Στο ποσό των 123,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα σκαρφάλωσε η τιμή χονδρικής του ρεύματος την εβδομάδα 10 – 16 Ιουλίου αγγίζοντας το ύψος των τιμών του προηγούμενου Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τις παραινέσεις – εντολές της Κομισιόν της ΕΕ, που διατυπώθηκαν ακριβώς την επόμενη μέρα των εκλογών στη χώρα μας, θα κοπούν στο επόμενο διάστημα τα λεγόμενα οριζόντια μέτρα δήθεν για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και των ευάλωτων καταναλωτών από την ενεργειακή ακρίβεια.

Να σημειώσουμε εδώ πως οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφονται σε τιμές κάτω από τα 70 ευρώ, εκτός από τη χώρα μας, την Ιταλία και την Πολωνία που βρίσκονται πάνω από τα 100 ευρώ.

Εκτός από διάφορες χρεώσεις που έχουν επιβληθεί και αυξηθεί, πχ τα «τέλη διανομής» (μια από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που βαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας), από την 1η Οκτώβρη θα επανέλθει η «ρήτρα αναπροσαρμογής», που θεσπίστηκε επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και τα «τέλη διανομής» (μια εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος), καθότι σύμφωνα με το Πρωτοδικείο της Αθήνας και τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της ΕΕ, «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Από την κυβέρνηση διαδίδεται, με τη μορφή «διαρροών», για δίμηνη παράταση στην επαναφορά της «ρήτρας αναπροσαρμογής», η οποία ποτέ δεν καταργήθηκε και δεν έφυγε ποτέ, καθώς είχε ενσωματωθεί στις χρεώσεις του ρεύματος.

Από την άλλη και ενώ η «ενεργειακή φτώχεια» είναι σε πλήρη εξέλιξη, υλοποιείται το πρόγραμμα εντολών διακοπής ρεύματος που πέρυσι ολοκληρώθηκαν 100.000 από ένα σύνολο 400.000 εντολών που είχαν εκδοθεί. Και κάπως έτσι έχουμε την «επιστροφή στην κανονικότητα» που διακηρύσσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλά η «επιστροφή στην κανονικότητα» δεν σταματά εκεί. Από τις τιμές των καυσίμων που κινούνται ανοδικά το τελευταίο διάστημα, με πρωτοπόρες επιδόσεις στις τουριστικές περιοχές της χώρας όπου ανθεί η «βαριά βιομηχανία» μας, και παρά την πτώση του πληθωρισμού που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ και διαφημίζεται από την κυβέρνηση, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης καλά κρατούν, ενώ η αύξηση του γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή δείχνει εντελώς διαφορετική εικόνα ανάμεσα στο 12μηνο της προηγούμενης χρονιάς 21 -22 σε σχέση με το αντίστοιχο φετινό 22 – 23. Έτσι σε μια ενδεικτική σύγκριση μεταξύ Ιουνίου 2023 με Ιούνιο 2022 παρατηρούμε τις παρακάτω αυξητικές μεταβολές:

12,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, (ψωμί, δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά, αυγά, έλαια, λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων)
3,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός,
5,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση,
7,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, (έπιπλα διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές, επισκευές, σκεύη οικιακής χρήσης, οικιακές υπηρεσίες)
7,7% στην ομάδα Υγεία, (φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη)
3,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες,
2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, (δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)
6,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια,
4,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, (κομμωτήρια και άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων)

Παρατηρούμε λοιπόν πως στα βασικά είδη κατανάλωσης με αιχμή τα βασικά είδη διατροφής, υγείας, παιδείας, οι τιμές κινούνται ανοδικά χωρίς να προσθέτουμε εδώ το βάρος των ενοικίων και του περιορισμού των στεγαστικών αναγκών.

Έτσι, εκτός από την συνεχιζόμενη ενεργειακή φτώχεια, διαμορφώνεται μια ζοφερή κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις οικογένειες, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε ένα ακόμα pass, όπου με ψίχουλα επιχειρεί να αναχαιτίσει το κύμα των ανατιμήσεων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το