Ηράκλειο: «Όχι στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ για αναπληρωτές» – Διαμαρτυρία σήμερα από την ΕΛΜΕ στα γραφεία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης

γράφει ο Παπαδάκης Χριστόφορος

Στον “κάλαθο των αχρήστων”, ουσιαστικά, “πετάει” η κυβέρνηση την προϋπηρεσία των χιλιάδων αναπληρωτών, αφού τους υποχρεώνει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να συνεχίσουν να είναι αναπληρωτές.

Την παλιά υπόθεση του διαγωνισμού Αρσένη για το ΑΣΕΠ της χρονιάς του 1998 – καταγγέλλοντας μάλιστα ότι πλέον ο νέος προωθούμενος διαγωνισμός είναι ακόμα χειρότερος για τα συμφέροντα και τις ζωές των 50-60 χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας – ξαναφέρνουν στη μνήμη τους οι συνδικαλιστές της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου, που σήμερα προχωρούν σε διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης, στις 11 το πρωί. Ο νέος υπουργός Παιδείας, όπως υποστηρίζει η ΕΛΜΕ, όχι μόνο δεν παίρνει πίσω την πολιτική Κεραμέως, αλλά έρχεται με… “φόρα” προκειμένου να την εφαρμόσει, δίχως να χαθεί καθόλου χρόνος.

Μάλιστα, σε σχέση με τα επεισόδια του 1998, τονίζεται ότι σήμερα οι αντιδράσεις αναμένονται ακόμα πιο μαζικές, με τους αναπληρωτές να έχουν στο πλευρό τους και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, αφού ο γενικότερος στόχος είναι οι συγχωνεύσεις σχολείων και η μείωση του εκπαιδευτικού κόσμου, μέσα από λογικές «ανταγωνιστικών σχολικών μονάδων» και… «τι θα ήθελε από την Παιδεία η… ελεύθερη αγορά»!

«Στον “κάλαθο των αχρήστων”, ουσιαστικά, “πετάει” η κυβέρνηση την προϋπηρεσία των χιλιάδων αναπληρωτών», αφού τους υποχρεώνει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να συνεχίσουν να είναι αναπληρωτές… Αυτό καταγγέλλει στο neakriti.gr η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, καλώντας τους εκπαιδευτικούς τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λάβουν μαζικά μέρος στη σημερινή κινητοποίηση, που όπως ξεκαθαρίζει θα είναι μόνο η αρχή…

«Καταρχάς είναι από τις χειρότερες μορφές επίθεσης πάνω στο πιο ευάλωτο τμήμα του κλάδου μας, που είναι οι αναπληρωτές. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζει τα μέτρα και δεν επιβάλλει φιλολαϊκά μέτρα για τους εκπαιδευτικούς, αλλά στην πραγματικότητα επιτείνει την αντιλαϊκή πολιτική της προκατόχου του Νίκης Κεραμέως. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε ότι θα επιβάλει διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές. Πρόκειται για 50 με 60 χιλιάδες συναδέλφους που καλύπτουν πάγιες και σταθερές θέσεις της εκπαίδευσης. Και τα σχολεία υπολειτουργούν αν δεν προσληφθούν οι αναπληρωτές», όπως καταγγέλλει η Αρετή Σπαχή.

Μάλιστα, όπως λέει, «δεν προσλαμβάνονται με την έναρξη του σχολικού έτους, αλλά στην πραγματικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους θα γίνονται προσλήψεις. Όμως, χωρίς την πρόσληψή τους, χωρίς την παρουσία τους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία»…

Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου υπενθυμίζει το πάγιο αίτημα του πανεκπαιδευτικού κινήματος της χώρας για τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών, κάτι που άλλωστε είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης. «Αντί όμως να το κάνει αυτό, λέει ότι θα τους καταργήσει και τη δυνατότητα της αναπλήρωσης. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό κάνει με τον νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Τι λέει στην πραγματικότητα; Ότι θα επιβάλει έναν γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ βάσει του οποίου οι επιτυχόντες μόνο μπορούν να προσληφθούν. Δηλαδή, αν δεν πιάσουν τη βάση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ οι συνάδελφοι αναπληρωτές, δε θα ενταχθούν στις λίστες των αναπληρωτών. Και ταυτοχρόνως εάν δεν πιάσουν τη βάση δε θα αναγνωριστούν και τα προσόντα τους»!

