Οικονομολόγοι φοβούνται ότι η επέκταση του μορατόριουμ θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη στην αγορά, τις υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα ζουν μονίμως με τον φόβο ο αντισυμβαλλόμενός τους να είναι αφερέγγυος, και τελικά να επιδεινώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Εντονη ανησυχία προκαλεί στη Γερμανία το ενδεχόμενο η απόφαση που έλαβε νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση Μέρκελ για αναστολή των πτωχεύσεων να εκτοξεύσει τον αριθμό των «εταιρειών-ζόμπι» προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε τον περασμένο Μάρτιο, οι υπερχρεωμένες εταιρείες οι οποίες επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους δεν επιβαλλόταν να μπουν σε διαδικασία πτώχευσης. Η ρύθμιση αυτή επρόκειτο να εκπνεύσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά πρόσφατα η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ διεμήνυσε την πρόθεσή της για επέκταση του ευνοϊκού καθεστώτος ώς τον επόμενο Μάρτιο.
Κάτι τέτοιο δεν αρέσει ωστόσο σε αρκετούς, που αντιτείνουν ότι η χρεοκοπία θα ήταν ενδεχομένως καλύτερη από τη διατήρηση στη ζωή μιας εταιρείας-φάντασμα. Ειδικά όταν όταν κάποιες εξ αυτών βρίσκονταν ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού σε δεινή οικονομική κατάσταση. Εταιρείες-ζόμπι θεωρούνται όσες αδυνατούν να καλύψουν μακροπρόθεσμα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους με τα κέρδη τους. Ο αριθμός τους αυξήθηκε δραματικά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς τα χαμηλά επιτόκια ενθάρρυναν τον δανεισμό τους και το φόρτωμά τους με χρέη.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε περαιτέρω με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα δισεκατομμύρια που ξόδεψε για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τα φτηνά επιχειρηματικά δάνεια και τα πακέτα διάσωσης μεγάλων εταιρειών που απειλούνταν με λουκέτο. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εταιρειών-ζόμπι αγγίζει σήμερα τις 550 χιλιάδες, δηλαδή η μία στις έξι εταιρείες της Γερμανίας.
Ο φόβος των οικονομολόγων και αρκετών άλλων είναι ότι η επέκταση του μορατόριουμ θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη στην αγορά, τις υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα ζουν μονίμως με τον φόβο ο αντισυμβαλλόμενός τους να είναι αφερέγγυος, και τελικά να επιδεινώσει την οικονομική δραστηριότητα. Σε πρόσφατη μελέτη της η Deutsche Bank επισημαίνει ακόμα έναν κίνδυνο: μια «επιχείρηση-φάντασμα», η οποία παρά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα δεν αποσύρεται από την αγορά, μπορεί να ακολουθήσει επιθετική πολιτική τιμών μειώνοντας το περιθώριο κέρδους για υγιείς ανταγωνιστές και, σε τελική ανάλυση, εμποδίζοντας την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται.
Μορατόριουμ
Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στη συνέχεια, το μορατόριουμ έχει πάντως φέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Η Γερμανία βιώνει φέτος τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο από 10% στο β’ τρίμηνο. Ωστόσο λιγότερες επιχειρήσεις βάζουν φέτος λουκέτο σε σχέση με άλλες πιο κανονικές περιόδους.
Από τον Μάρτιο ο αριθμός των εταιρειών που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης στα τοπικά δικαστήρια υποχώρησε περισσότερο από 13% σε ετήσια βάση και τον Μάιο κατά σχεδόν κατά 10%. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία εκτίμα ότι η πτώση αυτή άγγιξε το 30% τον Ιούλιο.
Από την πλευρά τους πάντως κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι λόγοι που η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει το μορατόριουμ στις πτωχεύσεις εταιρειών είναι περισσότερο πολιτικοί παρά οικονομικοί. Το 2021, υπογραμμίζουν, είναι χρονιά εκλογών και κανένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, ούτε η Χριστιανοικονωνική Ενωση αλλά ούτε και οι Σοσιαλδημοκράτες της κ. Λάμπρεχτ και του κ. Σόλτς θα επιθυμούσαν ένα κύμα χρεοκοπιών σε όλη τη χώρα, καθώς οι ψηφοφόροι θα βαδίζουν για τις κάλπες, γεγονός που θα εκτόξευε την ανεργία και θα επιδείνωνε την κατάσταση της οικονομίας.
πηγή: efsyn
e-prologos.gr