Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τη «μερική απόσυρση» των στρατευμάτων εν μέσω διαλυμένων σχέσεων μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου και εν μέσω αντιγαλλικών διαδηλώσεων
Η Γαλλία φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τον στρατό του Νίγηρα για πιθανή απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το έθνος της Δυτικής Αφρικής στον απόηχο της διάλυσης των σχέσεων μετά το πραξικόπημα τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ.
Επιβεβαιώνοντας την είδηση, ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Μάλι και τη Σενεγάλη Nicolas Normand είπε στο Al Jazeera ότι σύμφωνα με τις πηγές του, οι συνομιλίες μεταξύ των Γάλλων και των στρατιωτικών του Νίγηρα συνεχίζονται για «μερική» απόσυρση των στρατευμάτων.
Ο Νόρμανντ είπε ότι η πηγή του, η οποία παραμένει ανώνυμη, έδειξε ότι οι συζητήσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αναγνώριση των πραξικοπηματιών, αλλά ως «τεχνική» συζήτηση μεταξύ των δύο στρατιωτικών.
Πηγή του υπουργείου Άμυνας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συζητήσεις για την απόσυρση «ορισμένων στρατιωτικών στοιχείων» βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πηγή δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Η Γαλλία βρίσκεται σε διαμάχη με τους νέους στρατιωτικούς ηγέτες του Νίγηρα αφού αρνήθηκε να αναγνωρίσει το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ – έναν Γάλλο σύμμαχο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε να υποστηρίζει τον Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση.
Οι πραξικοπηματίες ζήτησαν από τον Γάλλο πρεσβευτή και τα στρατεύματα να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα, με χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται για μέρες στην πρωτεύουσα Νιαμέι και να υποστηρίζουν τη σκληρή στάση του νέου καθεστώτος ενάντια στον πρώην αποικιακό ηγέτη.
Περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες εδρεύουν στον Νίγηρα ως μέρος του ευρύτερου αγώνα της Γαλλίας κατά των ένοπλων ανταρτών στην περιοχή Σαχέλ. Ο Νίγηρας έγινε κρίσιμος κόμβος για τη Γαλλία μετά από πραξικοπήματα που ανάγκασαν την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το γειτονικό Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.
Συνεχίζονται οι αντιγαλλικές διαδηλώσεις
Ο Ahmed Idris του Al Jazeera, ο οποίος αναφέρει από το Niamey, είπε ότι μια διαμαρτυρία έλαβε χώρα την Τρίτη έξω από τη γαλλική στρατιωτική βάση, με στόχο οι Γάλλοι στρατιώτες εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Τα νέα της πιθανής αποχώρησης από τη Δημοκρατία του Νίγηρα μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιητικά για τους διοργανωτές αυτών των συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών κατά της Γαλλίας», είπε. «Επέμειναν με συνέπεια ότι όλοι οι Γάλλοι στρατιώτες πρέπει να φύγουν από τον Νίγηρα», είπε, λέγοντας ότι οι διοργανωτές διοργανώνουν ακόμη και συναυλίες για να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική στον κόσμο.
Στις 3 Αυγούστου, οι πραξικοπηματίες αποκήρυξαν πολλές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης μιας με περίοδο προειδοποίησης ενός μήνα που έληξε την Κυριακή.
Ο διορισμένος από τον στρατό πρωθυπουργό του Νίγηρα, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεϊν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «επαφές» σχετικά με μια «πολύ γρήγορη» αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων.
Ωστόσο, ο Ζέινε είπε ότι ελπίζει να «διατηρηθεί η συνεργασία, αν είναι δυνατόν, με μια χώρα με την οποία έχουμε μοιραστεί πολλά πράγματα».
Πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για «χαλάρωση των κινήσεων των γαλλικών στρατιωτικών πόρων» στον Νίγηρα.
Αυτή η πηγή σημείωσε ότι οι γαλλικές δυνάμεις είχαν «ακινητοποιηθεί από τότε που ανεστάλη η αντιτρομοκρατική συνεργασία» μετά την στρατιωτική κατάληψη. Οι γαλλικές δυνάμεις έχουν ως επί το πλείστον βάση τους σε ένα αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει στόχος χιλιάδων διαδηλωτών που τους καλούν να φύγουν.
Τέλος της Francafrique;
Το πραξικόπημα έχει θεωρηθεί ως ένα νέο σημαντικό πλήγμα στη γαλλική επιρροή στην περιοχή μετά τις στρατιωτικές κατακτήσεις στο Μάλι το 2020 και στη Μπουρκίνα Φάσο το 2022.
«Οι μόνες αρχές στον Νίγηρα που αναγνωρίζουμε –όπως ολόκληρη η διεθνής κοινότητα– είναι ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ και η κυβέρνησή του», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην καθημερινή εφημερίδα Le Monde την Κυριακή, επιβεβαιώνοντας τη θέση της χώρας της.
Ωστόσο, τόνισε ότι τα γαλλικά στρατεύματα βρίσκονταν στον Νίγηρα μετά από αίτημα των αρχών του Μπαζούμ για να συμμετάσχουν σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις.
«Σήμερα, αυτή η αποστολή δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί, καθώς δεν έχουμε πλέον –de facto– επιχειρήσεις που διεξάγονται από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα», είπε.
Ο Colonna επέμεινε, ωστόσο, ότι το περιφερειακό μπλοκ, η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), όχι η Γαλλία, ήταν ο πρωταρχικός παίκτης. Επανέλαβε επίσης τα σχόλια του Μακρόν ότι η έννοια του «Francafrique», όπου το Παρίσι είχε νεοαποικιακή επικράτηση στην περιοχή, δεν ισχύει πλέον.
πηγή: aljazeera.com
e-prologos.gr