Οι εργαζόμενοι στη ΔΥΠΑ, με το Σύλλογό τους (Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ – τ. ΟΕΚ) καταγγέλλουν ότι η Δ.ΥΠ.Α. απέκλεισε χιλιάδες πολίτες από τον κοινωνικό τουρισμό και μάλιστα αυτούς «που δεν γνωρίζουν να καταθέσουν μόνοι τους ηλεκτρονικές ενστάσεις», ότι «αντιμετωπίζει τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού ως πολίτες Β’ κατηγορίας» και «επιβάλλει αυξήσεις στη συμμετοχή των δικαιούχων εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας».  

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ – τ. ΟΕΚ:

«Η Δ.ΥΠ.Α. καλεί όσους δεν δικαιώθηκαν επιταγών κοινωνικού τουρισμού να καταθέσουν ενστάσεις εντός τριών ημερών (από Σάββατο 22.6 έως Δευτέρα 24.6), δηλαδή εντός του τριημέρου του Αγ.Πνεύματος που όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν καμιά απολύτως δυνατότητα να λάβουν πληροφορίες-διευκρινήσεις από τους υπαλλήλους», αναφέρει αρχικά ο Σύλλογος επισημαίνοντας πως η «Δ.ΥΠ.Α. απέκλεισε με αυτήν την απόφασή της και χιλιάδες πολίτες που δεν γνωρίζουν να καταθέσουν μόνοι τους ηλεκτρονικές ενστάσεις.

Δυστυχώς εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας και μείωσης της αγοραστικής δύναμης, στο φετινό πρόγραμμα αυξήθηκαν και τα ποσά που πληρώνουν ως συμμετοχή τα ευάλωτα νοικοκυριά στις περισσότερες κατηγορίες δωματίων, όπως στα ξενοδοχεία 3* όπου για μια διανυκτεύρεση με πρωινό από 4,0 ευρώ ο δικαιούχος φέτος θα πληρώνει 6,0 ευρώ, αύξηση κατά 67%.  Εάν όμως δούμε και το ποσό που τελικώς πληρωθεί για ενοικιαζόμενο δωμάτιο 3 κλειδιών με πρωινό για δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτεύρεση αθροίζοντας (τιμή επιδότησης Δ.ΥΠ.Α. και συμμετοχής του δικαιούχου)  θα διαπιστώσουμε ότι είναι μικρό συγκριτικά με τις τιμές που υπάρχουν στις περισσότερες τουριστικές περιοχές και νησιά : 22,0€ x 2+4,0€ *2= 52,00€  !!

Η Δ.ΥΠ.Α. δεν έχει ποτέ δημοσιεύσει τον συνολικό αριθμό των επιταγών που κάθε χρόνο δεν ενεργοποιούνται έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσα εκατομμύρια €  μένουν αδιάθετα και επιστρέφουν στα ταμεία της. Είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο διότι τα αχρησιμοποίητα κονδύλια θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για να αυξηθούν οι δικαιούχοι ενσωματώνοντας και τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από κάθε κοινωνικό πρόγραμμα από τότε που ανέλαβε  ο ΟΑΕΔ την Εργατική Εστία (2012).  Παρότι η επιταγή είναι άυλη με τη μορφή ηλεκτρονικού voucher η Δ.ΥΠ.Α. δεν ενεργοποιεί την τμηματική ενεργοποίηση της με αποτέλεσμα εάν κάποιος δικαιούχος τελικώς χρησιμοποιήσει την επιταγή για λιγότερες ημέρες από τις ανώτατες, να χάνει τις υπόλοιπες. Έτσι όλοι χάνουν όμως, και οι δικαιούχοι και οι τουριστικές επιχειρήσεις και η τοπική κοινωνία !!

Τα δεδομένα που συλλέξαμε από τους πίνακες των προσωρινών αποτελεσμάτων αποτυπώνουν ότι 47.906 δικαιούχοι απορρίφθηκαν με λόγο απόρριψης την υπέρβαση του εισοδηματικού ορίου (μοναδικό λόγο ή σε συνδυασμό με άλλους). Δηλαδή οι πολίτες είτε δεν ενημερώθηκαν σωστά αφού η Δημόσια Πρόσκληση αναρτήθηκε στο site της Δ.ΥΠ.Α. το μεσημέρι της πρώτης ημέρας έναρξης κατάθεσης των αιτήσεων είτε αποφάσισαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους παρότι το ήξεραν ότι θα αποκλειστούν μπας και τύχει κάποιο λάθος και λάβουν επιταγή.

Η Δ.ΥΠ.Α. σκοπίμως δεν ενεργοποίησε την άμεση απάντηση του συστήματος προς τους μη δικαιούχους που τα εισοδήματά τους ξεπερνούν τα πλαφόν που έχουν ορίσει όπως για παράδειγμα είχε γίνει στην πλατφόρμα του Υπουργείου Τουρισμού, στην οποία δεν προχωρούσε η κατάθεση της αίτησης εάν το εισόδημα σου ξεπερνούσε τα νομοθετημένα όρια φορολογητέου/τεκμαρτού εισοδήματος. Το ίδιο σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. έκανε αποδεκτές και τις αιτήσεις ακόμα και των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι.

