Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, ο Ιλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, δεν αρκούνται να συσσωρεύουν πλούτη, αλλά κινητοποιούν τους πανίσχυρους μηχανισμούς τους κατά οποιουδήποτε θεωρούν ότι απειλεί τον απρόσκοπτο πλουτισμό τους. Όπως έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν οι εταιρείες τους, η SpaceX και η Amazon, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη απαιτώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), οργανισμός που ιδρύθηκε με νόμο του Κογκρέσου το 1935, επιτηρεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, περιλαμβανομένων των συνδικάτων και των διαπραγματεύσεων, και μεριμνά να αποτρέψει άδικες εργασιακές πρακτικές.

Η SpaceX και η Amazon (ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης των ΗΠΑ) είναι δύο από τους πάνω από 26 επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των αποφάσεων και να περιορίσουν τις αρμοδιότητες αυτού του Σώματος. Οι νομικοί τους εκπρόσωποι μιλούν για «σοβαρές ζημίες» που συνεπάγονται αυτές οι αποφάσεις και καταγγέλλουν ότι «διαθέτει άνευ όρων εξουσίες» και ότι ο τρόπος λειτουργίας του παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Οι προσφυγές αποτελούν απάντηση σε αποφάσεις που εξέδωσε το NLRB για παράνομες αντιεργατικές πρακτικές αυτών των επιχειρήσεων. Στην Amazon, πρόκειται για την άρνηση της εταιρείας να αναγνωρίσει την Ένωση Εργαζόμενων στην Amazon (UWA), το πρώτο συνδικάτο στην ιστορία της επιχείρησης, που ιδρύθηκε το 2022 στις αποθήκες του Στέιτ Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη. Στη SpaceX, αφορούσε την καταχρηστική απόλυση οκτώ εργαζομένων που κατήγγειλαν πως έχασαν τη δουλειά τους επειδή τόλμησαν να υπογράψουν κείμενο με το οποίο εγκαλούσαν τον Μασκ για παρενόχληση και εκφοβισμό.

Μια θετική δικαστική απόφαση υπέρ των συμφερόντων της SpaceX και της Amazon θα ήταν τεράστιο πλήγμα για τις εργατικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους, καθώς θα μπορούσε να αποδυναμώσει ή και να παραλύσει την υπηρεσία, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ίδρυση συνδικάτων και τη δράση των υφιστάμενων για βελτίωση μισθών και συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην Washington Post, σύμβουλοι του Τραμπ ήδη απεργάζονται σχέδια για «κατ’ εξαίρεση» μέτρα που θα του επιτρέψουν την απόλυση των πέντε μελών τού NLRB.

Ακόμη πιο δυσοίωνο για τους εργαζόμενους είναι το γεγονός ότι βασικό λόγο για το μέλλον τού NLRB θα έχει ο Ιλον Μασκ, που διορίστηκε «συνυπουργός» Κυβερνητικής Αποτελεσματικότας, με κύριο καθήκον τη διάλυση του δημόσιου τομέα («πάταξη της γραφειοκρατίας»), τις περικοπές δαπανών (2 τρισ. δολάρια κατ’ έτος υπόσχεται) και τις μαζικές απολύσεις.

Το ακρωνύμιο του νέου υπουργείου [DOGE, που θυμίζει το κρυπτονόμισμα του Μασκ (dogecoin)] δεν είναι το μόνο σκανδαλώδες σε αυτή την υπόθεση. Σε οποιαδήποτε Δημοκρατία θα ήταν απόλυτα ασυμβίβαστο ένας επιχειρηματίας που έχει αψηφήσει τις κανονιστικές αρχές να είναι αυτός που τώρα θα τις ορίζει, έλεγε η Λίζα Γκίλμπερτ της οργάνωσης προάσπισης των καταναλωτών Public Citizen, μιλώντας για «απόλυτη επιχειρηματική διαφθορά».

Αλλά ο Τραμπ έχει φροντίσει και γι’ αυτό. Το νεοσύστατο «υπουργείο», στην πραγματικότητα θα είναι ένα συμβουλευτικό σώμα «εκτός κυβέρνησης» και ο Μασκ, όπως γράφει το CNN, θα έχει έναν άτυπο ρόλο, δεν θα χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας για να «επικυρωθεί» στη θέση του και θα μπορεί να παραμείνει επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου την ίδια στιγμή που θα έχει όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και ολοένα και πιο ευνοϊκή μεταχείριση για τον ίδιο και τους ομοίους του.

πληροφορίες efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το