Ε ΕΛΜΕ Αθήνας

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά, πρόοδο και υγεία σε όλα τα παιδιά!!! Οι ευχές μας όμως, συναντούν τα εμπόδια που το Υπουργείο παιδείας σκόπιμα βάζει.

  • Όπως κάθε χρονιά, τον Ιούνιο τα σχολεία έστειλαν στο Υπουργείο πόσους μαθητές-τριες υπολογίζουν ότι θα έχει κάθε τάξη και σε πόσα τμήματα πρέπει να χωριστούν, για να υπολογίσει το Υπουργείο ανάγκες σε καθηγητές κι ό,τι άλλο χρειάζεται.
  • Όμως στις αρχές Αυγούστου με το “έτσι θέλω” το Υπουργείο μέσω των Διευθύνσεων εκπαίδευσης (που είναι υπεύθυνες για κάθε περιοχή) ζήτησε από τα σχολεία να υπολογίσουν ξανά τα τμήματα χωρίς να πάρουν υπόψη τους τις εγγραφές του Σεπτέμβρη, τους μετεξεταστέους και αγνοώντας τον νόμο για τους μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες.Αποφάσισαν να μειώσουν τον πραγματικό αριθμό των μαθητών.
  • Το αποτέλεσμα ήταν η μαζική περικοπή τμημάτων, δηλαδή, το κόψιμο σε κάθε σχολείο ενός ή και περισσότερων τμημάτων με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι μαθητές σε τμήματα με 27 ή ακόμα και με 28 παιδιά. Αυτό σημαίνει, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας του μαθήματος. Γιατί, πρώτον, σε ένα τμήμα με πολλούς μαθητές περιορίζεται η δυνατότητα για ενεργή συμμετοχή τους, οδηγώντας τους στην αδράνεια και την αδιαφορία, δεύτερον, μειώνεται δραματικά ο χρόνος κι η ενέργεια που μπορεί να αφιερώσει ο εκπαιδευτικός σε κάθε μαθητή και, τέλος, γίνεται πιο δύσκολος ο έλεγχος της τάξης και η αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν (φασαρία, εντάσεις κτλ).
  • Ειδικά, στα επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) τον Ιούνιο το υπουργείο παιδείας κατάργησε ως «ολιγομελή» τμήματα ειδικοτήτων. Οι μαθητές-τριες που θα εγγράφονταν ηλεκτρονικά τον Σεπτέμβριο, όπως είχαν δικαίωμα, δεν βρήκαν το τμήμα που τους ενδιέφερε, γιατί ήταν καταργημένο. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην μπορούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην ειδικότητα που ήθελαν. Η περικοπή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε σε Δάφνη, Ηλιούπολη, Καισαριανή δεν υπήρχε π.χ. η Πληροφορική!
  • Στα τμήματα Προσανατολισμού των Γενικών Λυκείων το υπουργείο αποφάσισε να μετακινήσει μαθητές-τριες σε γειτονικά Λύκεια- στην Β΄ και Γ΄Λυκείου!!! Ο στόχος είναι να τους στοιβάξει σε πολυπληθή τμήματα, χωρίς να υπολογίζει ότι τα παιδιά προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές ή το συναισθηματικό κόστος από μια υποχρεωτική μετακίνηση.
  • Άλλη δραματική συνέπεια είναι η συρρίκνωση των σχολείων -καθώς μειώνονται τα τμήματα-και η μείωση των εκπαιδευτικών που σημαίνει ότι χάνουν τη δουλειά τους.
  • Πέρα από αυτά όμως, δημιουργείται ένα επιπλέον πρόβλημα. Η εγγραφή μαθητών-τριών τον Σεπτέμβρη, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά και οι αγώνες εκπαιδευτικών και γονέων, οδήγησαν στο να ανοίξουν κάποια τμήματα. Όμως το υπουργείο είχε σκόπιμα ζητήσει από τα σχολεία να δηλώσουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς χωρίς να υπολογίσουν αυτά τα τμήματα. Έτσι, πάλι τα σχολεία άνοιξαν με τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές-τριες και θα επαναληφθεί το φαινόμενο σε πολλά σχολεία ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας να μην υπάρχει, για παράδειγμα, μαθηματικός, φιλόλογος ή άλλες ειδικότητες μέχρι το Δεκέμβρη!
  • Και για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Όχι βέβαια από άγνοια ή αμέλεια. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική, που στόχο έχει την περικοπή των δαπανών για την παιδεία, αν και η Ελλάδα είναι τελευταία στις δαπάνες αυτές στην ΕΕ. Είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που θεωρεί περιττά κρατικά έξοδα την Παιδεία, την Υγεία και όσα άλλα δημόσια αγαθά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του λαού. Μάλιστα με έγγραφό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Αττικής ζητάει από τους Διευθυντές-ριες να ενημερώσουν για το « προσωπικό που εξοικονομήθηκε»!!!

