Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Η υπερκέραση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν με τον αυταρχισμό του «διατάσσομεν» του άρθρου 49.3 προκειμένου να προωθήσει την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, έριξε «λάδι στη φωτιά», σημειώνει η εφημερίδα Le Soir. 

Ο κοινωνικός θυμός πολλαπλασιάζεται από την βία της αστυνομίας και την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πλατεία Place de la Concorde στο Παρίσι. 

«Το χειρότερο σενάριο, αυτό της βίαιης έκρηξης που τροφοδοτείται από τη δυσαρέσκεια, δεν αποκλείεται» (Le Soir).

Το μέλλον είναι πιο αβέβαιο από ποτέ, εκτιμά η εφημερίδα Le Temps. Και σημειώνει ότι οι παρατηρητές “επισημαίνουν ότι αυτό το κοινωνικό κίνημα φαίνεται να υπερβαίνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος…”. Τη διαπίστωση αυτή, ότι δηλαδή ο ξεσηκωμός στη Γαλλία υπερβαίνει το συνταξιοδοτικό και απορρέει από την γενικότερη δυσαρέσκεια του πληθυσμού για την ακρίβεια, για την άσχημη κατάσταση στα νοσοκομεία, στα σχολεία, παντού, επισημαίνει και η συγγραφέας Αννί Ερνό.

«Η ένταση του κοινωνικού κινήματος δείχνει ότι δεν αρκείται στην υλοποίηση αιτημάτων, αλλά φέρνει στην επιφάνεια μια μεγαλύτερης εμβέλειας συλλογική φιλοδοξία, αυτή για την αλλαγή της ζωής συνολικά. Αυτός ο στόχος αρπάζει τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις και τους μεταμορφώνει κυριολεκτικά», σημειώνει η Ερνό.

Η γαλλική συντηρητική εφημερίδα Le Monde γράφει σήμερα ότι είναι αβέβαιο αν ο Μακρόν θα ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του. 

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με διάταγμα ήταν η σπίθα και τώρα «Το Παρίσι φλέγεται από οργή» γράφει η ιταλική εφημερίδα  Corriere della Sera. 

Ναι, το συνταξιοδοτικό είναι η σπίθα, η αφορμή για το ξέσπασμα του κόσμου, κυρίως των νέων, γιατί η βασική αιτία είναι το ρήμαγμα της ζωής, είναι η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έχει σαρώσει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις, όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα πάντα…

πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το