Σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, η γνώμη της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι πως θα πρέπει να δοθεί «κυριαρχική ασυλία» στον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας και εσχάτως διορισθέντα πρωθυπουργό της χώρας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία βρίσκεται ενώπιον της αμερικανικής πολιτικής δικαιοσύνης.
Η γνωμοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης ζητήθηκε από τον δικαστή Τζον Μπέιτς, ενώπιον του οποίου έχει προσφύγει η αρραβωνιαστικιά του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου μαζί με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων DAWN, που ο Κασόγκι είχε ιδρύσει. Ο δικαστής Μπέιτς καλείται τώρα να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την προσφυγή με κατηγορούμενο τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ή αν θα την απορρίψει — με πιθανότερη πλέον τη δεύτερη περίπτωση, έπειτα από τη γνωμοδότηση.
Η γνωμοδότηση δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και δηλώνει πως ο πρόσφατος διορισμός του Μπιν Σαλμάν στη θέση του πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας σημαίνει πως ο πρίγκηπας είναι πλέον «αρχηγός κράτους και, συνεπώς, έχει ασυλία» σε σχέση με τη συγκεκριμένη μήνυση. Το υπουργείο επικαλείται το «δόγμα της ασυλίας του αρχηγού κράτους» που «είναι καλά θεμελιωμένο στο εθιμικό διεθνές δίκαιο και έχει αναγνωριστεί σταθερά στη μακροχρόνια πρακτική της εκτελεστικής εξουσίας ως προσδιορισμός βασιζόμενος στο καθεστώς και δεν αντικατοπτρίζει κρίση σχετικά με την επίμαχη στη δίκη υποκείμενη συμπεριφορά».
Αυτό που ουσιαστικά δηλώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πως επιλέγει να προσφέρει το συγκεκριμένο είδος «ασυλίας» στον Σαουδάραβα πρίγκηπα, βασισμένη σε έναν άγραφο κανόνα του διεθνούς δικαίου. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, κατά παράκαμψη των νόμων της χώρας που θέλουν πρωθυπουργός να είναι ο βασιλιάς. Ο διορισμός, που δεν άλλαξε τίποτα πέρα από τον τίτλο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν — καθώς ούτως ή άλλως ασκεί την εξουσία στη χώρα — έγινε πιθανότατα για να απολαύσει τέτοιου είδους προστασία.
Η μήνυση εναντίον του Μπιν Σαλμάν κατατέθηκε στα αμερικανικά δικαστήρια το καλοκαίρι και τον Ιούνιο ο δικαστής Μπέιτς ζήτησε τη γνώμη της κυβέρνησης, δίνοντάς της διορία έως τις 17 Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει αυτή η διορία, δόθηκε στη δημοσιότητα από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ο διορισμός του Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση ολοκληρώνει μια συνεχή πορεία κυβιστήσεων για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Προεκλογικά, είχε αποκαλέσει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν «παρία» και είχε υποσχεθεί να τον κάνει να λογοδοτήσει για τη δολοφονία του Κασόγκι. Αφότου όμως εγκαταστάθηκε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, και με την κρίση των τιμών πετρελαίου σε πλήρη εξέλιξη, οι υποσχέσεις αυτές έγιναν παρελθόν. Ο Λευκός Οίκος μάλιστα πίστεψε πως είχε συνάψει μυστική συμφωνία με τον Μπιν Σαλμάν, για να αυξήσει η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ την παραγωγή πετρελαίου. Αποκορύφωμα αυτής της «πίστης» ήταν η χειραψία δια γροθιάς του Μπάιντεν με τον Μπιν Σαλμάν στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο. Η συμφωνία αυτή όπως δεν επαληθεύτηκε ποτέ, η αύξηση παραγωγής δεν ανακοινώθηκε και τον περασμένο μήνα ο Μπάιντεν δήλωσε ξανά πως η Σαουδική Αραβία θα έχει «συνέπειες». Για να έρθει η γνωμοδότηση για την ασυλία του Μπιν Σαλμάν να εξανεμίσει τις τελευταίες ελπίδες των συγγενών και φίλων του Κασόγκι για δικαίωση.
Ο Κασόγκι είχε δολοφονηθεί και διαμελιστεί στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, από πράκτορες της χώρας που σύμφωνα με πόρισμα της CIA έδρασαν υπό τις εντολές του ντε φάκτο ηγέτη της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο διάδοχος του θρόνου αρνείται οποιαδήποτε γνώση για τη δολοφονία και ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει καταδικάσει τους υπαίτιους, σε χαρακτηρισμένες από τη διεθνή κοινότητα δίκες-παρωδίες.
Ο Μπιν Σαλμάν δεν έχει επισκεφτεί τις ΗΠΑ από τότε που δολοφονήθηκε ο Κασόγκι, και εάν η μήνυση προχωρούσε και ο ίδιος καταδικαζόταν, δεν θα μπορούσε να την επισκεφτεί στο μέλλον χωρίς να κρατηθεί και να του επιδικαστεί πρόστιμο. Ο Μπιν Σαλμάν παρομοίως δεν είχε επισκεφτεί κανένα κράτος της Ευρώπης έπειτα από τη δολοφονία, έως ότου τον περασμένο Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση έσπασε το άτυπο «εμπάργκο» στις επισκέψεις του πρίγκηπα, υποδεχόμενη τον Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα.
πηγή: info-war.gr
e-prologos.gr