Τις νέες παρεμβάσεις και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο η Νίκη Κεραμέως.
Ουσιαστικά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δρομολογεί τη θεσμοθέτηση των «μίνι Πανελλαδικών» για την προαγωγή από τη μία τάξη του Λυκείου στην άλλη (Τράπεζα Θεμάτων), την εισαγωγή στα ΑΕΙ με βαθμό που θα προκύπτει και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, τη συγκρότηση νέου συστήματος επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, αλλά και αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστήμιων με την επαναφορά του ενιαίου ψηφοδελτίου στις πρυτανικές εκλογές.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, από το 2020-2021 θα εφαρμοστεί για τους μαθητές της Α’ Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων και θα τροποποιηθούν τα εξεταζόμενα μαθήματα. Η διαμόρφωση των νέων προγραμμάτων σπουδών θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2020, όπως και η σταδιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ από το σχολικό έτος 2020-2021 θα ξεκινήσει η λεγόμενη «αξιολόγηση της σχολικής μονάδας», με την εκπαιδευτική κοινότητα να εκφράζει φόβους για την ενδεχόμενη κατηγοριοποίηση και περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων. Σε ό,τι αφορά το «καυτό» ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η σχετική ρύθμιση δεν θα έρθει με το εν λόγω νομοσχέδιο, ωστόσο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2022.
Αλλαγές έρχονται στις μετεγγραφές στα ΑΕΙ για τις οποίες θα θεσπιστούν νέα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, αλλά και η επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού επί της βάσης του τελευταίου εισαχθέντος. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε εξαγγελθεί πριν λίγες ημέρες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «στο εξής κάποιος θα μετεγγράφεται σε άλλη σχολή μόνο αν συμπληρώσει το 75% του βαθμού εισαγωγής σ’ αυτήν».
e-prologos.gr