Την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την άμεση επέμβασή του στη Λιβύη, η οποία συνεχίζεται από το 2011, εξέφρασε ο γγ. Γενς Στόλτενμπεργκ. Καλωσορίζοντας την κατάπαυση του πυρός, σημείωσε ότι «έχουμε δει την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών και μισθοφόρων που χρηματοδοτεί η Ρωσία, και όλες τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες. Για το ΝΑΤΟ, αυτό αναδεικνύει τη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του ΟΗΕ να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στη λιβυκή κρίση». Ξεκαθαρίζοντας δε ότι ζητούμενο είναι η αναμέτρηση με τα αντίπαλα γεωπολιτικά σχέδια που «τρέχουν» στην περιοχή, έσπευσε να τονίσει ότι «η Ρωσία δεν είναι παρούσα μόνο στη Λιβύη αλλά και σε άλλα μέρη της Αφρικής, στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στη Βαλτική και βορειότερα». Καταλήγοντας εξέφρασε τη «μέγιστη ανησυχία» του ΝΑΤΟ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «παρακολουθεί και καταγράφει πολύ στενά» τις ενέργειες της Μόσχας και έχει επενδύσει σε νέες στρατιωτικές δυνατότητες, «για να απαντήσει σε μια πιο επιθετική Ρωσία».
Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιμένει πως θα διατηρήσει την παροχή «στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμβουλών» προς τις ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστών που στηρίζουν την κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» του απερχόμενου πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη που προβλέπει την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου, δήλωσε πως χάρη στην τουρκική επέμβαση ο ενδολιβυκός διάλογος «σταθεροποίησε την κατάσταση στο έδαφος» και ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη απαιτεί τον αφοπλισμό ή την «αναδιάταξη» των ενόπλων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Πρότεινε δε τη θέσπιση των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης «υπό πολιτικό έλεγχο».
Είχε προηγηθεί η Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, που δήλωσε ότι στο λιβυκό έδαφος έχουν αναπτυχθεί περίπου 20.000 ξένοι στρατιωτικοί και μισθοφόροι, κάτι που είχε υποκριτικά χαρακτηρίσει «σοκαριστική παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Εν τω μεταξύ μέχρι να «συνέλθει απ’ το σοκ» η Αμερικανίδα διπλωμάτης, και να διαγκωνιστούν ο Τσαβούσογλου με τον γγ. του ΝΑΤΟ Στόλντενμπεργκ, για το πόσες στρατιωτικές δυνάμεις χρειάζονται απ’ τον καθένα για να εξασφαλιστεί ένα λαμπρό μέλλον της Λιβύης, ο λαός της πολύπαθης χώρας, εδώ και μια δεκαετία υποφέρει τα πάνδεινα από την αμερικανονατοϊκή επίθεση με πρόσχημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας και απ’ ό,τι φαίνεται ο δρόμος των βασάνων του θα είναι μακρύς.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr