Κλιμακώνεται η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο με τη συγκέντρωση χερσαίων και ναυτικών αμερικανικών και νοτιοκορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων, που πραγματοποιούν αλλεπάλληλες ασκήσεις ευρείας κλίμακας. Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα αναβαθμίζει τις σχέσεις της τόσο με την Κίνα, όσο και με τη Ρωσία, όπως πιστοποιήθηκε και από την πρόσφατη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Πούτιν.
Οι συμμαχίες αυτές αποκτούν ιδιαίτερο βάρος μετά την έγκριση συνταγματικής τροπολογίας που κατοχυρώνει το καθεστώς «πυρηνικής δύναμης» για τη Βόρεια Κορέα. Έγινε γνωστό ότι η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα «το κρίσιμο θέμα της ατζέντας για τη διαμόρφωση πολιτικής πυρηνικής ισχύος». Σε ομιλία του, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επίσπευση του εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ για λόγους «στρατηγικής αποτροπής».

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ προειδοποίησε πως η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται «στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου», επιρρίπτοντας την ευθύνη στις «απερίσκεπτες μηχανορραφίες» των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η στρατιωτική κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν οδεύει προς το χείλος ενός πυρηνικού πολέμου», είπε ο πρέσβης της Πιονγιάνγκ, Κιμ Σονγκ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στη βορειοανατολική Ασία.

Ο Κιμ Σονγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ότι προκαλούν «μια επικίνδυνη κατάσταση». Ως αποτέλεσμα, η χώρα του αναγκάζεται «να επιταχύνει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αυτοάμυνας», υποστήριξε. «Λόγω της συκοφαντικής και ταπεινωτικής πολιτικής της να εξαρτάται από εξωτερικές δυνάμεις», είπε ο Κιμ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, «η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται μια τρίχα μακριά από άμεσο κίνδυνο πυρηνικού πολέμου». Σχολίασε ακόμα τον πρόσφατο σχηματισμό της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας, μέσω της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να ενσωματώσουν καλύτερα την πυρηνική τους ικανότητα με τις συμβατικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας, με τους δύο συμμάχους να αυξάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Ο Κιμ σχολίασε ότι η ομάδα ήταν «δεσμευμένη στον σχεδιασμό, τη λειτουργία και την εκτέλεση ενός προληπτικού πυρηνικού χτυπήματος κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας». «Οι ΗΠΑ προχωρούν τώρα στο πρακτικό στάδιο της υλοποίησης της απαίσιας πρόθεσής τους να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο στέλνοντας συχνά στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια και στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά που φέρουν πυρηνικά όπλα μέσα και γύρω από την κορεατική χερσόνησο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες», είπε.

Παράλληλα η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως συμμετέχει στην εκστρατεία πίεσης σε βάρος της υπό αμερικανική ηγεσία και ότι «μαγείρεψε» απόφαση για τα προγράμματά της με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πολιτικών εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τον «μίσθαρνο όργανο» της Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας Πυρηνικής Ενέργειας επέκρινε με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση που υιοθετήθηκε, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΔΟΑΕ, και αξιώνει η Βόρεια Κορέα να περιστείλει τα πυρηνικά της προγράμματα. Στο κείμενο, η απόφαση χαρακτηρίζεται «αποτέλεσμα συνωμοσίας» των ΗΠΑ και συμμάχων τους, ενώ επαναλαμβάνεται η θέση της Βόρειας Κορέας πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «μη αντιστρέψιμο». Αυτή η «φάρσα» των «εχθρικών δυνάμεων» δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να «αποκαλύπτει τις δόλιες προθέσεις τους να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ενέργειές τους που απειλούν σοβαρά το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» και «να δικαιολογήσουν την εχθρική πολιτική τους» έναντι της Πιονγκγιάνγκ, συμπληρώνει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου κατηγόρησε εξάλλου προσωπικά τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ, τον Ραφαέλ Γκρόσι, πως «ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ατμόσφαιρας πίεσης» της Βόρειας Κορέας, «διαδίδοντας το μύθευμα» ότι επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από πλευράς Πιονγκγιάνγκ. «Αν ο ΔΟΑΕ θέλει να αποφεύγει τις διεθνείς επικρίσεις» πως ενεργεί «σαν μίσθαρνο όργανο των ΗΠΑ», καλά θα κάνει «να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που αναφέρθηκε σε αυτήν που χαρακτήρισε διάδοση των πυρηνικών όπλων από μέρους των ΗΠΑ και στη ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το