Με φόντο τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, πυκνώνουν οι φανερές και υπόγειες διεργασίες των υποψήφιων διεκδικητών του χρίσματος, που πριμοδοτούνται και αναπαράγονται από τα βασικά οικονομικοπολιτικά κέντρα εξουσίας (και) μέσω των συστημικών ΜΜΕ.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου οι εκατέρωθεν «μπηχτές» και τα «συντροφικά αλληλομαχαιρώματα» έχουν την τιμητική τους, λάδι στη φωτιά έριξε ο Α. Λοβέρδος ο οποίος απέστειλε επιστολή στον γραμματέα Χριστοδουλάκη ζητώντας την επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών, προτείνοντας μάλιστα ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τη 14η Νοέμβρη. Είχε βέβαια προλάβει να διαφοροποιηθεί ηχηρά από την ηγεσία Γεννηματά «γιατί είναι και υποψήφιος πρόεδρος», στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πιο συγκεκριμένα, από τη …Ρόδο όπου πραγματοποιούσε περιοδεία προς άγραν ψήφων, τάχθηκε -κατά παράβαση της επίσημης γραμμης (αποχή)- υπέρ της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου «όσες αδυναμίες και αν είχε». Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ένα ακόμα χτύπημα κάτω από τη μέση προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο φέρελπις δελφίνος (που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί δημαγωγεί ασύστολα υπέρ της επιστροφής στο όνομα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ, απολαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση την αφειδώλευτη εύνοια υποτιθέμενων δημοσκοπήσεων όπως και κυβερνητικών παράκεντρων) διατύπωσε δημόσια τη διαφωνία του με την κομματική θέση περί «δεξιάς μεταγραφής του Στυλιανίδη από την Κύπρο».
Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά έλαβε το μήνυμα. Επιχείρησε να φιλοτεχνήσει (στο έδαφος της υφέρπουσας σεναριολογίας περί πρόωρων εθνικών εκλογών) για πάρτι της το προφίλ του εγγυητή της ενότητας και της υπεύθυνης δύναμης. Όπως τόνισε «δεν μπορεί να επιτρέψει σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία το κόμμα μας να βουλιάζει στα νερά της εσωστρέφειας… είχα ζητήσει μέχρι τη συνεδρίαση της ΚΕ που θα πάρει τις αποφάσεις για το πρόγραμμα και τις διαδικασίες, να μην προτάσσουμε τα εσωκομματικά μας… τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά αυτό έκανα». Σε μια επίδειξη διατήρησης της πρωτοβουλίας των κινήσεων, η αρχηγός του κεντροαριστερού δεκανικιού ανακοίνωσε την πρόθεσή της «να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώνουμε με τις διαδικασίες και να κερδίσουμε». Πρώτο βήμα επιτάχυνσης των εσωτερικών εξελίξεων όρισε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) η οποία θα διερευνήσει τα τεχνικοοργανωτικά ζητήματα. Έδωσε παράλληλα εντολή στον Χριστοδουλάκη για άμεση συνεδρίαση της ΚΕ (25-26/9 ή 2-3/10) με στόχο τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των εσωκομματικών διαδικασιών.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζοντας τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων», η Φ. Γεννηματά ξιφούλκησε κατά της ΝΔ που «….είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο. Την παραμονή της στην εξουσία. Η ζημιά που έκαναν στη χώρα είναι ανυπολόγιστη…». Εξαπέλυσε μύδρους και κατά του ΣΥΡΙΖΑ «που αποτελεί το παλιό, το οποίο τελειώνει τώρα με την παρακμή του Τσίπρα»… Στο έδαφος του ασίγαστου ανταγωνισμού με έπαθλο τη νομή της εσωκομματικής ηγεσίας, η Φ. Γεννηματά πλειοδοτεί σε ανέξοδη δημαγωγία για «τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ».
Από την πλευρά του ο Ανδρουλάκης αναμάσησε ως καινοτόμες τις γνωστές τεχνοκρατικές παράτες για την ανάγκη «ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, αποκέντρωσης της κομματικής δομής, απαλλαγής από παλαιοκομματικές συμπεριφορές και καθεστωτικές νοοτροπίες… για τη σφυρηλάτηση ενός νέου ύφους και ήθους εξουσίας». Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία (μιας και δεν ελέγχει τον εσωκομματικό μηχανισμό), ζήτησε για άλλη μια φορά θεσμικές και διαφανείς διαδικασίες.
Ο Χ. Καστανίδης, αν και εμφανίζεται υπέρμαχος «των συναινετικών διαδικασιών», πλειοδοτεί κι αυτός με τη σειρά του σε μεγαλοστομίες του τύπου «ένας πληγωμένος πολιτικός χώρος για να ανασυνταχθεί χρειάζεται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες και αυτές με τη σειρά τους προϋποθέτουν μεγάλους ανθρώπους και σοβαρές ηγετικές ομάδες …δε συμβιβάζομαι με την ιδέα ενός καχεκτικού κόμματος που ζει στη σκιά άλλων κομμάτων, μικρός διάδοχος μιας λαμπρής παράταξης που άλλαξε την Ελλάδα και τη ζωή των Ελλήνων». Ο εν λόγω βαρώνος απέκλεισε εξ ορισμού κάθε συνεργασία με τη Δεξιά, ενώ όσον αφορά τα σενάρια κεντροαριστερής σύγκλισης έθεσε ως προϋποθέσεις «το κλίμα εμπιστοσύνης, που δεν υπάρχει, και μια ειλικρινή αναθεωρητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ».
Στους επίδοξους διεκδικητές του χρίσματος είναι πιθανό να προστεθεί και ο Γερουλάνος, νοσταλγός του «ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ», ο οποίος διαμηνύει ότι θα αποφασίσει σχετικά, μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη των εσωτερικών διαδικασιών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το