«Τα ονειρά σου μην τα λες γιατί μια μέρα κρύα,
Μπορεί και οι φροϋδιστές να ‘ρθουν στην εξουσία».
Αυτά έλεγε ο Νιόνιος, τον καιρό που μπορούσε ακόμα να σκέφτεται. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα λίγο απ’ την αρχή. Τα όνειρα ήταν πάντα μια ιδιωτική υπόθεση. Μπορεί να πατούσαν στις εμπειρίες, και τη δομή του καθενός, να δεχόντουσαν επιρροές από απρόσμενα συμβάντα, κούραση, χαρά, ακόμη και τις διατροφικές συνήθειες, ήταν όμως ελεύθερα στις υπερβάσεις και την αχαλίνωτη φαντασία. Τα όνειρα είχαν συμπυκνωμένα ταξίδια, απαγορευμένους έρωτες, επαναστάσεις, ακόμη και πέταγμα χωρίς φτερά. Τα όνειρα είχαν τόλμη και γοητεία και οι εφιάλτες φόβο.
Στην εποχή που όλα μεταφράζονται σε κέρδος και η επιστήμη εκμισθώνεται αδρά για να το εξυπηρετεί, φαίνεται πως το άβατο των ονείρων είναι μια παρθένα περιοχή που πρέπει να παραβιαστεί, να χειραγωγηθεί και να αποδώσει.
Το TDI (Targeted Dreams Incubation), Στοχευμένη Επώαση Ονείρων, είναι ένα φιλόδοξο, όπως λένε οι «ειδικοί», πρόγραμμα, που θα κατευθύνει τα όνειρα των ανθρώπων στη βάση κατ΄αρχήν συγκεκριμένων προϊόντων. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις, φαίνεται πως δεν επαρκούν και το marketing έχει εισβάλει δυναμικά στο χώρο των social media, όπου μάλιστα το ηλεκτρονικό προφίλ σχηματοποιείται ως μια δυναμικά καταναλωτική οντότητα, παραλαμβάνοντας τις ανάλογες διαφημίσεις. Ο ύπνος, αποτιμάται ως ανεπικερδής χρόνος, που μπορεί, με την κατάλληλη επιστημονική παρέμβαση, να αποβεί χρυσορυχείο.
Οι νευρολόγοι του ΜΙΤ είναι αισιόδοξοι πως σε λίγο καιρό, τα όνειρα θα κατευθύνονται, με συγκεκριμένη στόχευση, σε συγκεκριμένες επιθυμίες. Αυτό δηλαδή που φαντάστηκε ο Κρίστοφερ Νόλαν στην ταινία, Inception, να κλέβει το μυαλό των στόχων του την ώρα που κοιμούνται και ονειρεύονται, μπαίνει σε εφαρμογή στα νευρολογικά εργαστήρια.
Η Κατερίνα Γώγου το είπε πιο απλά, “το μυαλό είναι ο στόχος”Η πρώτη εφορμούσα επιχείρηση μπύρας στις ΗΠΑ, η Molson Coors ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει και θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα και ακολούθησαν η Xbox και το Burger King. https://www.theguardian.com/…/advertisers-targeted…
Ποιος ξέρει αν κάτι τέτοιο εννοούσε ο Καρλ Γιουνγκ όταν έλεγε, «ένα δέντρο μπορεί να ψηλώσει ως τον ουρανό, μόνο αν οι ρίζες του κατέβουν ως την κόλαση». Πριν δυο μήνες, 40 Αμερικάνοι ερευνητές, με ανοιχτή επιστολή, ανακοίνωσαν την «ευεργετική» δυνατότητα επώασης των ονείρων. https://dxe.pubpub.org/pub/dreamadvertising/release/1 Σίγουρα πάντως, ο Οδυσσέας Ιωάννου δεν εννοούσε αυτό όταν έγραφε, «Τι νόημα έχει τ’ όνειρο, χωρίς μικρές νοθείες».
Νίνα Γεωργιάδου
e-prologos.gr