Με καθημερινές δηλώσεις και κινήσεις οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ- Δύση και Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας και όχι μόνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν με μια πρωτοφανή επιμονή και αδιαφορώντας για τα όποια γεγονότα επιμένει στην προπαγανδιστική άποψη ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία και για το λόγο αυτό καλεί το ΝΑΤΟ να ετοιμαστεί για την πιθανή σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έστειλαν 90 τόνους όπλων στην Ουκρανία, ενώ η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη στείλει 45 τόνους ( κυρίως αντιαρματικών ρουκετών και εκτοξευτήρων ). Η Γαλλία εξέφρασε την προθυμία της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία (χώρα του ΝΑΤΟ). Η Ισπανία στέλνει φρεγάτες που θα ενταχθούν στις θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και σχεδιάζει να στείλει μαχητικά στη Βουλγαρία. Η Ολλανδία θα στείλει βομβαρδιστικά F-35 και μια φρεγάτα στη ίδια περιοχή. Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και τέσσερα μαχητικά βομβαρδιστικά F-16 στη Λιθουανία για να περιπολούν τον εναέριο χώρο.
Οι ΗΠΑ αξιολογούν την αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη και γίνεται λόγος για ενδεχόμενη αποστολή έως και 50.000 στρατευμάτων στην περιοχή. Η Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία ανακοίνωσαν την εκκένωση των διπλωματικών τους αποστολών από την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη Ρωσία.
Έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ ότι τέλος Μάρτη, πάνω από 28 χώρες θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις στον Αρκτικό κύκλο (μια ανάσα από τα σύνορα της Ρωσίας). Η νατοϊκή λογική του «containment» (περιορισμός) της Ρωσίας και Κίνας μαθηματικά εφαρμόζεται εντατικά, μεθοδικά από την εποχή της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Η περίπλοκη και σύνθετη αυτή στρατηγική εμπεριέχει οικονομικούς, ενεργειακούς, μιντιακούς, υβριδικούς συγκερασμούς δεκάδων χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
Απ’ την άλλη μεριά η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις την Τετάρτη και ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, λίγο πριν την έναρξη των τετραμερών συνομιλιών στο Παρίσι για την ουκρανική κρίση.
Ο υπεύθυνος του Κρεμλίνου για την Ουκρανία συναντήθηκε με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία για συνομιλίες στο Παρίσι, με φόντο τη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση κοντά στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει ανησυχίες για επικείμενη εισβολή.
Σύμφωνα με πρακτορείο Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ανέπτυξε μια μονάδα αλεξιπτωτιστών στη Λευκορωσία, μια ημέρα μετά τη μετακίνηση δυνάμεων του Πυροβολικού και πεζοναυτών ενόψει κοινών ασκήσεων των δύο χωρών τον επόμενο μήνα. Ανέφερε ότι η Ρωσία μετακινεί επίσης μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στη Λευκορωσία για τις ασκήσεις “Allied Resolve”.
Η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας, δημιουργεί ένα νέο μέτωπο για πιθανή επίθεση. Όπως μεταδίδει το Reuters, παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολικού στη νότια περιοχή του Ροστόφ, που συνορεύει με την Ουκρανία, θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στο πλαίσιο επιθεώρησης ετοιμότητας μάχης της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στον μακρινό βορρά, ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στη Θάλασσα του Μπάρεντς για ασκήσεις όσον αφορά την προστασία μιας σημαντικής ναυτιλιακής λωρίδας στην Αρκτική, ανέφερε ο Βόρειος Στόλος. Η Μόσχα ανακοίνωσε ναυτικές ασκήσεις την περασμένη εβδομάδα.
Ο πολεμικός παροξυσμός όμως που ενισχύεται και με τις διπλωματικές κινήσεις που οδηγούν στην προειδοποίηση για αποχώρηση των διπλωματικών αποστολών απ’ την Ουκρανία έχει και άλλου είδους παρενέργειες. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, ανδρείκελου της Δύσης που αναφέρουμε αμέσως παρακάτω.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επικοινωνία του με τον Μπάιντεν που διέρρευσε ότι «δεν πήγε καλά», κάλεσε τη Δύση να μην προκαλεί πανικό με αφορμή την ένταση με τη Ρωσία, την οποία οι δυτικές χώρες κατηγορούν ότι σχεδιάζει μια εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι ο υπερβολικός «πανικός» βλάπτει την οικονομία. «Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές.
«Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε» πέρσι, διαβεβαίωσε. Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών» θα πίστευε ότι «είμαστε ήδη σε πόλεμο» σε όλη τη χώρα, «ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους». «Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε. Να είναι μόνο το ζήτημα της οικονομίας της Ουκρανίας που ωθεί τον Ζελένσκι να διαφωνεί με την προπαγάνδα των αμερικανών για άμεση εισβολή της Ρωσίας; Στο άμεσο μέλλον θα φανούν οι πραγματικοί λόγοι της αντιρωσικής υστερίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που καθημερινά προαναγγέλλει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ξεσηκώνει ένα παγκόσμιο προπαγανδιστικό θόρυβο για κάτι που καθημερινά διαψεύδει η Ρωσία.
Είναι φανερό ότι το ζήτημα που έθεσε η Ρωσία για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το ζήτημα της Ουκρανίας δεν θα λυθεί σε μία μέρα. Οι γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στις προτάσεις της Ρωσίας προς το παρόν παραμένουν στο σκοτάδι. Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός δεν πρόκειται να σταματήσει. Ανεξάρτητα αν οι όποιες διπλωματικές κινήσεις μπορούν να απομακρύνουν σήμερα το κίνδυνο του πολέμου, η συγκέντρωση των στρατιωτικών δυνάμεων δεν γίνεται μόνο για το θεαθήναι. Η πιθανότητα θερμών επεισοδίων ή προβοκατόρικων ενεργειών είναι πολύ πιθανή. Μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί αφού το ζήτημα της παγκόσμιας ηγεμονίας έχει μπει στο τραπέζι και οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ε.Ε. έχουν μπει στο χορό για να ξαναμοιράσουν τον κόσμο για μια ακόμα φορά.
e-prologos.gr
e-prologos.gr