Η ισπανική πόλη είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, αλλά η δημοτικότητά της έχει κάνει τη στέγαση όλο και πιο δυσβάσταχτη για τους κατοίκους

Η Βαρκελώνη, κορυφαίος ισπανικός προορισμός διακοπών , ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες έως το 2028, μια απροσδόκητα δραστική κίνηση, καθώς επιδιώκει να περιορίσει το αυξανόμενο κόστος στέγασης και να κάνει την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Ο αριστερός δήμαρχος της πόλης, Jaume Collboni, δήλωσε την Παρασκευή ότι έως τον Νοέμβριο του 2028, η Βαρκελώνη θα καταργήσει τις άδειες των 10.101 διαμερισμάτων που έχουν εγκριθεί επί του παρόντος ως βραχυχρόνια ενοικίαση.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», είπε ο Collboni σε εκδήλωση της κυβέρνησης της πόλης. Αυτό σήμαινε ότι «από το 2029», εάν δεν υπήρχαν πισωγυρίσματα, «τα τουριστικά διαμερίσματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα θα εξαφανιστούν από την πόλη της Βαρκελώνης».

Η έκρηξη των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στη Βαρκελώνη, την πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της Ισπανίας από ξένους τουρίστες, σήμαινε ότι ορισμένοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα διαμέρισμα αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 38%, είπε ο Collboni. Η πρόσβαση στη στέγαση είχε γίνει κινητήρια δύναμη της ανισότητας, ιδιαίτερα για τους νέους, πρόσθεσε.

Οι εθνικές κυβερνήσεις απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού -η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο- αλλά με τους κατοίκους της περιοχής να τιμωρούνται σε ορισμένα μέρη, η ευγένεια και η προτίμηση των ιδιοκτητών για προσοδοφόρες τουριστικές ενοικιάσεις είναι όλο και πιο καυτό θέμα σε όλη την Ευρώπη .

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, η Λισαβόνα και το Βερολίνο την τελευταία δεκαετία.

Η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Isabel Rodriguez, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της Βαρκελώνης.

«Πρόκειται για την καταβολή όλων των απαραίτητων προσπαθειών για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση», ανάρτησε στο X.

Αρκετοί τοπικοί σύλλογοι κάλεσαν σε διαδήλωση στις 6 Ιουλίου με το σύνθημα: «Φτάνει! Ας βάλουμε τέλος στον τουρισμό!».

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί μετά από παρόμοιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε άλλα τουριστικά σημεία της Ισπανίας, όπως τα Κανάρια Νησιά και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

*Στη φωτογραφία: Πανό που γράφουν «Χωρίς τουριστικά διαμερίσματα» κρέμονται στη γειτονιά Barceloneta της Βαρκελώνης. Φωτογραφία: Pau Barrena/AFP/Getty Images

πληροφορίες: theguardian.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το