Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, εξαγγέλλει τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης για τον «εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», ο οποίος ωστόσο, όσο κι αν προσπαθεί να το αποκρύψει ο υπουργός, είναι πέρα από βέβαιο ότι θα περάσει μέσα από την ιδιωτικοποίησή του, την ώρα που η απόπειρα ανάθεσης έκδοσης συντάξεων σε ιδιώτες λογιστές ή δικηγόρους ναυαγεί παταγωδώς.

Η είδηση της επίσκεψης του υπουργού Εργασίας, τον προηγούμενο μήνα, σε κεντρική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, έκανε τον γύρο των καναλιών με ιδιαίτερη έμφαση στην αγανάκτησή του για τις δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, επιρρίπτοντας με περισσό θράσος, την ευθύνη στους εργαζόμενους. Μάλιστα για χάρη του επικοινωνιακού σόου που έστησε ο ίδιος, δε δίστασε να απειλήσει με κυρώσεις τους εργαζόμενους. Με αφορμή το περιστατικό βρήκε την «ευκαιρία» να εξαγγείλει τα σχέδιά του για την ιδιωτικοποίηση -όπως οι ίδιοι εννοούν τον εκσυγχρονισμό- του ΕΦΚΑ, το επόμενο βήμα της κυβέρνησής του στην κατεύθυνση διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε δημοσιεύματα του αστικού τύπου, στις επόμενες ημέρες, ο υπουργός έδωσε λεπτομερή περιγραφή του ΕΦΚΑ, που πρόκειται να θεσμοθετήσει με τον επόμενο νόμο του.

Όπως τόνισε και όχι τυχαία βέβαια: «δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση! Ούτε καν για κάτι παραπλήσιο! …Μιλάω για εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ…» Οι νέες μέθοδοι όπως διευκρίνισε αφορούν: τον «“Πύργο Ελέγχου” του ΕΦΚΑ, ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Ο ΕΦΚΑ θα σταματήσει να λειτουργεί στο “περίπου”. Με το νέο σύστημα αυτό, θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς…». Με άλλα λόγια επιβολή στον ΕΦΚΑ ενός συστήματος εποπτείας και εργασίας αντιγραμμένο από συστήματα ιδιωτικού μάνατζμεντ.

Η προσπάθεια του υπουργού να πείσει πως ο νέος ΕΦΚΑ που θα προκύψει από τον επόμενο νόμο του δεν αφορά στην ιδιωτικοποίησή του, πέφτει βέβαια στο κενό. Γιατί ποιος θα πιστέψει πως δεν πρόκειται για μια ξεκάθαρη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει γενικά το δημόσιο ως «γάγγραινα», απαξιώνει κάθε δημόσιο φορέα και τους εργαζομένους του, και ταυτόχρονα απώτερος στόχος της πολιτικής της είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα; Μόνο έτσι ερμηνεύεται η «εξυγίανση» που ευαγγελίζεται ο υπουργός.

Ωστόσο, η πρόσφατη παταγώδης αποτυχία του εγχειρήματος εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, μέσω λογιστών και δικηγόρων, στις διαδικασίες της έκδοσης συντάξεων δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική εξέλιξη για τον υπουργό και τα σχέδιά του. Στον διαγωνισμό για τους λογιστές/φοροτεχνικούς και δικηγόρους, που διενεργήθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, από τους 1.200 που είχαν δηλώσει συμμετοχή προσήλθαν λιγότεροι από τους μισούς, ενώ τη βάση κατόρθωσαν να περάσουν μόλις 179!

Ύστερα από αυτό το φιάσκο ιδιωτικοποίησης, ύστερα από την άρνηση των Χατζηδάκη – Τσακλόγλου να αξιοποιήσουν τους 683 νέους επιστήμονες με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που είχαν προσληφθεί στον ΕΦΚΑ, 300.000 συνταξιούχοι που περιμένουν να εκδοθούν οι συντάξεις τους (κύριες, επικουρικές, αναπηρίας, παράλληλες) παραμένουν μετέωροι, άγνωστο για πόσο ακόμη χρόνο!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ, σε δική της ανακοίνωση σχολίασε πως: «Η πενιχρή αυτή συμμετοχή, είναι περισσότερο απόδειξη αυτογνωσίας των ενδιαφερόμενων ιδιωτών, διότι δείχνει να έχουν αντιληφθεί, ότι η εμπλοκή στην έκδοση των συντάξεων, ούτε κάτι εύκολο κι απλό είναι, αλλά ούτε μπορεί να αποτελέσει κι ευκαιριακή επιλογή…» επαναφέροντας προς το υπουργείο Εργασίας τα αιτήματα για:

1.Εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ και επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του συστήματος ΑΤΛΑΣ (είναι το Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας)

2.Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων εργασίας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να αυξηθεί ακόμα περαιτέρω ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων

3.Συνέχιση της προσπάθειας για την απλοποίηση των διαδικασιών και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Σε όσα βέβαια λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν τα προβλήματα όσο κανείς άλλος και προφανώς προτείνουν λύσεις που πραγματικά θα τα ξεπερνούσαν, ο υπουργός κωφεύει, αφού είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με την πολιτική που ο ίδιος υπηρετεί.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ μαζί με τις Ομοσπονδίες του χώρου Κοινωνικής Ασφάλισης και συγκεκριμένα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ/ΕΤΑΜ), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), καλλιεργώντας για ακόμη μια φορά τη γνωστή αυταπάτη, για δικαίωση των εργαζομένων μέσα από δικαστικές αποφάσεις, κατέθεσαν νομική προσφυγή στο ΣτΕ, «περί ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Εργασίας, με την οποία καθορίσθηκαν οι προϋποθέσεις, οι κανόνες και η διαδικασία για την πιστοποίηση επαγγελματιών, να συμπράττουν στην διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων και επικουρικών συντάξεων) από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)». Για να έρθει η απόφαση της «τυφλής δικαιοσύνης» ότι η αίτηση ακύρωσης, απορρίπτεται, αφού σύμφωνα με το σκεπτικό: «λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, η οποία θέτει ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασφαλισμένων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, ενώ η βλάβη που επικαλούνται οι αιτούσες Ομοσπονδίες, συνιστάμενη στην επιβάρυνση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ με πρόσθετα καθήκοντα, πέραν του ότι προβάλλεται αορίστως, δεν παρίσταται δυσχερώς επανορθώσιμη»…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το