Το «διαπαραταξιακό» όργανο
Αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον θα μείνει έκπληκτος διαβάζοντας ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές στις 10 Απρίλη ορίστηκαν από τη συνεδρίαση του λεγόμενου «διαπαραταξιακού» οργάνου. Το «διαπαραταξιακό» στην πραγματικότητα αποτελεί μία μάζωξη φοιτητοπατέρων που με παζάρια και συμφωνίες «κάτω απ’ το τραπέζι», συνεδριάζει μακριά και έξω από τους συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα, εκπροσωπώντας μονάχα τις πολιτικές δυνάμεις που το απαρτίζουν. Η κατάσταση αυτή αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι με ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων που βασικά πρωταγωνιστούν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα αρμόδια όργανα για τον ορισμό των φοιτητικών εκλογών (και για πολλά ακόμη ζητήματα, όπως είναι το οργανωμένο και συντονισμένο κάλεσμα σε πανελλαδικές φοιτητικές κινητοποιήσεις), η ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας) και η ΕΣΕΕ (Εθνική Σπουδαστική Ένωση Ελλάδας), έχουν σταματήσει να λειτουργούν από το 1997! Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν παρουσιάζονται με ενιαίο τρόπο και η κάθε παράταξη δίνει τα δικά της, ότι οι σύλλογοι δεν εκλέγουν αντιπροσώπους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια ή ότι πολλοί από αυτούς δεν πραγματοποιούν εκλογές και βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια σε αδράνεια και υπολειτουργία, είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της διάλυσης της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Η στάση των πολιτικών δυνάμεων
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ, οι βασικοί υποστηρικτές της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής μέσα στο φοιτητικό κίνημα, αρνούνται να βάλουν πλάτη για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, ακριβώς επειδή δε θέλουν να βρίσκονται σε ένα όργανο στο οποίο θα υποχρεώνονται να δέχονται την πίεση των φοιτητών και να παίρνουν θέση σε μια σειρά ζητήματα που τους αφορούν. Προτείνοντας νεφελώδη και αόριστα σχήματα όπως το «Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών» που προτείνει η ΔΑΠ στη θέση της ΕΦΕΕ, οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων κλείνουν τα μάτια μπροστά στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησης των τριτοβάθμιων πανελλαδικών οργάνων του φοιτητικού κινήματος. Από την άλλη, οι δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά, όπως η ΠΚΣ και η ΕΑΑΚ, αντί να πιέζουν στην κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά βάζουν και αυτές το λιθαράκι τους στην αποσυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Η μεν ΠΚΣ, παίρνοντας τον ίσκιο της για μπόι και προωθώντας μια εντελώς διασπαστική πολιτική περιχαράκωσης θεωρεί πως το ΜΑΣ, δηλαδή η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αποτελεί πανελλαδικό όργανο των συλλόγων! Η ΕΑΑΚ, από την άλλη, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο προτείνει να μην υπάρχει ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ επειδή θα κυριαρχούν σε αυτές οι δεξιές και ρεφορμιστικές δυνάμεις! Σύμφωνα, βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων μάλλον θα έπρεπε να καταργηθεί, αφού και σ’ αυτούς κυριαρχούν οι ίδιες παρατάξεις…
Η δική μας θέση
Για την Φοιτητική Πορεία, η πάλη για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ είναι κομμάτι της πάλης για την αγωνιστική ανασύνταξη των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος. Η ανάγκη ύπαρξης των τριτοβάθμιων οργάνων του φοιτητικού κινήματος δεν απορρέει από κάποιο εγκεφαλικό κατασκεύασμα, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα για τη συγκρότηση των φοιτητών σε ανώτερο πανελλαδικό επίπεδο. Το φτηνό επιχείρημα ότι η ΕΦΕΕ δεν πρέπει να ανασυγκροτηθεί γιατί θα κυριαρχούν σε αυτήν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αποτελεί επιχείρημα μιας ηττοπαθούς αντίληψης που δεν έχει πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος, που υποκλίνεται στους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης και καταλήγει στην υποστήριξη σχημάτων οργανωτικού «χυλού». Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι κυρίαρχες πολιτικές που πλήττουν τα δικαιώματά μας διαθέτουν ισχυρότατη οργάνωση, η ανάγκη ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ και η πάλη για την αγωνιστικό τους προσανατολισμό, αποτελούν κομβικό ζήτημα για κάθε δύναμη που (θέλει να) παλεύει για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος. Η στήριξη της Φοιτητικής Πορείας στις εκλογές της 10ης Απρίλη μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης.
Στις 10 Απρίλη στηρίζουμε-ψηφίζουμε Φοιτητική Πορεία!
Πηγή: poreia.net
e-prologos.gr