μόνοι δεσμοί που τούς συνδέουν με την Ελλάδα είναι γενεαλογικοί και έχουν αποσπασματική αντίληψη για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις και την καθημερινότητα στη χώρα.

Ακόμα, η ενημέρωσή τους γίνεται σε μεγάλο βαθμό με εντελώς στρεβλό τρόπο, μέσω των κυρίαρχων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, όπως επίσης και από μηχανισμούς του απόδημου ελληνισμού που εξυπηρετούν επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή όλων αυτών των ανθρώπων στις εκλογές και μάλιστα μέσω… επιστολής, μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί και να κατευθυνθεί κατά το δοκούν.

Την ίδια ώρα, η αποχή στη χώρα μας «καλπάζει», με την κυβέρνηση να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ελληνικού λαού στις εκλογές. Από τους εργαζόμενους σε τουρισμό και άλλες εποχικές εργασίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στην κάλπη, μέχρι και όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τη μετακίνησή τους, ειδικά σε περίπτωση διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Επιπλέον, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο εντύπωση δεν προκαλεί. Στο κόμμα καλοβλέπουν, όπως φαίνεται, την επιστολική ψήφο, απλώς περιμένουν την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του Μητσοτάκη. Άλλωστε, η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, έκανε λόγο για «ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες», ενώ συντάχτηκε με το κυβερνητικό αφήγημα για «αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής».

Η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ελευθερία ούτε τη μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού στις εκλογές και την αντιμετώπιση της αυξημένης αποχής, που άλλωστε έχει συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά αίτια και συγκεκριμένους υπαιτίους. Αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μέσο για τη χειραγώγηση της ψήφου και του αποτελέσματος της κάλπης και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το