«Γενναιόδωρη» και με … ευαισθησίες «σεβόμενη την παράδοση, το περιβάλλον και τους πολίτες» εμφανίζεται NCH Capital που προχώρησε σε δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό για την νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού, η οποία περιλαμβάνει όλον τον εξοπλισμό.Η Ιστορία αυτή με τον Ερημίτη στην Κασσιόπη Κέρκυρας και το Ναυτικό Οχυρό ξεκινά από το 2012 με την προσφυγή της ΠΙΝ και κατοίκων της περιοχής, όπου είχε επισημανθεί η σπουδαιότητα του ναυτικού οχυρού στην περιοχή για λόγους εθνικής ασφάλειας στην παραμεθόριο περιοχή. Το Οχυρό αυτό υπάρχει από το 1956, έχει ορθώς τοποθετηθεί στην υψηλότερη κορυφή της περιοχής, ύψους 126μ. και εξασφαλίζει πλήρη ορατότητα στην θαλάσσια έκταση μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας, στην ίδια την Κέρκυρα και στα παράλια της Αλβανίας. Στο Οχυρό έχει εγκατασταθεί ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού καθώς επίσης ραντάρ και κεραίες του Λιμενικού Σώματος.
Με το από 8/5/2013 Π.Δ. υπ. αριθμ. 60 «Τροποποίηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου» (ΦΕΚ 111/Α/14-5-2013) το Ναυτικό Οχυρό μεταφέρεται σε νέα θέση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανέγερση τουριστικού χωριού από την εταιρεία “N.C.H Capital Inc”, στην οποία έχει παραχωρήσει την δημόσια έκταση το ΤΑΙΠΕΔ.
Και ενώ αντιλαμβάνεται ο καθένας τη σημασία του συγκεκριμένου οχυρού, διαβάζουμε στο ρεπορτάζ για τη «δωρεά» της NCH Capital ότι «ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ευχαρίστησε τον Managing Director και Head of Western Balkans, Greece and Cyprus της NCH Capital Inc, κ. Ανδρέα Σάντη, δίνοντας του μία μικρογραφία του Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ».
Το σκάνδαλο της πώλησης του Ερημίτη
Όμως πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το ξεπούλημα του Ερημίτη. Από τον διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, τα προβλεπόμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία φτάνουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση όμως της Κασσιόπης συνεχίστηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, οπότε πουλήθηκε η κυριότητα τμήματος του ακινήτου στο οποίο μπορούν να κτιστούν πολυτελείς κατοικίες. Από αυτόν τον διαγωνισμό τα έσοδα ήταν λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.
Η πολυεθνική εταιρεία NCH Capital, που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τον οποίο της εκχωρείται η εκμετάλλευση για 99 χρόνια, σχεδιάζει μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε μια περιοχή έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων, οικοδομώντας σε αυτήν 36.400 τ.μ. Στην επένδυση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου 180 κλινών, παραθεριστικό-τουριστικό χωριό με 84 κατοικίες 123 διαμερισμάτων, εστιατόρια, λιμενική εγκατάσταση χωρητικότητας 57 σκαφών, σταθμός καυσίμων, οδικό δίκτυο 5 χιλιομέτρων, μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και δίκτυο της ΔΕΗ. Επιπλέον, συνολικές εκσκαφές στο βουνό τουλάχιστον 35,2 στρεμμάτων. Αυτό όμως που δεν ακούγεται και τόσο «φυσικό» ήταν το τίμημα: τα οικοδομικά τετράγωνα συνολικής δομήσιμης έκτασης 27.000 τετραγωνικών μέτρων πωλήθηκαν έναντι 2.050.000 ευρώ. Η πώληση αυτή εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2017 από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
O μοναδικός διαγωνιζόμενος πήρε στην κυριότητά του γη –που δεν θα την επιστρέψει στο Δημόσιο μετά από 99 χρόνια όπως συμβαίνει στην περίπτωση της μακροχρόνιας μίσθωσης- σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, στο οποίο μπορεί να χτίσει πάνω από 27.000 τετραγωνικά μέτρα πολυτελών κατοικιών. Ενώ λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία 15 στρέμματα (δηλαδή 15.000 τμ) πρόσφατα πουλήθηκαν για 2,5 εκατομμύρια ευρώ με δικαίωμα να χτίσουν 350 τετραγωνικά μέτρα.Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου οικοσυστήματος του «Ερημίτη», έκτασης 2.500 στρεμμάτων, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει εξαιρετική οικολογική σημασία, καθώς με τα δάση και τις τρεις μικρές λίμνες της αποτελεί καταφύγιο για τα αποδημητικά πτηνά αλλά και την απειλούμενη με εξαφάνιση βίδρα (lutra-lutra) που προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μήτρα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται πλήθος τοπικών, αρνητικών, μακροχρόνιων, ισχυρών, μερικώς ή μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, την πανίδα και τη χλωρίδα του Ερημίτη.Τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει με ποικίλες κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουν να προβάλουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη. Όταν η δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον θυσιάζεται στον βωμό της «ανάπτυξης» του κέρδους των λίγων η αντίσταση των πολλών είναι καθήκον!
Πηγή: argyrades.gr
e-prologos.gr