Όμως αυτές οι.. αβλεψίες του συστήματος έδωσαν κίνητρο στον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. ο οποίος με μεγάλη υπερηφάνια βγήκε στις τηλεοράσεις και ισχυριζόταν ότι το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού είχε μεγάλη επιτυχία παρότι γνώριζε ότι χιλιάδες αιτήσεις δεν θα έπρεπε καν να είχαν γίνει αποδεκτές από το σύστημα. 

Το μάρμαρο το πλήρωσαν πάλι οι υπάλληλοι της Δ.ΥΠ.Α. οι οποίοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν τις αιτήσεις όλων των μη δικαιούχων και τα χιλιάδες συνημμένα αρχεία που είχαν στείλει προκαλώντας απίστευτο όγκο γραφειοκρατίας για τον οποίο είχαν μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή τους, προκαλώντας στην ουσία τις αντοχές και την νοημοσύνη μας.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η αύξηση του εξερχόμενου τουρισμού έχει προκαλέσει τεράστια άνοδο στις τιμές των δωματίων. Οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού αντιμετωπίζονται ως τουρίστες Β κατηγορίας στους οποίους δίνονται δωμάτια εφόσον δεν έχουν γίνει κρατήσεις από τουρίστες που αντέχουν να πληρώνουν οικονομικά ακόμα και διπλές τιμές. Η αισχροκέρδεια είναι πλέον ο κανόνας και γι’αυτό δεν έχει κάνει τίποτα το Κράτος και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Η Δ.ΥΠ.Α. θα πρέπει να δημοσιεύσει στοιχεία για να μάθουμε σε πόσες τουριστικές επιχειρήσεις έχει επιβάλει τις προβλεπόμενες από τη Δημόσια Σύμβαση κυρώσεις εφόσον δεν τηρούν τους όρους που έχουν αποδεχτεί και υπογράψει. Δεδομένου ότι εκταμιεύονται χιλιάδες ευρώ και στην ουσία αγοράζονται μαζικά χιλιάδες ακτοπλοϊκά εισιτήρια μέσω του κοινωνικού τουρισμού, η Δ.ΥΠ.Α. θα πρέπει να μας απαντήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει σε μια διαπραγμάτευση  έτσι ώστε, οι τιμές που χρεώνεται η Δ.ΥΠ.Α. να είναι μειωμένες !!

Γιατί δεν επαναδιαθέτει τα αχρησιμοποίητα voucher και γιατί δεν έχει συμπεριλάβει τους συνταξιούχους σε κανένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής.

Γιατί επέλεξε την υποχρεωτική αναφορά στην μοριοδότηση για τα εισοδήματα έτους 2022 και δεν επέλεξε τα εισοδήματα να έχουν και αναφορά το έτος 2023 αφού χιλιάδες πολίτες είχαν ήδη καταθέσει τις φορολογικές τους δηλώσεις και ενδεχομένως τα εισοδήματα τους το 2023 τους καθιστούσαν δικαιούχους.

Γιατί δεν αυξάνει τους δικαιούχους στον αριθμό των 600.000 όπως είχε γίνει επί Εργατικής Εστίας χρησιμοποιώντας τα κονδύλια που κάθε χρόνο δεν εκταμιεύονται; 

Γιατί δεν δίνει στους δικαιούχους την δυνατότητα να ενεργοποιούν τμηματικά τα ηλεκτρονικά voucher και επιλέγει να χάνονται ημέρες επιδότησης των δικαιούχων και αντίστοιχα επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες;

Καλούμε τη Διοίκηση να δημιουργήσει συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικού τουρισμού Δ.ΥΠ.Α. μέσω της οποίας θα γίνονται αποκλειστικά οι κρατήσεις δωματίων και θα μπορούν να ελέγχονται οι τουριστικές επιχειρήσεις για την τήρηση των όρων της σύμβασης.

Καλούμε τη Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. να ακούσει τους πολίτες, να ακούσει τους εργαζόμενους της Δ.ΥΠ.Α. και να μελετήσει την πλήρη αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων του κοινωνικού τουρισμού, διπλασιάζοντας τα χορηγούμενα κονδύλια, να αλλάξει την περίοδο που οι πολίτες καταθέτουν τις αιτήσεις τους για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου για να μπορούν να  κάνουν τις κρατήσεις τους εγκαίρως οι δικαιούχοι και να μπορούν να ελέγχονται οι επιχειρήσεις για το εάν διαθέτουν δωμάτια ή όχι. 

Καλούμε τη Διοίκηση να δώσει επιπλέον διήμερη παράταση στην κατάθεση των ενστάσεων. Τελικά γιατί αντιμετωπίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α. οι δικαιούχοι της ως πολίτες Β κατηγορίας;»

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το