Η ακροδεξιά ομάδα επιτέθηκε πετώντας φυλλάδια έξω από τις κινεζικές επιχειρήσεις: «Χρησιμοποιούμε αυτή την ευκαιρία για να συμβουλεύσουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ να υποστηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και τις ιταλικές επιχειρήσεις», γράφει ο Forza Nuova.
«Η αγορά ιταλικών προϊόντων είναι ένα ηθικό καθήκον. Για να απολαύσει κανείς απόλυτη ασφάλεια όσον αφορά την ποιότητα, να προστατεύσει τη βιομηχανία και τη βιομηχανία, να βοηθήσει την ιταλική οικονομία σε μια περίοδο κατά την οποία πολλά έθνη καταφεύγουν σε προστατευτικά καθήκοντα», είναι το μήνυμα που θυροκολλήθηκε στα κινέζικα καταστημάτων της πόλης Μπρέσια. Παρόμοιες κινήσεις σημειώθηκαν σε άλλες πόλεις της βόρειας Ιταλίας.
Κρούσματα αντικινέζικου ρατσισμού έχουν σημειωθεί σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς επιτιθέμενοι με πινακίδες σε καταστήματα που λένε “Απαγορεύονται οι Κινέζοι”
“Δεν επιτρέπονται οι Κινέζοι”
Καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας και πολίτες αγωνίζονται να περιορίσουν τον κορονοϊό, άνθρωποι σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς αναφέρουν την εξάπλωση του αντι-κινεζικού ρατσισμού με πινακίδες σε καταστήματα που λένε “Απαγορεύονται Κινέζοι”.
Ο Sam Phan, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έγραψε στην εφημερίδα Guardian: “Αυτή την εβδομάδα, η εθνικότητά μου με έκανε να νιώθω ότι ήμουν μέρος μιας απειλητικής και νοσούσας μάζας. Το να με βλέπεις σαν κάποιον που κουβαλάει τον ιό μόνο και μόνο λόγω της φυλής μου είναι, λοιπόν, απλά ρατσιστικό.”
“Ως Ανατολικικοασιάτης δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι όλο και πιο άβολα”, πρόσθεσε ο Phan, Βρετανός πολίτης. “Στο λεωφορείο για τη δουλειά την προηγούμενη βδομάδα, καθώς κάθισα, ο διπλανός μου αμέσως έσπευσε να μαζέψει τα πράγματά του και σηκώθηκε για να αποφύγει να κάθεται δίπλα μου”.
Μετά τη σύλληψη πέντε ατόμων στη Μαλαισία για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με τον ιό στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμεντ δήλωσε, “Η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για τη διάδοση των ψεύτικων ειδήσεων που αναπαράγουν φόβο μεταξύ των Μαλαισιανών και να υποκινήσει μίσος μεταξύ των φυλών.”
“Αν και πιστεύουμε στην ελευθερία του Τύπου, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τύπος πρέπει να ταράζει τους ανθρώπους και να προκαλεί τους ανθρώπους να είναι ανταγωνιστικοί ο ένας απέναντι στον άλλο”, ανέφερε, σύμφωνα με την The South China First Post. “Θα λάβουμε μέτρα εναντίον αυτών των ανθρώπων”.
Φωτογραφίες από μαγαζιά και παράθυρα εστιατορίων στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία που διαδόθηκαν στο Twitter δείχνουν πινακίδες που λένε “Απαγορεύεται η είσοδος των Κινέζων”. Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι παρόμοιος φόβος και παραπληροφόρηση εξαπλώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2002 και το 2003.
Με πληροφορίες από: https://www.corriere.it/cronache/20_febbraio_02/coronavirus-raid-forza-nuova-contro-negozi-cinesi-efe8f97e-45b9-11ea-89f5-524fb04840d5.shtml?fbclid=IwAR3pAlsnSfCtBPObL867GGLCV1coLzNehbqH8J8yuaAlZhTd0uz1g0Ui1dk μέσω guernicaeu.wordpress.com
e-prologos.gr