Εν τω μεταξύ είχε προηγηθεί τη Δευτέρα υπογραφή μνημονίου από εννέα υπουργούς Άμυνας κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης.
Η συνέντευξη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας ουσιαστικά ήταν η παρουσίαση των γερμανικών θέσεων, όπως διατυπώθηκαν από τη Μέρκελ στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου (15-17 Φλεβάρη) σε μια «υψηλού επιπέδου» διπλωματική γλώσσα και εξέπεμπε το επίπεδο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς και τη διεύρυνση του ρήγματος ΗΠΑ – Ευρώπης. Ακόμα πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις επιστρέφει και αυτή είναι η πραγματικότητα που η ΕΕ δεν μπορεί να την αγνοήσει. Αντίθετα πρέπει να αποκτήσει εκείνες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αναλαμβάνει μόνη της τη δράση όπου κρίνει ότι αυτό χρειάζεται».
Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού, προχωρεί η δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης» και μαζί με το ΝΑΤΟ θα είναι ο πυλώνας ασφάλειας της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι με την PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία) στον πυρήνα της αυτό το πλαίσιο θα οδηγήσει σε εναρμόνιση σχεδιασμού και χρήσης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών ικανοτήτων. Η PESCO θεσμοθετήθηκε από τις 11 Δεκέμβρη 2017. Σ’ αυτή συμμετέχουν 25 κράτη. Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Συγκεκριμένα προβλέπει τη δυνατότητα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
Παρά τις δηλώσεις των ηγετών των ισχυρών κρατών Γερμανίας – Γαλλίας ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τα θεμέλια της αμυντικής ασφάλειας και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης θα είναι συμπληρωματικός και θα καλύπτει με ταχύτερους ρυθμούς τις «αμυντικές» στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ευρωπαίων, στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλοι βαθύτεροι πολιτικοί και γεωστρατηγικοί λόγοι που οδηγούν τα ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά επιτελεία σε ξεχωριστή στρατιωτική συνεργασία.
Ήδη η ομιλία της Μέρκελ στη σύσκεψη του Μονάχου, οι δηλώσεις του Μακρόν και του υπουργού του διαμορφώνουν το κάδρο μέσα στο οποίο κινείται η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είναι πρώτ’ απ’ όλα μικρότερες οι δυνατότητες που έχουν σ’ αυτήν τη φάση οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και οι διαφορετικές πολιτικές, οι γεωστρατηγικοί στόχοι και τα οικονομικά συμφέροντα της κάθε μιας ξεχωριστής χώρας. Αυτοί είναι κυρίως οι λόγοι που καθυστερούν την ολοκλήρωση της «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης».
Παρ’ όλα αυτά, στη συνέντευξή της στα ΝΕΑ η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας εξέπεμψε αισιόδοξο μήνυμα των γερμανικών επιτελείων πως θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή για την «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» κατά την επερχόμενη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Τα αισιόδοξα μηνύματα όμως που στέλνουν τα γερμανικά και άλλα ιμπεριαλιστικά επιτελεία κάθε άλλο παρά αντιστοιχούν στα συμφέροντα και στις διαθέσεις των λαών. Αντίθετα, οι ανακατατάξεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με όποιο πρόσωπο και αν εμφανίζονται, προοιωνίζονται πολέμους, αιματοχυσίες, καταστροφές χωρών και εκατόμβες νεκρών των λαών τους.
Ανακοίνωση Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ
Διάβασε και
Με οδηγό την αμερικανονατοϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζεται η επιχείρηση για ανάλογες διευθετήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια
e-prologos.gr