Κι όμως. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με την Αρετή Σπαχή, έχουν προϋπηρεσίες που κυμαίνονται από 5 έως και 15 χρόνια στις εσχατιές της χώρας… Όσο για τα προσόντα τους τα οποία δε θα τους αναγνωρίζονται, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου υπενθυμίζει: «Πρόκειται για τίτλους σπουδών που επέβαλε ο άλλος αντιλαϊκός νόμος του Γαβρόγλου, βάσει του οποίου οι αδιόριστοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν στην πραγματικότητα διάφορους φορείς για να αποκτούν τίτλους σπουδών και να μην κατοχυρώνουν ποτέ το αυτονόητο δικαίωμα του διορισμού»…

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 1998

Όταν οι εκπαιδευτικοί συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ

Υπενθυμίζεται ότι το 1998, επί Γεράσιμου Αρσένη, η χώρα έζησε απίστευτες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις εκπαιδευτικών με τις δυνάμεις καταστολής, πάλι λόγω του ΑΣΕΠ στους αναπληρωτές. Συγκεκριμένα, όπως λέει η Αρετή Σπαχή, «η υπόθεση ΑΣΕΠ μας πάει πολύ πίσω. Στη δεκαετία του ’90. Τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε τον ίδιο νόμο. Και τότε αντισταθήκαμε και αποτρέψαμε ουσιαστικά τα ισοπεδωτικά μέτρα που πήγε να επιβάλει η κυβέρνηση. Σήμερα ουσιαστικά αυτός ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ είναι ακόμα χειρότερος, διότι, ενώ ο προηγούμενος ΑΣΕΠ αφορούσε την κατάργηση της επετηρίδας και την αποσύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο, αυτός ο ΑΣΕΠ στην πραγματικότητα λέει στους αναπληρωτές ότι δεν τους αναγνωρίζει τη δυνατότητα της ελαστικής απασχόλησης, ούτε της αναπλήρωσης. Λέει στους αναπληρωτές ότι δεν τους αναγνωρίζει τη δυνατότητα να είναι αναπληρωτές. Εκεί που πρέπει να τους νομιμοποιήσει, έρχεται και βάζει νέα περιοριστικά μέτρα… Ουσιαστικά εξαιρεί από την εκπαίδευση την πλειονότητα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»…

Στο σημείο αυτό, η Αρετή Σπαχή επισημαίνει πως πίσω από όλα αυτά βρίσκεται το νέο μοντέλο της εκπαίδευσης: «Αυτό το νέο μοντέλο δεν έχει σχολεία αλλά μονάδες ανταγωνιστικές, οι οποίες θα συγχωνεύονται. Διότι και ο νόμος Γαβρόγλου προβλέπει ότι κάτω των 240 μαθητών σχολείο δε θα λειτουργεί… Επομένως, στα επόμενα χρόνια θα έχουμε συγχωνεύσεις και τμημάτων αλλά και σχολείων. Δηλαδή, συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Και ταυτοχρόνως, παγίωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης»…

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «μέσα από αυτή την πολιτική έρχεται και χτίζει ένα σχολείο των ολίγων, των εκλεκτών, της υποχρηματοδότησης και του ανταγωνισμού… Γιατί πρέπει να δούμε ότι αυτό το μέτρο της κοπής του δικαιώματος ακόμα και της ελαστικής απασχόλησης είναι άριστα συνδεδεμένο με το σύστημα της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Της κατηγοριοποίησης των σχολείων. Και της κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών»…

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση λέει στους νεοδιόριστους πως «πρέπει να αξιολογηθείτε για να περάσετε τη δόκιμη διετή περίοδο»… Έτσι, το κάλεσμα είναι προς όλους τους εκπαιδευτικούς, αφού τα μέτρα αυτά στην πραγματικότητα – όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές – πλήττουν άπαντες τους εκπαιδευτικούς.

πηγή: neakriti.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το