Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει και με βάση το οποίο ρυθμίζεται το πλαίσιο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, όπως επιτάσσει και η οδηγία της ΕΕ. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με νέο νόμο θέλει τη μνημονιακή διάταξη που έχει βάλει στον «πάγο» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ να τη μετατρέψει σε οριστική κατάργηση εσαεί των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ.

Η ανεκδιήγητη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με μια ανακοίνωσή της, ψέλλισε τη δήθεν αντίθεση με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με νόμο και όχι ως προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως ίσχυε στο παρελθόν πριν το «πάγωμά»τους από μνημονιακό νόμο. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, γνωστός θιασώτης της ΕΕ, κυρίως εγκαλεί την υπουργό και την κυβέρνηση πως στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει …δεν εφαρμόζει όπως πρέπει τη σχετική οδηγία, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε προτάσεις που, ουσιαστικά, αποδέχονται την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ και απλά ζητούν μια… πιο ουσιαστική συμμετοχή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στον μηχανισμό που τις καταργεί!

Σπεύδει λοιπόν να κάνει προτάσεις προς την κυβέρνηση ως προς τη διαμόρφωση του νόμου που επί της ουσίας καταργεί τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα μέσα στα όσα προτείνει, αναφέρει τα εξής:
• Τη θεσμοθέτηση του ρόλου της ως κοινωνικού εταίρου ώστε να συμμετέχει με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο και την αναγνώριση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στον προσδιορισμό και την επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού.
• Καταθέτει ενστάσεις ως προς τη σύσταση της επιστημονικής επιτροπής η οποία θα ασχολείται με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και στην οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να συμμετέχει εμπειρογνώμονας από την ΤτΕ.
• Η επιστημονική επιτροπή κατά την πρόταση της ΓΣΕΕ θα πρέπει να συγκροτείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, ο οποίος θα είναι και πρόεδρος της επιτροπής, και τρεις εμπειρογνώμονες, έναν εμπειρογνώμονα που θα υποδεικνύει ο υπουργός Εργασίας, έναν εμπειρογνώμονα που θα υποδεικνύει η ΓΣΕΕ και έναν εμπειρογνώμονα που θα υποδεικνύουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.
• Η επιστημονική επιτροπή θα μελετά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα και θα εκφράζει γνώμη για την προσαρμογή του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου κατόπιν επιστημονικής ανάλυσης αξιόπιστων δεδομένων και στατιστικών για τον προσδιορισμό του επαρκούς κατώτατου μισθού/ημερομισθίου, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που προσδιορίζουν τον επαρκή κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο και την αξιοπρεπή διαβίωση του εργαζόμενου και της οικογένειάς του.

Αυτά προτείνει ανάμεσα σε άλλα η ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση….«σε περίπτωση που θα προχωρήσει» (!)τον νόμο που θα ορίζει το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ενταφιάζοντας υπόγεια το πάγιο αίτημα των εργαζομένων, αυτός να προσδιορίζεται μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή ΕΓΣΣΕ. Αίτημα που, κατά τα άλλα, περιλαμβάνεται και στα αιτήματα της 24ωρης γενικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου.

Έτσι η ηγεσία της ΓΣΕΕ αντί να ξεσηκώσει αγώνα για το θέμα αυτό, που αποτελεί και κύριο αντικείμενο της δράσης της ΓΣΕΕ, εκείνη αποδέχεται επί της ουσίας τον νόμο και επιδίδεται σε προτάσεις, σε κατεύθυνση απόλυτης προσαρμογής και υποταγής στα κυβερνητικά σχέδια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το