Είναι το ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ!

  • Υπάρχει βέβαια και το κέρδος των επιχειρηματιών! Σκοπός είναι να αναγκαστούν όσοι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία, αυξάνοντας την πελατεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Επιπλέον η μείωση των δαπανών στην εκπαίδευση πάει χέρι χέρι με την ανάθεση τομέων της δημόσιας εκπαίδευσης στους ιδιώτες, όπως έγινε με τη συγγραφή σχολικών βιβλίων που για πρώτη φορά ανατέθηκε ακόμη και σε φροντιστήρια!
  • Μετατρέπουν την παιδεία από δημόσιο αγαθό που υποχρεούται να παρέχει το κράτος στους πολίτες του και που πρέπει να ελέγχεται από αυτούς (που ως φορολογούμενοι είναι και οι χρηματοδότες του!) σε χώρο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας των ιδιωτών.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

η Δημόσια Παιδεία δέχεται αυτή τη στιγμή μια ανελέητη επίθεση, που θα έχει ως συνέπεια την δραματική υποβάθμισή της. Απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική δεν μπορεί να αμυνθεί ο καθένας μόνος του! Χρειάζεται πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές πρέπει να αγωνιστούμε μαζί! Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς οι γονείς είστε το βαρύ πυροβολικό, έχετε τη μεγαλύτερη δύναμη, γιατί αποτελείτε το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας!

Μην ανεχτείτε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας σαν αριθμούς! Να τα διώχνουν από το σχολείο τους ή να τα στοιβάζουν «για να εξοικονομηθεί προσωπικό»!

Μην ανεχτείτε να πηγαίνουν σε κτίρια ασυντήρητα, παρατημένα, χωρίς φύλακες, χωρίς ασφάλεια!

Μην ανεχτείτε να μην έχουν εκπαιδευτικό μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και μετά!

Μην ανεχτείτε να κλείνουν τα Πανεπιστήμια, να υπάρχει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να πηγαίνουν τα παιδιά σε ιδιωτικά αντισυνταγματικά ΑΕΙ ή στις ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ)

Μην ανεχτείτε να φορτώνουν οι υπουργοί τις ευθύνες τους σε όλους εμάς τους υπόλοιπους!

Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ άλλοτε

  • να συμμετέχετε στους συλλόγους γονέων-κηδεμόνων των σχολείων σας και να αναδεικνύετε κάθε πρόβλημα,
  • να ενημερώνετε τα σωματεία μας (Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας στην περιοχή μας) για κενά, συγχωνεύσεις, στοίβαγμα των παιδιών σε πολυπληθή τμήματα, ώστε να αντιδράσουμε από κοινού,
  • να απαιτήσετε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να σταλούν εκπαιδευτικοί στα σχολεία (έγγραφα και προφορικά) γενικής και ειδικής αγωγής και να φτιαχτούν μικρότερα τμήματα
  • να δημοσιοποιήσετε σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα προβλήματα αυτά
  • να απευθυνθείτε και στο συνήγορο του πολίτη αν σας υποχρεώσουν να μετακινηθεί το παιδί σας σε άλλο σχολείο, επειδή «δεν υπάρχει τμήμα» στο δικό σας.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ!

Το σωματείο εκπαιδευτικών των σχολείων της περιοχής σας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το