στη φωτογραφία το έργο του Pieter Bruegel “η παραβολή των τυφλών”

Τυπικά, το ζήτημα της διοίκησης, και εν γένει της τύχης, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), της μεγαλύτερης ομοσπονδίας της ΓΣΕΕ, περνάει από τα δικαστήρια. Η διαδρομή αυτή είναι προϊόν της νομικής προσφυγής την οποία πραγματοποίησε η Ενωτική Κίνηση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) ενάντια στις ενέργειες της ΔΑΣ (ΚΚΕ) και στο «αδιανόητο συνδικαλιστικό πραξικόπημα που έγινε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια έναρξης των εργασιών του 40ού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στις 23.11.2024 και το οποίο ολοκληρώθηκε την επομένη με τη διενέργεια εντελώς παράνομων βάσει του Ν. 1264/82 και ξεκάθαρα αντικαταστατικών ενεργειών για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης της ΟΙΥΕ και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ». Η εκδίκαση της προσφυγής είχε οριστεί για τις 03.01.2025, ωστόσο δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στην υπόθεση, καθότι δόθηκε αναβολή για τις 31.03.25.

Ένας μακρύς κατάλογος συνδικαλιστικών οργανώσεων ο οποίος είχε στις λίστες του, μεταξύ πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλόγων και ενώσεων, 8 Εργατικά Κέντρα και 6 Ομοσπονδίες, ζήτησε «να παραμείνει η νομίμως εκλεγμένη διοίκηση της ΟΙΥΕ», καλώντας σε κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων την ημέρα και ώρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων «για να μην περάσει η προσπάθεια των εργατοπατέρων να βάλουν την Ομοσπονδία στον γύψο του θανάσιμου εναγκαλισμού της κυβέρνησης και της εργοδοσίας». Με άλλα λόγια, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από το ΚΚΕ έβγαλαν κοινή ανακοίνωση και κάλεσαν σε κινητοποίηση για να στηρίξουν την τωρινή μορφή της ΟΙΥΕ. Διότι οι άνθρωποι του ΚΚΕ μόνον έτσι μπορούν να φανταστούν ζωντανή τη μεγαλύτερη ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων στην Ελλάδα, με μονοκομματική, «ταξική» διοίκηση, αποτελούμενη από 21 μέλη του ΠΑΜΕ.

Υποσημειώνουμε ότι αυτή η εργολαβική και με ταξική/παραταξιακή αποκλειστικότητα αντίληψη της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ δεν είναι καινούρια, αλλά αποτελεί σταθερό αντικαθρέφτισμα του τρόπου με τον οποίο το ΚΚΕ θεωρεί ότι αποκτά νόημα η ύπαρξη μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Και το 2019, όταν η τύχη της διοίκησης της ΟΙΥΕ κρινόταν ξανά στα δικαστήρια, η ΔΑΣ είχε καταθέσει αίτημα διορισμού μονοπαραταξιακού διοικητικού συμβουλίου. Θα είχε «γυρίσει σελίδα» το ταξικό κίνημα, μια ώρα αρχύτερα, αλλά οι δικαστές δεν συμφώνησαν.

Έτσι λοιπόν, όλες οι καθεστηκυίες συνδικαλιστικές παρατάξεις έρχονται και επανέρχονται πρακτικώς για να νομιμοποιήσουν την επέμβαση του κράτους στα συνδικάτα και να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους ψευδαισθήσεις για τον ρόλο της αστικής δικαιοσύνης, ή και για τον τρόπο με τον οποίο δήθεν αντιμετωπίζεται και εκτοπίζεται ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός ή τα συνδικαλιστικά πραξικοπήματα.

Αν η τυπική τύχη της διοίκησης της ΟΙΥΕ όσο και της ίδιας της ομοσπονδίας πρόκειται να μας γίνει γνωστή σε δύο μήνες, η ουσιαστική της τύχη, όσο κανοναρχείται από τις πολιτικές αντιλήψεις των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΜΕ, είναι ήδη γνωστή.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το