Συστάθηκε από την ΕΕ, η «EUNAVFOR ASPIDES», η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση “για την ασφάλεια στη θάλασσα και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο πλαίσιο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα”. Η «EUNAVFOR ASPIDES», με πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει επιχειρησιακό Στρατηγείο στη Λάρισα και διοικητή της επιχείρησης τον Έλληνα Αρχιπλοίαρχο, Βασίλειο Γρυπάρη.

Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της EUNAVFOR ASPIDES, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου, η εν λόγω επιχείρηση “θα συμβάλει στη θαλάσσια ασφάλεια κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών”, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα στενά του Μπαμπ ελ Μαντάμπ και τα στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του ‘Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Η αρχική εντολή της EUNAVFOR ASPIDES είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες είναι 8 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης θα πρέπει να αποφασιστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 19ης Φεβρουαρίου.

Στρατηγικός στόχος της EUNAVFOR ASPIDES θα είναι να συνοδεύει πλοία στην περιοχή επιχείρησης, να παρέχει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα και να προστατεύει τα πλοία από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα, «με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας», σε υποπεριοχή του πεδίου επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο, η EUNAVFOR ASPIDES θα εργαστεί σε στενό συντονισμό με τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR ATALANTA» η οποία συστάθηκε το 2008, για να συμβάλει στην ασφάλεια στη θάλασσα στο Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα συνεργαστεί, επίσης, με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχείρηση «Prosperity Guardian», καθώς και με κράτη που επιθυμούν να συμβάλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα στην περιοχή δραστηριότητάς της.

Η επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES υποστηρίζεται από το Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SATCEN) και το κέντρο ανάλυσης πληροφοριών της ΕΕ για τη συλλογή πληροφοριών, όπου απαιτείται για την εκπλήρωση των καθηκόντων της.

Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας αποστολής, χιλιάδες μίλια μακριά για τους σκοπούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι τεράστιοι. Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου έχει συγκεντρωθεί μια τεράστια δύναμη πυρός, είναι πολύ επικίνδυνη. Μετά τους σχεδιασμούς και τη συγκρότηση των επιχειρήσεων αυτών, η ένταση κλιμακώνεται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια γενικότερη ανάφλεξη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη σπουδή της να εξυπηρετήσει τους «συμμάχους» της, εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη χώρα, καθώς την εμπλέκει σε μια στρατιωτική κλιμάκωση που απειλεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, η κυβέρνηση τινάζει στο αέρα ό,τι έχει απομείνει από τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και των χωρών της Μέσης Ανατολής, με οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις απειλές που δέχεται η χώρα σε Αιγαίο, Κύπρο και Ν.Α. Μεσόγειο. «Αντίδωρο» για όλα αυτά είναι κάποια κέρδη για το υπό ξένη σημαία ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Είναι άμεση προτεραιότητα η ανάγκη για έναν αντιπολεμικό-αντιϊμπεριαλιστικό αγώνα, ενάντια σε κάθε εμπλοκή- συμμετοχή της Ελλάδας στον επιθετικό-κατακτητικό πόλεμο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ισραήλ, και για άνευ όρων αλληλεγγύη στον αδούλωτο Παλαιστινιακό λαό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το