Δεν έχει περάσει ούτε μια βδομάδα από τη στιγμή που οι ανθρωπομύκητες, εμείς, χωθήκαμε στα λαγούμια μας και η Γη άρχισε κάπως ν’ αναπνέει.
Τα περισσότερα εργοστάσια έκλεισαν, οι τσιμινιέρες σταμάτησαν να ξερνάνε διοξείδια και αιθάλη, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων έμειναν παρκαρισμένες, μαζί με τα μονοξείδια τους, η “βαριά βιομηχανία” του τουρισμού δεν στέλνει πια λεφούσια ανοικονόμητης κίνησης και ρύπανσης.


Ο Claus Zehner, διευθυντής αποστολής του δορυφόρου Κοπέρνικος της ESA (European Space Agency), δήλωσε πως στην Κοιλάδα του Πάδου, στη Β Ιταλία, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μετά την καραντίνα, είναι μεγάλη και οφείλεται στον περιορισμό της δραστηριότητας των μεγάλων βιομηχανιών και της κίνησης των αυτοκινήτων.
Ο Marshall Burke , καθηγητής στο Stanford University, υποστηρίζει ότι μόνο στην Κίνα, η μείωση της ρύπανσης απ’ τον περιορισμό της παραγωγής, λόγω πανδημίας, θα σώσει 77000 περίπου ζωές.
Η μείωση της παραγωγής, στην Κίνα, οδήγησε σε 25% μείωση των ρύπων η σε απόλυτα νούμερα, 200 μεγατόνοι CO2 δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι οι θάνατοι που οφείλονται παγκόσμια στη ρύπανση, φτάνουν συντηρητικά στα 4,2 εκατομμύρια, κάθε χρόνο.
Η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και της κίνησης λόγω πανδημίας, θα σώσει, οξύμωρα, εκατομμύρια ζωές.
Ο κορωνοϊός παραμένει φονικός για την ανθρωπότητα αλλά όπως πάντα , έμενε κι εδώ ν’ αποδειχτεί το “ουδέν κακόν αμιγές καλού”.
Ο αέρας πάνω από την Κίνα έγινε λιγότερος πηχτός, ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου ορθώνεται μέσα σε μια διαυγή ατμόσφαιρα, το ομιχλώδες Λονδίνο έγινε λιγότερο, έως καθόλου ομιχλώδες, και τα κανάλια της Βενετίας απόκτησαν την αρχική τους σύσταση. Αντί βοθρολύματα και μπόχα, καθαρό, κρυστάλλινο νεράκι και ψάρια

Νίνα Γεωργιάδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το